Ωμοφαγία: η καυτή τάση στη δίαιτα -Νο2

08.08.2013
Αφού έμαθες τις βασικές αρχές της ωμοφαγίας στο πρώτο μέρος του άρθρου, τώρα μπορείς να τις εφαρμόσεις σε έξυπνα μενού.

Υποδείγματα ωμοφαγικών μενού

1. Μενού

Πρόγευμα: Νιφάδες βρώμης με «γάλα» σόγιας, σταφίδες, μπανάνα και κανέλα.

Γεύμα: Σουβλάκια λαχανικών (ωμά μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι), χούμους (με ωμά, μουλιασμένα ρεβίθια που έχουν βγάλει φύτρα) και μηλόπιτα (άψητη).

Δείπνο: Πίτσα στον αφυγραντή (χειροποίητη ζύμη, ντομάτα, μανιτάρια, ελιές, πιπεριά, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη).

Σνακ - ενδιάμεσα
Φρέσκα φρούτα και ξηροί καρποί (όπως είναι ή μουλιασμένοι).

2. Μενού

Πρωινό: Σαλάτα με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κολοκυθόσπορους.

Μεσημεριανό: Σούπα βελουτέ με αβοκάντο, πιπεριές γεμιστές (με γέμιση λαχανικών και ξηρών καρπών) και κρέμα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Βραδινό: Σαλάτα με πράσινα λαχανικά, ντομάτα, φύτρα, τόφου, μουλιασμένο πλιγούρι και λινέλαιο ή ελαιόλαδο.

Σνακ - ενδιάμεσα
Φρούτα φρέσκα ή/και αποξηραμένα στον αφυγραντή.

Επίλεξε σωστά

*Προτίμησε εποχιακά λαχανικά και φρούτα, βιολογικά ή έστω συμβατικά ολοκληρωμένης διαχείρισης (π.χ. πιστοποιημένα με AGRO), πάντα όμως φρέσκα και ώριμα.

*Τα δημητριακά και τα όσπρια πρέπει να είναι ανεπεξέργαστα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ωμοί και ανάλατοι. Προτίμησε επώνυμα βιολογικά προϊόντα, καλά συσκευασμένα (π.χ. σε κενό αέρος).

*Αντί να αγοράζεις ξερά φρούτα, που μπορεί να έχουν ψηθεί σε φούρνους, «αποξήρανε» φρέσκα φρούτα στον αφυγραντή σου.

*Δώστε προτεραιότητα στο βιολογικό ελαιόλαδο («εξαιρετικά παρθένο»). Αν χρησιμοποιείς άλλα λάδια, π.χ. λινέλαιο, πρέπει να είναι ψυχρής έκθλιψης, συσκευασμένα σε σκούρα μπουκαλάκια.

*Κατανάλωσε μόνο φυσικά γλυκαντικά, όπως σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου και μέλι. Βεβαιώσου ότι το μέλι που προμηθεύεστε είναι ωμό και ακατέργαστο.

Για την ασφάλειά σου:

-Να βεβαιώνεσαι πάντα ότι οι τροφές που αγοράζεις φυλάσσονται σε καλές συνθήκες στο κατάστημα του προμηθευτή.

-Μην προμηθεύεσαι μεγάλες ποσότητες τροφών. Να τηρείς σχολαστικά τους κανόνες ασφαλούς αποθήκευσής τους.

-Πλύνε και στράγγισε καλά όλα τα λαχανικά. Αν δεν είσαι σίγουρηγια την προέλευση και την ποιότητά τους, να αφαιρείς τα εξωτερικά φύλλα τους.

-Τα περισσότερα φρούτα βιολογικής καλλιέργειας μπορείς να τα καταναλώσεις με τη φλούδα, αφού τα πλύνεις καλά. Στα συμβατικά φρούτα, σε όσα έχουν χοντρή φλούδα (καρπούζι, πεπόνι), στα εσπεριδοειδή καθώς και σε όλα τα τροπικά πρέπει να την αφαιρείς.

-Κόψε τα φρούτα σε φέτες ή μικρότερα κομμάτια πριν τα βάλεις σε μπλέντερ ή αποχυμωτή. Ξεκουκούτσιασε όσα έχουν μεγάλα κουκούτσια (π.χ. βερίκοκα) και επίσης μήλα, αχλάδια και καρπούζι, γιατί μπορεί να περιέχουν ποσότητες τοξικών.

-Μούλιασε σε νερό για αρκετές ώρες ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και ξερά φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσεις σε συνταγές - φουσκώνουν από το νερό που απορροφούν, κονιοποιούνται ή πολτοποιούνται ευκολότερα στο μπλέντερ, γίνονται πιο εύπεπτα.

-Αν αμφιβάλλεις για το κατά πόσο κάποια τροφή είναι καλή ή έχει αλλοιωθεί, να κλίνεις πάντα προς την πλευρά της ασφάλειας και να μη ρισκάεεις την κατανάλωσή της.

-Προσοχή! Αν δεν είσαι συνηθισμένη σε ωμοφαγικά γεύματα, αύξησε σιγά σιγά τις ωμές τροφές στο διαιτολόγιό σου έναντι των μαγειρεμένων. Παρότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ποσότητες, καλό είναι οι μερίδες να είναι αρχικά μικρές, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γαστρεντερικών διαταραχών. Όταν συνηθίσεις τις ωμές τροφές, μπορείς να τρως μέχρι να νιώσεις χορτασμένη...


Η άλλη πρόταση

Σίγουρα η ωμοφαγία είναι ελκυστική ως ιδέα και κανείς δεν αντιλέγει ότι η κατανάλωση ωμών τροφών έχει θετική επίδραση στον οργανισμό. Αν όμως τρως μόνο ωμές τροφές, θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που να καλύπτει όλες τις θρεπτικές και γευστικές σας ανάγκες. Αντιπροτείνουμε λοιπόν μια πιο ρεαλιστική λύση, ευκολότερη σε μακροπρόθεσμη εφαρμογή: περιορίστε στο ελάχιστο δυνατόν τις ζωικές και τις πολύ επεξεργασμένες τροφές, αλλά μην τις αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου. Αξίζει να βασίζεις τα γεύματά σου κατά 50-60%, ή και περισσότερο, σε ωμές φυτικές τροφές όλων των ειδών και τρώγε τις υπόλοιπες, όσες χρειάζονται μαγείρεμα, μαγειρεμένες στις χαμηλότερες ασφαλείς θερμοκρασίες και πάντα με ήπιο τρόπο, όπως το βράσιμο σε νερό ή στον ατμό, ώστε να μην αφυδατώνεται το φαγητό.

Καλλιέργησε φύτρα μόνοι στο σπίτι
Σχεδόν όλοι οι σπόροι σε φυσική μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένοι και όχι ροδισμένοι, μπορούν να γίνουν φύτρα, όπως π.χ. στάρι, αμάρανθος, αλφάλφα, ροβίτσα, φασόλια μαυρομάτικα, ηλιόσποροι, ρεβίθια, φακές, κινόα κ.ά.


Η διαδικασία βήμα βήμα

1. Βάζεις 1 cm βιολογικούς σπόρους σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο.

2. Γεμίζεις το βάζο με νερό (καλύτερα χωρίς χλώριο) και αφήνετε τους σπόρους να μουσκέψουν για 8-12 ώρες, χωρίς να το κλείσεις.

3. Μετά στερεώνεις ένα τουλπάνι στο άνοιγμα του βάζου με λαστιχάκι, αδειάζεις το νερό και στραγγίζεις καλά το βάζο.

4. Τοποθετείς το βάζο σε σχετικά σκοτεινό αλλά καλά αεριζόμενο μέρος, προαιρετικά σκεπασμένο με πετσέτα.

5. Πρωί και βράδυ, ποτίζεις ελάχιστα τους σπόρους ρίχνοντας λίγο νερό. Κουνάς για λίγο το βάζο και στραγγίζεις αμέσως, αδειάζοντας όλο το νερό - οι σπόροι να παραμένουν απλώς υγροί.

6. Αναλόγως του είδους, τα σπόρια θα φυτρώσουν καλά μέσα σε 3 έως 5 ημέρες και θα πετάξουν τρυφερά άσπρα βλασταράκια. Τότε σκεπάζεις το βάζο με το καπάκι του και διατηρείς τα φύτρα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.