SEX

Οργασμός: Όλα είναι στο κεφάλι σου!

18.11.2011
Μπορεί να τον έχεις νιώσει, να σε έχει συγκλονίσει αλλά το να δεις τον οργασμό σου απεικονισμένο σε μια φωτογραφία (ακόμα κι αν μιλάμε για την απεικόνισή του σε μια αξονική εγκεφάλου) αποτελεί μέγα θαύμα.

Μπορεί να τον έχεις νιώσει, να σε έχει συγκλονίσει αλλά το να δεις τον οργασμό σου απεικονισμένο σε μια φωτογραφία (ακόμα κι αν μιλάμε για την απεικόνισή του σε μια αξονική εγκεφάλου) αποτελεί μέγα θαύμα.

Ευτυχώς για εμάς τα κορίτσια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιού Τζέρζεϊ φρόντισαν να απεικονίσουν χρωματικά τα τερτίπια του οργασμού στο μυαλουδάκι μας, σε όλη του την δόξα!

Στο βίντεο που κυκλοφόφησε πριν από λίγες μέρες, φαίνεται για πρώτη φορά το πόσες ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζει ένας οργασμός με τη χρήση της νέας τεχνικής της Λειτουργικής Μηχανικής Απεικόνισης, εξέλιξη της γνωστής μαγνητικής τομογραφίας.

Όπως αποκαλύπτει το συγκεκριμένο πείραμα, κατά τη διέγερση ενεργοποιούνται σταδιακά περίπου 80 περιοχές του γυναικείου εγκεφάλου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε μία λήψη ανά δύο δευτερόλεπτα.

Αυτές που... θυσιάστηκαν χάρη της επιστήμης

Η τομογραφία που βλέπουμε εδώ, ανήκει στην 54χρονη σεξοθεραπεύτρια Ναν Γουάιζ (Nan Wise) - η οποία προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει την έρευνα- είναι μια σύνθεση από 20 διαδοχικές πόζες που δείχνουν την επίδραση του οργασμού στον εγκέφαλο της καθώς εκείνη αυτοϊκανοποιείται και κορυφώνει μέσα σε 12 λεπτά.

Στην μελέτη συμμετείχε και η συγγραφέας Κέιτ Σουκελ (Kayt Sukel) που σύμφωνα με δήλωση της στη βρετανική εφημερίδα Guardian έκανε ειδική εξάσκηση για μπορέσει να έρθει σε οργασμό μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, καθώς το κεφάλι της θα έπρεπε να παραμείνει ακίνητο σε όλη τη διαδικασία: "Εξασκήθηκα για δύο εβδομάδες τοποθετώντας ένα κουδουνάκι με αυτοκόλλητη ταινία στο μέτωπο μου. Έτσι κατάφερα να περιορίσω στο ελάχιστο τις κινήσεις μου", εξηγεί η ίδια.

Συνολικά, στο πείραμα συμμετείχαν 8 γυναίκες, που τοποθετήθηκαν από τους ειδικούς μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους, φορώντας στο κεφάλι τους ένα ειδικό πλέγμα που βιδώθηκε πάνω στο κρεβάτι του τομογράφου, προκειμένου να περιορίσει κάθε μορφή κίνησης και να επιτρέψει την καθαρότερη δυνατή απεικόνηση.

Τι βλέπουμε στις εικόνες

Στο βίντεο που μπορείς να δεις το τέλος του άρθρου, τα επίπεδα της καυτής εγκεφαλικής δραστηριότητας αντικατοπτρίζονται με διαφορετικά χρώματα – κόκκινο για τη χαμηλή δραστηριότητα, και κίτρινο με λευκό για την υψηλή. Τα χρώματα αλλάζουν βάσει των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα. Κάθε σημείο του εγκεφάλου κυριολεκτικά ακτινοβολεί κατά τη διάρκεια του οργασμού, ξεκινώντας από τα κέντρα της απόλαυσης που σχετίζονται με το σώμα και εξαπλώνονται σε όλο τον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα αναπτύσσεται αρχικά στον αισθητικό φλοιό που αντιστοιχεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ως αντίδραση του αγγίγματος σ' αυτό το σημείο. Στη συνέχεια, η δραστηριότητα εξαπλώνεται στο στεφανιαίο σύστημα, το δίκτυο του εγκεφάλου που συμμετέχει στα συναισθήματα και την μακροχρόνια μνήμη.

Καθώς ο οργασμός πλησιάζει, η δραστηριότητα εντείνεται σε δύο μέρη του εγκεφάλου που λέγονται παρεγκεφαλίδα και μετωπιαίος φλοιός, πιθανόν λόγω της μεγαλύτερης μυϊκής έντασης. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η δραστηριότητα φτάνει στο μέγιστο σημείο της στον υποθάλαμο, ο οποίος εκκρίνει την ορμόνη οξυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης ή της "αγκαλιάς") που προκαλεί ευχάριστες αισθήσεις και κάνει τη μήτρα να συσπάται, ενώ ταυτόχρονα η δραστηριότητα κορυφώνεται και στον επικλινή πυρήνα, την περιοχή που συνδέεται με την επιβράβευση και την ικανοποίηση.

Ο στόχος του πειράματος

Ο καθηγητής Μπάρι Κομιζάρουκ (Barry Komisaruk), ψυχολόγος και ερευνητής στο εν λόγω πανεπιστήμιο στο Νιου Τζέρσεϊ, ελπίζει πως η συγκεκριμένη μελέτη θα βοηθήσει κυρίως όσες γυναίκες (ή και άντρες) αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον οργασμό τους.

"Στις γυναίκες, ο οργασμός επιδρά και στο μυαλό και στο σώμα", επισημαίνει ο ίδιος και αυτό ισχύει αφού τελικά το συναίσθημα της ηδονής και της απόλαυσης διαχέεται και περιλαμβάνει την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα και την μνήμη.

Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο οργασμός δεν συνδέεται μόνο με το λεγόμενο κύκλωμα επιβράβευσης του εγκεφάλου –όπως συμβαίνει με την απόλαυση που παίρνουμε από την κατανάλωση γλυκισμάτων– αλλά και με την ορθολογική σκέψη.

Μετά τον οργασμό, το κύμα δραστηριότητας στον εγκέφαλο κοπάζει.

Ο Κομιζάρουκ παρουσίασε τη μελέτη και σε πρόσφατο συνέδριο στην Ουάσιγκτον παρ' όλο που η έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα επισήμως. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της καινοτομίας του είναι ότι οι εξεταζόμενοι μπορούν να βλέπουν την εικόνα της τομογραφίας τους ακριβώς την ίδια στιγμή που βιώνουν τα όποια ερεθίσματα και ίσως μ' αυτό τον τρόπο να μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο πόνος.

"Χρησιμοποιούμε τον οργασμό ως ένα τρόπο για να προκαλούμε απόλαυση. Αν καταφέρουμε να μάθουμε πώς να ενεργοποιούμε τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου τότε η έρευνα αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εφαρμογές", καταλήγει ο καθηγητής στη συνέντευξη του στη Guardian.

Κάνε LIKE στο WOMENONLY.GR