Πάτμος: H αποκάλυψη της γεύσης

06.08.2014
Μυστηριακή ατμόσφαιρα, μοναδικό περιβάλλον και γεύσεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο! Η Πάτμος δεν αποτελεί μόνο θρησκευτικό αλλά και γευστικό προορισμό για όλη την Ελλάδα!

Ντυμένη στο λευκό και στο γαλάζιο, η Πάτμος αποτελεί ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο, χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή, όμως μη σταθείτε μόνα σε αυτά. Eπισκεφθείτε τα γραφικά χωριά της, κολυμπήστε στις παραλίες της, περιπλανηθείτε στη γραφική Χώρα που ψηφίστηκε από το περιοδικό «Forbes» ως ο πιο ειδυλλιακός προορισμός της Ευρώπης. Και μη φύγετε πριν απολαύσετε τις ντόπιες νοστιμιές!

Τα ωραιότερα τυριά και κρασιά

«Η Πάτμος φημίζεται κυρίως για το μέλι, τη μυζήθρα, την ξινομυζήθρα (ξηρή μυζήθρα που τρίβουν στα μακαρόνια) και το "Καλαθωτό", ένα σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα», μας είπε ο κ. Δημήτρης Παμπόρης, σεφ του ξενοδοχείου «Patmos Aktis suites & spa». «Η ξινομυζήθρα ταιριάζει με τον ελληνικό καφέ και τον γεύονται στα καφεδίσματα στα ξωκλήσια της Πάτμου», μας ενημερώνει η κ. Σμαράγδα Μουλιάτη, εκδότρια της εφημερίδας «Πατμιακά Χρονικά». Εξαιτίας των εξαιρετικών τυριών της πώς θα μπορούσε να λείπει από την κουζίνα της η τυρόπιτα; «Η τυρόπιτα με τρία διαφορετικά τυριά και πασπαλισμένη με κανέλα είναι ένα μοναδικό πιάτο», λέει ο κ. Παμπόρης. Όμως το καλό τυρί χρειάζεται και τη συνοδεία καλού κρασιού: «Παραδοσιακά υπήρχαν αμπέλια που έβγαζαν το φωκιανό κρασί, μια ερυθρή ποικιλία, ελαφρώς γλυκιά», μας εξηγεί η κ. Μουλιάτη. «Σήμερα όμως το φωκιανό παράγεται μόνο από κάποιους κατοίκους που βγάζουν λίγο κρασί για το σπίτι και τους φίλους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια νέα ελληνοελβετική πρωτοβουλία, ένα εξαιρετικό λευκό κρασί με την ονομασία Πάτοινος Domaine de l’Apocalypse» (http://www.patoinos.ch).

Παραδοσιακές νοστιμιές

Γλυκά, αρτοσκευάσματα, πεντανόστιμα φαγητά είναι κάποιες από τις παραδοσιακές γεύσεις της Πάτμου. «Τα πουγκιά τηγανητά με καρύδι και μέλι, τα αχλαδάκια ένα είδος αμυγδαλωτού, το δασόγαλο, ρόφημα από αμύγδαλα, ανθόνερο και άρτο που το πίνουν τη Μ. Παρασκευή είναι μερικά από τα πατμιακά πιάτα», λέει ο κ. Παμπόρης και συνεχίζει: «Παραδοσιακό πιάτο είναι επίσης οι ανθοί κολοκυθιού γεμιστοί με φέτα ή στην κατσαρόλα με ρύζι». «Στο γιορτινό τραπέζι συνηθίζεται το κατσίκι καπαμά», λέει η κ. Μουλιάτη, «με ντομάτα, χοντρές τηγανητές πατάτες και ξύλο κανέλας. Στους γάμους και στις γιορτές παραδοσιακά πιάτα είναι το γεμιστό κατσικάκι και το κατσίκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια και μπόλικο τριμμένο ντόπιο τυρί. Στους αρραβώνες ο γαμπρός πάει στο σπίτι της νύφης το τσατόνι. Δηλαδή, πουγκιά ή ξεροτήγανα σε μεγάλη πιατέλα τυλιγμένα με σελοφάν και λουλούδια ή κορδέλες. Παραδοσιακό αρτοσκεύασμα είναι το σχοινόψωμο από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι».

Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου

Ένα νησί με τόσο πλούσια κουζίνα είναι επόμενο να πρωτοστατεί στον ελληνικό χώρο. Έτσι τα τελευταία 7 χρόνια στην Πάτμο διοργανώνεται το «Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου» το 2ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η κ. Μουλιάτη, που μας λέει ότι «Μπορεί να δοκιμάσει κανείς όλα τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Πάτμου και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Στο Φεστιβάλ γίνονται επίσης διαγωνισμοί γευσιγνωσίας, όπου ειδικοί βραβεύουν τα καλύτερα πιάτα, καθώς και ομιλίες για την αξία της παραδοσιακής διατροφής». Μήπως στο επόμενο φεστιβάλ να είμαστε παρόντες;

Παραδοσιακές συνταγές της Πάτμου
(Κάνε κλικ και διάβασε υλικά & εκτέλεση)

* Δασόγαλο
Όχι μόνο για τις νηστείες!

* Τυρόπιτα Πάτμου
Η διαφορετική

* Αχλαδάκια Πάτμου
Τα αμυγδαλωτά έχουν άλλο σχήμα

ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

  • Από το ζαχαροπλαστείο «Χάρης» στη Σκάλα πουγκιά.
  • Από το αρτοποιείο του Σταύρου Κούμανη σχοινόψωμο και πατινιώτικες πίτες.
  • Από τα τυροκομεία Γιάννη Στράτα στη Σκάλα και Αριστείδη Μιαούλη στον Γροίκο ντόπια τυριά.

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ