Sexy υποσχέσεις σε... μπουκαλάκια

03.10.2015
Τι γίνεται με τα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται ότι μπορούν να μας χαρίσουν «ερωτικό σφρίγος»; Πόσο αληθινή είναι η υπόσχεσή τους και τι πρέπει να προσέχουμε;

Αντιοξειδωτικά

Διάφορες ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά στοιχεία, όπως βιταμίνες Α, C, και Ε, σελήνιο, γλουταθειόνη, άλφα λιποϊκό οξύ, πολυφαινόλες, συνένζυμο Q-10, κ.ά. Ενισχύουν τα φυσικά αντιοξειδωτικά του οργανισμού, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην ανοσοπροστασία.

Σημείο προσοχής: Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν η μακροχρόνια λήψη αντιοξειδωτικών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό που έχει, όμως, ξεκαθαριστεί είναι ότι τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τις φυσικές τροφές είναι περισσότερο δραστικά, ίσως γιατί οι τροφές περιέχουν και άλλα «ενισχυτικά συστατικά», που ακόμα δεν γνωρίζουμε…


Γιοχαμπίνη

Προέρχεται από τον κορμό ενός αφρικάνικου δέντρου. Οι ένθερμοι οπαδοί της, που δεν είναι και λίγοι, πιστεύουν ότι είναι το φυτικό ανάλογο του Viagra. Έχει ισχυρή ανδρογόνα δράση και χρησιμοποιείται κατά κόρο από άντρες που παρουσιάζουν προβλήματα στύσης ή «πτώση» των σεξουαλικών τους επιδόσεων, γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του πέους.

Ενδεχόμενες παρενέργειες: Αύξηση αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες, τρέμουλο, υπερβολική εφίδρωση, διαταραχή ενδογενούς παραγωγής ανδρογόνων, βλάβες στο συκώτι και στον θυρεοειδή.

Γκίνγκο Μπιλόμπα (δίλοβο)

Το τιτλοδοτημένο εκχύλισμά του (πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ειδικά σε τερπένια) είναι το πλέον συνταγογραφούμενο βοτανικό σκεύασμα. Δρα ως αντιοξειδωτικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την οξυγόνωση των ιστών, μειώνει τα οιδήματα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ελαττώνει τους πονοκεφάλους, την κόπωση και την εξασθένηση, και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στύσης και σεξουαλικής ανικανότητας.

Ενδεχόμενες παρενέργειες: Σπάνιες (πονοκέφαλος, ίλιγγος, ναυτία, ευερεθιστικότητα).


Γκίνσενγκ (τζίνσενγκ)

Ανήκει στην κατηγορία των προσαρμογενών, είναι δηλαδή μία φυτική ουσία με φαρμακευτικές ιδιότητες. Διατίθεται στην αγορά υπό μορφή ρίζας, σκόνης, κάψουλας, ροφήματος ή σε αμπούλες μόνο του ή μαζί με άλλα συστατικά (π.χ. βασιλικό πολτό). Το αμερικάνικο γκίνσενγκ είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, το κορεάτικο δρα διεγερτικά, το σιβηριανό (ελευθερόκοκος) βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων, ενώ το βραζιλιάνικο (suma root) αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων.

Σημείο προσοχής: Σε υπερβολική χρήση αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση.

Μελατονίνη

Ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο. Διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο του εσωτερικού βιολογικού μας ρολογιού και στις διαδικασίες του ύπνου.

Σημείο προσοχής: Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει τους ισχυρισμούς ότι η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ότι μπορεί να αναστρέψει τις επιδράσεις της γήρανσης ή ότι διεγείρει τη σεξουαλικότητα και καταπολεμά τον καρκίνο. Η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσεις διαταραχές στον ύπνο, νευρικότητα και ατονία.


Σόο παλμέτο (saw palmetto)

Η σερενόα η πριονόφυλλη, όπως είναι η ελληνική του ονομασία, είναι ένα μικρό φοινικοειδές δέντρο με κοκκινόμαυρους καρπούς. Περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτοχημικών παραγόντων, συγγενών με τις γενετήσιες στεροειδείς ορμόνες, ελεύθερα λιπαρά οξέα, καθώς και στερόλες που επηρεάζουν την ενδογενή παραγωγή ανδρογόνων. Ελαττώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας (συχνή, ατελής και επώδυνη ούρηση) και ενδεχομένως βοηθάει σε περιπτώσεις καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη και στην αντιμετώπιση στυτικών δυσλειτουργιών που οφείλονται σε προβλήματα του προστάτη.

Σημείο προσοχής: Σε υπερβολική λήψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά.

Τα συμπληρώματα και τα ειδικά προϊόντα διατροφής δεν προορίζονται για την υποκατάσταση μιας ισορροπημένης δίαιτας. Πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε σκεύασμα, συμβουλέψου ειδικό για το εάν ενδείκνυται για την περίπτωσή σου και για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος λήψης του.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 53

Update: Οκτώβριος 2015.