Έτσι θα χάσεις λίπος κι όχι μυς

16.07.2014
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο διπλασιασμός της πρόσληψης πρωτεΐνης σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να είναι το κλειδί για την απώλεια λίπους, χωρίς απώλεια μυϊκής μάζας.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού The FASEB Journal, αναφέρει ότι ίσως δε λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης.
Οι ερευνητές έβαλαν 39 συμμετέχοντες σε δίαιτα για παραπάνω από 31 ημέρες. Αρχικά, όλοι οι
συμμετέχοντες ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα για να διατηρήσουν τα κιλά τους. Μετά από 10 μέρες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες.
Στην πρώτη ομάδα έτρωγαν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης, στη δεύτερη τη διπλάσια ποσότητα και στην τρίτη την τριπλάσια ποσότητα. Ακόμα, οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν ώστε να χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 1 κιλό τη βδομάδα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης μπορούσαν να χάνουν λίπος χωρίς να έχουν και απώλεια μυϊκής μάζας καθώς γυμνάζονταν. Επίσης, οι συμμετέχοντες της τρίτης ομάδας δεν είχαν παραπάνω απώλεια βάρους από τη δεύτερη ομάδα.
Αν προσπαθείς να χάσεις κιλά, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνεις, αφού οι μυς καίνε θερμίδες και ενισχύουν το μεταβολισμό σου. Αν και οι ομάδες ήταν μικρές, αυτό που μας δείχνει αυτή η καλά οργανωμένη έρευνα είναι το γεγονός ότι εάν είσαι υγιής και δραστήριος, το να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ μειώνεις τις θερμίδες σου γενικά μπορεί να αποτελεί το κλειδί για μία βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από το πόσο ζυγίζεις και από το πόσο δραστήρια είσαι. Για παράδειγμα, η ενδεικτική ποσότητα για μία δραστήρια γυναίκα 60 κιλών περίπου είναι 77 γραμμάρια. Άρα, σύμφωνα με την έρευνα πρέπει να στοχεύουμε σε 144 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα εάν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά.
Κ.Π