Ρεβεγιόν με στιλ & φαντασία

31.12.2015
Δώσε στιλ στο πρώτο τραπέζι της νέας χρονιάς, αλλά μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη με πολύ παχυντικά εδέσματα, περίεργες γεύσεις και αταίριαστους συνδυασμούς.

Το ιδανικό διαιτητικό γεύμα

Ανάμεσα στα πολλά φαγητά προτείνουμε τα λιγότερα παχυντικά, για να απολαύσεις το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι χωρίς να πάρεις πολλές θερμίδες…

Ορεκτικά: Τζατζίκι, τυρί φέτα ή φρέσκο ανθότυρο.

Σαλάτα: Εποχική με λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, κρεμμύδι και λαδολέμονο.

Πρώτο πιάτο: Κονσομέ.

Κυρίως πιάτο: Ψαχνό γαλοπούλας ή χοιρινό με μουστάρδα και γαρνιτούρα ρύζι με λαχανικά στον ατμό.

Ποτό: Κρασί.

Επιδόρπιο: Φρούτο ή γιαούρτι.

Ποια ποτά να διαλέξω;

Σίγουρα θα έχεις προνοήσει να υπάρχει μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στο τραπέζι σου. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζεις ότι από τα αλκοολούχα ποτά η βότκα θεωρείται το πιο «καθαρό». Ακολουθούν κατά σειρά τζιν, λευκό κρασί, ουίσκι, ρούμι, κόκκινο κρασί και κονιάκ. Τα πιο «ελαφριά» είναι η μπίρα και το κρασί, ενώ κοκτέιλ, σφηνάκια και ηδύποτα όπως τα λικέρ έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οπότε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεις –ένα είναι αρκετό!

Και από γλυκά;

Κυριαρχούν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, οπότε προτιμότερο να μείνεις σε κάποιο από αυτά. Όσα έχουν πολλούς ξηρούς καρπούς, βούτυρο και σιρόπι (μπακλαβάς, καρυδόπιτα, ραβανί κ.ά.) ή πολλά αβγά (π.χ. γαλατομπούρεκο), έχουν περισσότερες θερμίδες από λιπαρά και επιβαρύνουν ιδιαίτερα την πέψη. Για κάτι πιο ελαφρύ, προτίμησε μηλόπιτα ή σιμιγδαλένιο χαλβά, που βοηθάει κάπως να μειωθεί η επίδραση του αλκοόλ. Ακόμα καλύτερα, ψήσε μήλα ή κυδώνια ή σέρβιρε γιαούρτι με μέλι, το οποίο είναι ευχάριστο, χωνευτικό και δεν απαιτεί κόπο για να προετοιμαστεί.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 166

Update: Δεκέμβριος 2015.