Οι ερωτήσεις που κρίνουν τη σχέση σου: απάντησε σωστά!

27.07.2009
Υπάρχει μια γκρίζα περίοδος που διαχωρίζει μια απλή διασκεδαστική σχέση από την μετάβασή της στην επίσημη και πιο σοβαρή εκδοχή της. Είναι το διάστημα εκείνο που αναρωτιέσαι (φωναχτά και μη) που πηγαίνει αυτή η σχέση. Ποιές καταστάσεις και ποιές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, σηματοδοτούν την έκβαση της σχέσης σου; Να το πάρεις το αγόρι τελικά; Ή μήπως όχι;

Υπάρχει μια γκρίζα περίοδος που διαχωρίζει μια απλή διασκεδαστική σχέση από την μετάβασή της στην επίσημη και πιο σοβαρή εκδοχή της. Είναι το διάστημα εκείνο που αναρωτιέσαι (φωναχτά και μη) που πηγαίνει αυτή η σχέση. Ποιές καταστάσεις και ποιές αποφάσεις σηματοδοτούν την έκβαση του δεσμού σας; Να το πάρεις το αγόρι τελικά; Ή μήπως όχι;

Το παράδειγμα: μια επίσημη πρόσκληση

Το δίλημμά σου: να σε συνοδεύσει ή όχι;

Η λύση: βγαίνεις με τον καλό σου εδώ και κάποιο καιρό. Στο διάστημα αυτό, σου έρχεται μια πρόσκληση για ένα πάρτυ, ένα γάμο ή μια οικογενειακή συγκέντρωση. Και αναρωτιέσαι: πρέπει να σε συνοδεύσει εκείνος ή δεν πρέπει να του το αναφέρεις καν; Αρχικά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: πόσο καιρό βγαίνετε; Θα προτιμούσες να πας μόνη σου; Είσαι σίγουρη ότι θέλεις να τον θέσεις σε τέτοια διαδικασία και αν ναι, πληρεί τις προϋποθέσεις και τα προσόντα; Μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα, οι περισσότερες γυναίκες, βλέπουν ένα στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν: ν' αποδείξουν στην οικογένεια ή τους φίλους ότι δεν είναι μόνες, ότι έχουν κι αυτές κάποιον στο πλευρό τους. Αν πάλι θεωρείς πως το να σε συνοδεύσει σε ένα τέτοιο επίσημο γεγονός, αποτελεί μια ευκαιρία για να σε γνωρίσει καλύτερα, τότε πρότεινέ το.

Το παράδειγμα: χτυπάει το τηλέφωνο του σπιτιού του
Το δίλημμά σου: να το σηκώσεις ή όχι;
Η λύση: βρίσκεσαι σπίτι του και ενώ εκείνος κάνει μπανάκι, χτυπάει το τηλέφωνό του (το σταθερό). Το σηκώνεις ή όχι; Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όπως στην πρώτη περίπτωση. Αρχικά, έχει μεγάλη σημασία το χρονικό διάστημα που βγαίνετε μαζί. Έπειτα, αν δεν έχετε μιλήσει για ζητήματα αποκλειστικότητας, πώς ξέρεις αν στο άλλο άκρο της γραμμής δεν θα σου απαντήσει μια άλλη γυναίκα; Αν το συμβάν γινόταν από την αντίστροφη πλευρά, θα ήθελες να απαντήσει εκείνος στο τηλεφώνημά σου; Ο πιο ασφαλής τρόπος διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης, είναι να τον ειδοποιήσεις ότι χτυπάει το τηλέφωνό του, κι εκείνος θα δώσει την λύση που επιθυμείς.

Το παράδειγμα: η πρόσβαση στο σπίτι σου/του

Το δίλημμά σου: να ζητήσεις/δώσεις τα κλειδιά;

Η λύση: η πρόσβαση του ενός στο χώρο του άλλου, είναι ένα σημάδι για το πού πηγαίνει η σχέση σας. Αρχικά, και εφόσον σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μια τέτοια κίνηση, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τους λόγους που σε έσπρωξαν σε αυτή. Αν έτσι κι αλλιώς, δεν έχετε μια τόσο σφιχτή σχέση, γιατί να θέλεις να δώσεις τα κλειδιά και να επιτρέψεις την πρόσβαση σε ένα άτομο που δεν γνωρίζεις και τόσο καλά; Αν από την άλλη, αν εκείνος επιθυμεί να σου δώσει τα κλειδιά του, αναζήτησε τους δικούς του λόγους, που τον έσπρωξαν στην πράξη αυτή. Μπορεί να σου δώσει τα κλειδιά για να ταίζεις το χρυσόψαρό του όσο λείπει σε διακοπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι σου έδωσε και το κλειδί στην καρδιά του. Ίσα ίσα που εφόσον δεν πήγες διακοπές μαζί του, καλύτερα να μην το είχες πάρει το κλειδί!

Το παράδειγμα: μόνη στο σπίτι (του)

Το δίλημμά σου: να ψάξεις τα πράγματά του ή όχι;

Η λύση: ο πειρασμός είναι σίγουρα μεγάλος, αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν βοήθησε καμία σχέση, ούτε και την πήγε μπροστά. Άσε που αν ψάξεις και βρεις κάτι, δεν υπάρχει επιστροφή. Αν ομολογήσεις πως γνωρίζεις, θα λογοδοτήσεις για την πράξη και θα εκείνος θα μιλήσει για έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν βρεις κάτι και σιωπήσεις, θα σε φάνε οι τύψεις και τα αναπάντητα ερωτηματικά.

Το παράδειγμα: η ανταλλαγή δώρων

Το δίλημμά σου: τι δώρο να πάρεις ή να περιμένεις σε κάθε περίοδο της σχέσης;
Η λύση: τα δώρα που ανταλλάσσουν τα ζευγάρια, είναι διαφορετικά και έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του καθενός και όχι της σχέσης στο σύνολό της. Αν ο αγαπημένος σου δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη σε δώρα, λουλούδια, αρκουδάκια και λοιπές ενδείξεις αγάπης, δεν σημαίνει και ότι δεν σε αγαπάει. Μπορεί να θέλει να δείξει τα συναισθήματα του με έναν διαφορετικό (μη υλικό) τρόπο και όχι μέσα από αγαθά, όπως θα περίμενες ή θα ήθελες εσύ από τη μεριά σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να του εξηγείς ότι δεν βλέπεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Για εσένα κάθε δώρο έχει τη σημασία του και ακόμα και ένα λουλούδι ή ένα δαχτυλίδι είναι ένδειξη αγάπης. Όχι γιατί είσαι φαν των υλικών αγαθών αλλά γιατί κάθε δώρο νοηματοδοτεί τα συναισθήματά του με διαφορετικό τρόπο.