Τι να διαλέξω: Κριτσίνι ή φρυγανιά;

08.12.2015
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Κριτσίνι και φρυγανιά ανήκουν στην κατηγορία των αρτοσκευασμάτων, δηλαδή πρόκειται για προϊόντα αρτοποιίας που παρασκευάζονται κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν του ψωμιού. Διαφέρουν, όμως, από το ψωμί ως προς την μακροσκοπική υφή και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (εμφάνιση, υφή, γεύση, οσμή), ενώ επιτρέπεται κατά περίπτωση η προσθήκη και άλλων πρώτων υλών, όπως φυτικών ελαίων, ζάχαρης, γλυκόζης, ξηρών καρπών, προσθέτων γεύσης κ.ά.

Για το λόγο αυτό και για να γνωρίζεις τι ακριβώς τρως, σε ποια ακριβώς ποσότητα και πόσες τελικά θερμίδες προσλαμβάνεις, είναι προτιμότερο να αποφεύγεις τα «χύμα» αρτοσκευάσματα και να επιλέγεις συσκευασμένα προϊόντα, που σου παρέχουν πλήρεις πληροφορίες με τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία ανά 100 γρ. και ανά τεμάχιο.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ* ΑΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ
ΚΡΙΤΣΙΝΙ ΘΕΡΜ. ΠΡΩΤ. ΥΔΑΤ. ΛΙΠ.
Σικάλεως μικρό, τεμ. 10 γρ. 38 2,0 8,0 0,5
Σίτου με γεύση μπέικον, τεμ. 10 γρ. 47 1,0 5,0 2,5
Σίτου με λιαστή ντομάτα και ελιές, ανά 30 γρ. 134 3,1 17,8 5,5
Σίτου ολικής αλέσεως με σουσάμι, τεμ. 15 γρ. 70 2,0 10,0 2,0
Σίτου χωρίς σουσάμι, τεμ. 8 γρ. 29 0,8 4,9 0,6
ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΘΕΡΜ. ΠΡΩΤ. ΥΔΑΤ. ΛΙΠ.
Σικάλεως ολικής αλέσεως, τεμ. 10,5 γρ. 35 1,1 8,2 0,3
Σίτου και σικάλεως ολικής αλέσεως, τεμ. 8,3 γρ. 30 1,0 5,3 0,5
Σίτου κλασική, τεμ. 8 γρ. 32 1,0 6,3 0,3
Σίτου ολικής αλέσεως, τεμ. 7,9 γρ. 30 0,9 5,5 0,5
Σίτου χωριάτικη, 11,4 γρ. 47 1,6 8,2 0,8
Χωριάτικη με 6 δημητριακά, τεμ. 12 γρ. 49 1,5 7,9 1,1

Συντομογραφίες: Τεμ. = τεμάχιο, ΘΕΡΜ. = θερμίδες, ΠΡΩΤ. = πρωτεΐνες σε γρ., ΥΔΑΤ. = υδατάνθρακες σε γρ. ΛΙΠ. = λιπαρά σε γρ.

*Οι διατροφικές πληροφορίες διαφέρουν ανάλογα με τα συστατικά κάθε προϊόντος και το βάρος του ανά τεμάχιο.

Προσοχή! Στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης, κριτσίνια που περιέχουν σουσάμι, ηλιόσπορο, ελιές, τυρί ή/και άλλα επιπλέον συστατικά αποδίδουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα πιο απλά.

Ποιο από τα δύο;

Φρυγανιά!

Στις περισσότερες περιπτώσεις η τυποποιημένη φρυγανιά έχει μικρότερο βάρος και αποδίδει γενικά λιγότερες θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι συγκριτικά με το σύνηθες κριτσίνι. Επιπλέον εντάσσεται ευκολότερα σε οποιοδήποτε γεύμα ή σνακ θέλεις και με τους κατάλληλους συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα μπορεί να καλύψει πληρέστερα τις διατροφικές σας επιθυμίες, αλμυρές ή γλυκές, και να σας προσφέρει μεγαλύτερο αίσθημα απόλαυσης και στομαχικού κορεσμού.

Εύγευστοι συνδυασμοί

Για αλμυρή γεύση: Επάλειψε τη φρυγανιά με κατίκι ή γαλοτύρι ή κότατζ ή τυροκαυτερή ή πολτό ελιάς ή μελιτζανοσαλάτα. Άπλωσε από πάνω της βραστή ή καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν ή τυρί κίτρινο ή καπνιστό σολομό ή αντσούγιες ή κομματάκια τόνου ή ντομάτα λιαστή ή σε ροδέλες ή τουρσί λαχανικών.

Για γλυκιά γεύση: Επάλειψε τη φρυγανιά με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη ή ταχίνι ή φιστικοβούτυρο ή πραλίνα φουντουκιού ή πάστα σοκολάτας ή γιαούρτι στραγγιστό ή τυρί κρέμα ή λιωμένη μπανάνα. Περίχυσέ τη με μέλι ή μαρμελάδα φρούτων ή γλυκό κουταλιού.

Θερμιδική ισοδυναμία: Κατά μέσο όρο 2 φρυγανιές συνολικού βάρους 16-18 γρ. αποδίδουν 60-70 θερμίδες, όσες δηλαδή περίπου 1 φέτα ψωμιού 25-30 γρ.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170

Update: Δεκέμβριος 2015.