Τι να διαλέξω: Δαμάσκηνα ξερά ή σταφίδες;

24.04.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Τόσο τα αποξηραμένα δαμάσκηνα όσο και οι σταφίδες, μαύρες ή ξανθές, αποτελούν υγιεινές, εξαιρετικά θρεπτικές και βολικές διατροφικές επιλογές: τα απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου, βοηθούν να συμπληρώνουμε την ενδεδειγμένη ημερήσια κατανάλωση φρούτων, διατηρούνται και μεταφέρονται εύκολα χωρίς να αλλοιώνονται, δεν απαιτούν πλύσιμο ή ξεφλούδισμα για να καταναλωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ως σνακ ή μαζί με άλλα τρόφιμα, π.χ. στο πρωινό γεύμα, έχουν έντονα γλυκιά γεύση που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία για κάτι γλυκό, προσφέρουν συμπυκνωμένη ενέργεια, είναι πηγή υδατανθράκων (κυρίως σακχάρων), φυτικών ινών, διαφόρων μικροθρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών, ενώ αποδίδουν σχεδόν μηδενικές ποσότητες λιπαρών και ελάχιστο νάτριο.

Ανά 100 γρ.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ

ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Βιολογικά(1)

Συμβατικά(2)

Μαύρες(3)

Ξανθές(4)

Θερμίδες

272

229

244

292

Πρωτεΐνες (g)

3,0

2,2

2,3

2,7

Υδατάνθρακες (g)

-Σάκχαρα (g)

64,5

32,7

56,8

38,1

49,8

49,8

69,4

69,4

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

0,3

ίχνη

0,4

0,1

0,6

0,1

0,4

0,1

Φυτικές ίνες (g)

6,0

7,1

2,6

2,0

*Διατροφικές πληροφορίες για συσκευασμένα προϊόντα με τα εξής συστατικά:
(1) Αποξηραμένα δαμάσκηνα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, χωρίς κουκούτσι, νερό.
(2) Αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, συντηρητικό σορβικό κάλιο.
(3) Σταφίδα μαύρη, φυτικό έλαιο.
(4) Σταφίδα ξανθή (σουλτανίνα) μη λευκασμένη, φυτικό έλαιο, διοξείδιο του θείου.

Ποιο από τα δύο;

Δαμάσκηνα!

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από ποικιλίες που καλλιεργούνται με αποκλειστικό σκοπό την αποξήρανση, συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στη μείωση της αυξημένης χοληστερίνης αλλά και στον έλεγχο της υψηλής πίεσης. Συγκριτικά με τις αποξηραμένες σταφίδες, διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερα σάκχαρα, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) και μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο (GL) ανά μερίδα, που σημαίνει ότι επηρεάζουν ηπιότερα το σάκχαρο του αίματος, ενώ σπανίως περιέχουν επιπρόσθετα φυτικά έλαια. Περιέχουν όμως σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου (φυσική πηγή βιταμίνης Α) και επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και σελήνιο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με πολύ υψηλό δείκτη αντιοξειδωτικής ισχύος (ORAC), κατά μέσο όρο 5.770 μονάδες ανά 100g.

Τι πρέπει να προσέχω;

  • Προτίμησε δαμάσκηνα συσκευασμένα αεροστεγώς, προτιμότερο φυσικώς αποξηραμένα και χωρίς επιπρόσθετα συστατικά.
  • Όσο η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί, διατήρησέ τη σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μετά το άνοιγμα τοποθέτησέ τη στο ψυγείο κλεισμένη καλά και καταναλώσεις σύντομα το περιεχόμενο.
  • Η απομάκρυνση των κουκουτσιών γίνεται μηχανικά, ωστόσο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει κάποιο κουκούτσι ή μέρος αυτού.
  • Κατανάλωσε τα δαμάσκηνα με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, καλύτερα αντί άλλου γλυκίσματος ή όποτε χρειάζεσαι επιπρόσθετη ενέργεια, π.χ. όταν γυμνάζεσαι, ή/και για να ενισχύσεις την πρόσληψη φυτικών ινών, π.χ. σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
  • Μεταξύ άλλων, μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα, μαζί με ξηρούς καρπούς, μέσα σε γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, επιδόρπια, φρουτοσαλάτες, σαλάτες ωμών λαχανικών αλλά και σε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. χοιρινό, πουλερικά, φακές.

    Να θυμάσαι: Μία μερίδα αποξηραμένα δαμάσκηνα αντιστοιχεί σε 4-5 μικρά τεμάχια συνολικού βάρους 40 γρ. και αποδίδει περίπου 95 θερμίδες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ