Βrinner: η νέα διατροφική τάση!

29.12.2015
Το έχεις ακουστά; Αν όχι, μάθε τι είναι το Brinner και πώς μπορείς να το εφαρμόσεις στην καθημερινή διατροφή σου.

Πρώτα ήταν το αγγλοσαξονικό brunch, κάτι μεταξύ πρωινού γεύματος (breakfast) και μεσημεριανού (lunch) τα οποία συγχωνεύονται σε ένα γεύμα που τρώγεται αργά το πρωί (ή νωρίς το μεσημέρι), υποκαθιστώντας έτσι το τυπικό μεσημεριανό.

Τώρα παρατηρούμε μια ακόμα χαρακτηριστική αλλαγή στο σύγχρονο τρόπο διατροφής, το brinner: η κατανάλωση στο βραδινό γεύμα (dinner) τροφίμων και συνδυασμών αυτών που συνήθως τρώγονται στο πρωινό όπως, για παράδειγμα, νιφάδες δημητριακών με γάλα, βρώμη με ξηρούς καρπούς, φρούτα με γιαούρτι, τοστ με τυρί, αβγών, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοχυμού κ.ά.

Από διατροφικής άποψης, το brinner αποτελεί μια γρήγορη, γευστική και καλή εναλλακτική πρακτική ανανέωσης της σύνθεσης του βραδινού γεύματος. Αν εφαρμοστεί με υγιεινότερες και συνετότερες επιλογές τροφίμων, π.χ. χωρίς ευμεγέθεις φέτες λευκού ψωμιού με βούτυρο και μαρμελάδα, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ισορροπημένου διαιτολογίου χωρίς πολλά μαγειρέματα, στην αποφυγή junk foods με πολλές θερμίδες και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 172

Update: Δεκέμβριος 2015.