Πώς θα φας για να μην παχύνεις

24.12.2015
Γιορτινές συμβουλές που σου βάζουν… ιδέες! Τι θα φας, τι θα πιεις χωρίς να στερηθείς τη γεύση. Γιατι η απολαυση μπορεί να είναι light!

Το τέλειο διαιτητικό πιάτο

Γέμισε το πιάτο σου κατά το ήμισυ με λαχανικά, ρύζι ή πατάτα και κρέας, χοιρινό ή γαλοπούλα. Το άλλο μισό μπορεί να περιέχει μικρά δείγματα από τα άλλα τρόφιμα, αραιά βαλμένα και όχι στριμωγμένα ή το ένα πάνω στο άλλο («γέμισμα καθ’ ύψος…»). Αν ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη στρατηγική σε κάθε γεύμα που είστε καλεσμένη, δεν θα πάρεις ούτε γραμμάριο!

Μικρό μυστικό: 15-20 λεπτά πριν από το «επίφοβο» γεύμα φάε ½ πράσινο μήλο με τη φλούδα και 3 ανάλατα αμύγδαλα. Μαζί πιες 1 φλιτζάνι σκέτο τσάι και 1-2 ποτήρια εμφιαλωμένο νερό. Όταν καθίσεις στο τραπέζι, θα νιώθεις κιόλας χορτάτη!

Παχαίνει η γαλοπούλα;

Μια τυπική μερίδα (225 γραμμ.) ψαχνό γαλοπούλας περιέχει πολλές πρωτεΐνες, σχετικά λίγα λιπαρά, καθόλου υδατάνθρακες και λιγότερες από 250 θερμίδες. Αυτά που αυξάνουν κατακόρυφα τις θερμίδες της είναι η πέτσα και φυσικά η γέμιση. Για παράδειγμα, η ίδια μερίδα γαλοπούλας, αλλά με πέτσα και τυπική γέμιση, υπερβαίνει τις 800 θερμίδες.

Χρυσή συμβουλή: Επίλεξε στήθος αντί για μπούτι, αφαίρεσε την πέτσα, επάλειψέ το με λίγη μουστάρδα και απόφυγε τη γέμιση. Οι περίπου 500 θερμίδες που θα γλιτώσεις, σου επιτρέπουν να απολαύσετε άφοβα ένα μικρό επιδόρπιο.

Μικρά μυστικά

  • Τρώγοντας αρκετή σαλάτα λαχανικών πριν από το κυρίως φαγητό, βοηθάς τον οργανισμό σου να απορροφήσει λιγότερα λίπη και χοληστερίνη.
  • Αν αντί για ένα ποτήρι σακχαρούχο αναψυκτικό πιεις σόδα ή light αναψυκτικό, γλιτώνεις τουλάχιστον 90 θερμίδες.
  • Αν φας πολύ, ένα χαμομήλι ή ένα τίλιο μπορεί να ηρεμήσει το πεπτικό σου σύστημα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 125

Update: Δεκέμβριος 2015.