4 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη ζήλια στη σχέση σου

29.02.2020
4 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη ζήλια στη σχέση σου
H ζήλια σε μια σχέση είναι απόλυτα φυσιολογική. Aναρωτιέσαι γιατί χάνεται ο σύντροφος σου τόση ώρα στα social media; Λογικό. Τουλάχιστον να αναρωτιέσαι. Το να τον κατηγορείς όμως ότι σε απατά επειδή είδες πεταχτά μια φωτογραφία που μοιάζει με την πρώην του, είναι εντελώς παράλογο. Υπάρχει ένας εντελώς σωστός τρόπος και ένας εντελώς λανθασμένος τρόπος να αντιμετωπιστεί η ζήλια σε μια σχέση. Ο Robert L. Leahy, PhD, συγγραφέας του The Jealousy Cure, λέει ότι η ζήλια υπάρχει παντού και ακόμη και το κουτάβι σου μπορεί να το αισθανθεί. «Θα είναι μέρος της σχέσης σου μερικές φορές και αν το αρνείσαι, δεν πρόκειται να είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις πολύ καλά», λέει στο Cosmopolitan. Παρακάτω θα διαβάσεις 4 συμβουλές του Leahy για το πώς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση.

Η ζήλια (σε μικρές δόσεις) είναι, στην πραγματικότητα, ένα καλό σημάδι

Η ζήλια δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Πολλές φορές, είναι κάτι περισσότερο από το ότι ο σύντροφος σου κάνει like σε μια φωτογραφία της πρώην του με μπικίνι. «Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά να γνωρίζεις κάποιον, δεν θεωρείς ότι κάνεις τόσο μεγάλη επένδυση ή έχεις τόσα πολλά να χάσεις», λέει ο Leahy. «Καθώς η σχέση εξελίσσεται και συνδέεστε πιο πολύ, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς ζήλια στη σχέση σου. Το μέλος της σχέσης ζηλεύει επειδή αυτή η σχέση έχει σημασία για αυτό».

Αν είσαι αφοσιωμένη σε αυτό το άτομο, θα έχεις εκρήξεις ζήλιας, ανεξάρτητα από το πόσο ψυχρή ή λογική θέλεις να είσαι. Αλλά αυτό είναι καλό, γιατί σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι για τη σχέση που βρίσκεσαι. Αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενη ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι προχωράς, είναι πιο υγιεινό από το να καταπιέζεις τον εαυτό σου ή να υποκρίνεσαι ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Διάβασε και αυτό: Για αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι καλύτερο να είσαι single

Προσάρμοσε στη λογική τις προσδοκίες σου

Εάν πιστεύεις ότι είναι λάθος να προσελκύεται ο σύντροφος σου από κάποιαν άλλην, ίσως χρειαστεί να ελέγξεις τις βασικές σου πεποιθήσεις, συμβουλεύει ο Leahy. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βρίσκεις τους άλλους ανθρώπους ελκυστικούς, αλλά δεν είναι σωστό να κάνεις κάτι με αυτήν την έλξη ή πέρα από αυτήν. «Οι κανόνες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι μπορούν να τους κάνουν πιο επιρρεπείς στη ζήλια», λέει ο Leahy. Εάν έχεις εξαιρετικά ρομαντικά ιδεώδη για τον σύντροφο σου, έχεις πιθανότητες να ζηλεύεις και μάλιστα πολύ.

Επαναξιολόγησε τις τοξικές συνήθειες

Οι ίδιες οι ενέργειες που νομίζεις ότι θα σε καθησυχάσουν (όπως η ανάκριση του συντρόφου σου, ο έλεγχος του τηλεφώνου του, η παρακολούθηση των πρώην του στα social media) θα σε κάνουν πιο ανήσυχη αν ποτέ δεν βρεις τίποτα. «Αυτές οι στρατηγικές αντιμετώπισης απομακρύνουν από σένα το άτομο με το οποίο προσπαθείς να συνδεθείς», λέει ο Leahy. Και ενώ αναγνωρίζει ότι, ναι, μερικές φορές ο σύντροφός σου είναι ψεύτης και ποτέ δεν θα μάθεις για την εξαπάτηση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέρα από το να ψάχνεις τα μηνύματά του στο Facebook, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η παρακολούθηση δεν θα γίνει μια πραγματική συνήθεια που θα κάνει κόλαση τη ζωή σου.

Αυτό το διάβασες; Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει να τερματίσεις άμεσα τη σχέση σου

Να είσαι σίγουρη ότι η προδοσία δεν θα τελειώσει τη ζωή σου

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φοβούνται ότι δεν θα έχουν εναλλακτική λύση αν η σχέση χαλάσει, είναι πολύ πιο πιθανό να ζηλεύουν» λέει ο Leahy. Η αλληλοεξάρτηση καθιστά αυτή τη σχέση στο μυαλό σου κάτι που δεν μπορεί να αποτύχει, οπότε είναι πιο πιθανό να αναμασάς και να εμμένεις σε υποτιθέμενες (ή μη) απειλές.

Η ζήλεια μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις πόσο ένας σύντροφος έχει σημασία για σένα. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να αποτρέψει το σύντροφό σου από την αποστολή πικάντικων μηνυμάτων ή να σε απατήσει με μια συνάδελφό του. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις καλύτερα τις ανησυχίες σου και να βεβαιωθείς ότι η ζήλια δεν σε αναλώνει. Οτιδήποτε άλλο, δεν μπορείς να το ελέγξεις αλλά μπορείς σίγουρα να επιβιώσεις.