Gourmet λιχουδιές & oι θερμίδες τους

01.01.2016
Ποιες εξαιρετικές λιχουδιές (delicatessen) θα συμπεριλάβεις στο δικό σου τραπέζι;

Αβγά χρυσής ρέγκας

Μοιάζει κάπως με το χαβιάρι, αλλά έχει πολύ πιο προσιτή τιμή. Είναι εξαιρετικά σε καναπεδάκια ή πάνω από σολομό, ενώ συνδυάζονται υπέροχα με ξινή κρέμα ή άνηθο. Εναλλακτικά, δοκίμασε αβγά πέστροφας ή αχινού.

Αβγοτάραχο Μεσολλογίου

Εξαιρετικός ψαρομεζές. Για το τεμαχισμό του σε πολύ λεπτές φετίτσες, θα χρειαστείς ένα βαρύ, κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής.

Άγριος καπνιστός σολομός

Σπάνιο έδεσμα που ξεχωρίζει για τη βελούδινη λιπαρότητα, το καπνιστό αρωματικό υπόβαθρο και τη γλυκιά επίγευση που αφήνει στο στόμα. Επειδή ο τόπος προέλευσης προσδιορίζει την ποιότητα, προτίμησε Νορβηγίας, Δανίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας ή Πολωνίας. Πρόσεξε ο σολομός να έχει απαλό ροζ κι όχι πορτοκαλί χρώμα και να μην είναι πολύ αλατισμένος.

Γκλουβάιν (Gluehwein)

Γερμανικής προέλευσης ζεσταμένο κόκκινο κρασί. Όταν φτιάχνεται στο σπίτι αραιώνεται με νερό, γλυκαίνεται με ζάχαρη, αρωματίζεται με καρυκεύματα (γαρίφαλα, κανέλα, κ.ά.) και σερβίρεται καυτό. Όταν το αγοράζεις το μόνο που χρειάζεται είναι να το ζεστάνεις.

Μπρικ

Τα αβγά του σολομού. Έχουν ιδιαίτερο ροζ-σομόν χρώμα και πολύ ισχυρή γεύση. Γίνονται θαυμάσια καναπεδάκια με άσπρο ψωμί, ενώ συνοδεύουν αρμονικά διάφορα απεριτίφ.

Πέστροφα καπνιστή

Γευστικότατο ορεκτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, που το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες σταγόνες λεμόνι.

Τρούφα

Μικρό στρογγυλό μανιτάρι το οποίο συντηρείται μέσα σε λίγο νερό ή λάδι. Υπάρχουν δύο είδη, η μαύρη και η λευκή, που θεωρείται ότι έχει καλύτερη γεύση. Και τα δύο είδη όμως κοστίζουν μια μικρή… περιουσία.

Φουά γκρα

Είναι ο ψημένος πολτός που προέρχεται από συκώτι χήνας ή πάπιας, συνήθως από πουλιά ειδικής εκτροφής. Σοτάρεται σε φρέσκο βούτυρο και σερβίρεται με σάλτσα και κρασί.

Χαβιάρι

Τα γνήσια είδη, συνήθως ποικιλίας Beluga ή Servuga, προέρχονται από οξύρυγχο και αποτελούν μια πολύ ακριβή απόλαυση, οπότε δεν είναι για χόρταση. Προσοχή στις απομιμήσεις και στα υποκατάστατα.


Οι θερμίδες των delicatessen

Αβγοτάραχο, 1 κουταλάκι 7
Μπρικ, 1 κουταλάκι 9
Πέστροφα καπνιστή, 1 φιλέτο (62g) 63
Σολομός καπνιστός, 1 λεπτή φέτα (20g) 37
Φουά γκρα, 1 κουταλάκι 23
Χαβιάρι, 1 κουταλάκι 13

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 92

Update: Ιανουάριος 2015.