Κάνε το αδυνάτισμα εύκολη υπόθεση

11.12.2015
Μάθε με ποιους τρόπους μπορείς να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα δίαιτας χωρίς να ξεφύγεις και πώς θα καταφέρεις να μην ενδίδεις σε πειρασμούς.

Μην τρέχεις τελευταία στιγμή

Κάνε τα ψώνια που περιλαμβάνει η δίαιτά σου για τις επόμενες 4-5 ημέρες και μην αγοράζεις παρά μόνο ό,τι σου είναι απαραίτητο. Καλύτερα να σου λείπει κάτι, παρά να το έχεις σε αφθονία.

Προμηθεύσου μετρημένες μερίδες

Ζήτησε να σου κόψουν το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια σε μερίδες βάρους από 130-150 γραμμάρια.

Πρόσεξε τον τρόπο μαγειρέματος

Να προτιμάς τον ατμό, το φούρνο και το ψήσιμο στη λαδόκολλα, χωρίς πρόσθετα έλαια ή λίπη.

Πρόσθεσε γεύση

Χρησιμοποίησε ελεύθερα μπαχαρικά, μυρωδικά, σκόρδο και λεμόνι. Περιόρισε όμως δραστικά το αλάτι.

Επιμελήσου ιδιαίτερα την εμφάνιση των πιάτων

Με την κατάλληλη διακόσμηση και τοποθέτηση των τροφών, το φαγητό θα φαίνεται πολύ περισσότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Κι ως γνωστό, πρώτα χορταίνει το μάτι και έπειτα το στομάχι…

Προσοχή στη θερμοκρασία

Απόφυγε τα πολύ καυτά φαγητά. Να τα τρως ελαφρώς ζεστά ή -καλύτερα- όταν έχουν αποκτήσει περίπου τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μην «πυροβολείς» όλες τις κονσέρβες

Ένα γεύμα με λαχανικά και μία κονσέρβα ψαριού, όπως τόνος, σκουμπρί ή σολομός, αποτελεί διαιτητική λύση, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Απόφυγε όσο μπορείς το delivery

Περιόρισε τις παραγγελίες έτοιμων φαγητών, κοινώς… delivery. Αν έχεις πρόβλημα χρόνου, να τρως περισσότερες ωμές τροφές ή τροφές που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία ή να μαγειρεύεις 2-3 φορές την εβδομάδα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να έχεις και για τις επόμενες ημέρες. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς τακτικότερα το φούρνο μικροκυμάτων ή -έσχατη λύση!- να καταναλώνεις κάποια προψημένα γεύματα καλής ποιότητας, χωρίς συντηρητικά και με σχετικά λίγες θερμίδες.

Αντάμειψε τον εαυτό σου!

Παρόλο που το φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε σαν επιβράβευση αλλά ούτε κι ως τιμωρία, εάν είσαι γενικά συνεπής στη δίαιτά σου, επίτρεψε στον εαυτό σου μια φορά την εβδομάδα, σε ένα και μόνο γεύμα, να τρώει ό,τι θέλει.

Προσπέρασε τις παρασπονδίες

Εάν κάνεις κάποια διατροφική παρασπονδία, όσο μεγάλη κι αν είναι, μην βυθιστείς στις τύψεις και στις ενοχές και μην διακόψεις την προσπάθειά σου. Σκέψου ότι εάν συνεχίσεις κανονικά, τα γραμμάρια βάρους που πήρες τη συγκεκριμένη ημέρα, θα τα χάσεις το πολύ-πολύ στις μια - δύο επόμενες. Αν όμως σταματήσεις και δεν προσέχεις πλέον, πολύ σύντομα μπορεί τα λίγα παραπάνω γραμμάρια να γίνουν πολλά παραπάνω κιλά…


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 59

Update: Δεκέμβριος 2015.