Θέλω γαλοπούλα παραδοσιακή και... διαιτητική!

21.12.2015
Γίνεται! Δες πώς θα καταφέρεις να μαγειρέψεις τη γαλοπούλα του εορταστικού τραπεζιού για να την απολαύσεις και εσύ χωρίς ενοχές!

Όλα γίνονται!

  • Πρώτον, περιορίζεις τη γέμιση της γαλοπούλας σε κουκουνάρια, σταφίδες και κάστανα.
  • Δεύτερον, δεν την αλείφεις με βούτυρο, αλλά με λεμόνι και χυμό μήλου, την τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και την αφήνεις να ψηθεί στο ζουμί της.
  • Τρίτον, επιλέγεις στήθος αντί για μπούτι, απομακρύνεις την πέτσα και επαλείφεις το ψαχνό με λίγη μουστάρδα.

Ανά 100 γραμμάρια ψητής γαλοπούλας χωρίς γέμιση

Μπούτι… 208 θερμίδες, 10 γρ. λιπαρά

Πλάτη… 243 θερμίδες, 14 γρ. λιπαρά

Στήθος… 205 θερμίδες, 9 γρ. λιπαρά

Στήθος μόνο το ψαχνό… 110 θερμίδες, 2 γρ. λιπαρά


Διαιτητική συμβουλή: Για συνοδευτικό της γαλοπούλας προτίμησε λαχανικά βραστά ή ψητά και κρατήσου μακριά από τρόφιμα τηγανισμένα, π.χ. πατάτες τηγανητές, ή φτιαγμένα με σάλτσες, λάδια ή βούτυρο. Η φρέσκια σαλάτα λαχανικών είναι επίσης απολύτως απαραίτητη, αρκεί να μην προσθέσεις αλλαντικά, τυριά, καλαμπόκι, κρουτόν, ξηρούς καρπούς, μαγιονέζα ή άλλες σάλτσες πλούσιες σε λιπαρά – λίγο λαδολέμονο ή λαδόξιδο αρκεί.

Ποια είναι η ιδανική μερίδα κρέατος;

Λόγω της γιορτής, ποσότητα ψημένου κρέατος όση το μέγεθος της παλάμης σου μαζί με τα δάχτυλα. Για κάτι πιο διαιτητικό, περιορίσου στην παλάμη και ξέχασε τα... δάχτυλα.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Δεκέμβριος 2015.