Η «δίαιτα» της TV: Εσύ ακόμη παχαίνεις;

05.04.2016
Γίνεται να απολαμβάνουμε το φαγητό μας παρακολουθώντας τηλεόραση και αντί να παχαίνουμε, να αδυνατίζουμε; Βεβαίως και γίνεται!

Οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι παρακολουθούμε καθημερινά περίπου 3 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων, ως επί το πλείστον από αργά το απόγευμα και έπειτα. Επίσης στο χρονικό διάστημα των εκπομπών υψηλής τηλεθέασης όπως π.χ. οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, γίνεται εκτεταμένη κατανάλωση φαγητού με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους. Κι όμως υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να μην παχαίνουμε αλλά και να ξεφορτωθούμε εύκολα 2, 3 ή περισσότερα κιλά μηνιαίως. Χωρίς κάποια συγκεκριμένη, αυστηρή δίαιτα και χωρίς να στερηθούμε την αγαπημένη μας συνήθεια να τρώμε βλέποντας τηλεόραση…

15 έξυπνες τεχνικές ελέγχου…

Δεν τις εφαρμόζουμε όλες μαζί, αλλά τις έχουμε στο μυαλό μας και κάθε φορά επιλέγουμε αυτήν ή αυτές που ταιριάζουν στην περίσταση…

  1. Προ-γέμισμα στομάχου: πριν φάμε οτιδήποτε πίνουμε αρκετό νερό κι αν δεν νιώσουμε μερικά χορτασμένοι, καταναλώνουμε επιπλέον μία μεγάλη σαλάτα λαχανικών.
  2. Απόκρυψη: «εξαφανίζουμε» από το οπτικό μας πεδίο οτιδήποτε μπορεί να φάμε ασυναίσθητα, π.χ. τους ξηρούς καρπούς.
  3. Μεγέθυνση: βάζουμε το αλκοολούχο ποτό, το χυμό ή το αναψυκτικό σε μικρότερο ποτήρι από ό,τι συνήθως και το φαγητό σε μικρότερο πιάτο, ώστε η μερίδα τους να δείχνει μεγαλύτερη.
  4. Συρρίκνωση: αραιώνουμε ποτά, χυμούς και αναψυκτικά με πάγο και αθέρμιδα υγρά, νερό ή σόδα.
  5. Οπτική απάτη: απλώνουμε το φαγητό στο πιάτο ή το τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου και βάζουμε γύρω-γύρω πολλά λαχανικά.
  6. Υποδιαίρεση: αντί για ένα μεγάλο, δύο μικρά. Για παράδειγμα βάζουμε το φαγητό μας σε 2 μικρά πιατάκια αντί σε 1 μεγάλο.
  7. Αναμονή: δεν βάζουμε όλα τα φαγητά του γεύματος μπροστά μας. Παίρνουμε ένα πιάτο την κάθε φορά και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κουζίνα. Μόλις καταναλώσουμε το περιεχόμενό του, περιμένουμε 5 λεπτά πριν συνεχίσουμε με το κάθε επόμενο.
  8. Παράταση χρόνου: χωρίζουμε το φαγητό μας σε πολλές μικρές μπουκιές και μασάμε κάθε μπουκιά 10-15 φορές.
  9. Προγραμματισμένες δυσκολίες: δεν τρώμε με τα χέρια αλλά χρησιμοποιούμε πάντα σκεύη, μαχαίρι και πιρούνι (ή κουτάλι). Εάν το φαγητό τρώγεται μόνο με τα χέρια, δεν χρησιμοποιούμε για το πιάσιμό του το «καλό» μας χέρι αλλά το άλλο.
  10. Καταμέτρηση: παίρνουμε ένα κομματάκι από μία συσκευασμένη τροφή (γαριδάκια, πατατάκια), κλείνουμε τη συσκευασία, τρώμε αργά το κομματάκι, περιμένουμε 1 λεπτό, ανοίγουμε ξανά τη συσκευασία, κ.ο.κ. Τρώμε τους ξηρούς καρπούς έναν-έναν και μετράμε πόσους φάγαμε!
  11. Απώθηση: φανταζόμαστε για μερικά λεπτά το φαγητό, το σνακ ή το γλυκό που έχουμε μπροστά μας σε απωθητική ανάμειξη με κάτι άλλο. Για παράδειγμα το παγωτό περιχυμένο με κέτσαπ.
  12. Καταγραφή: Γράφουμε οτιδήποτε τρώμε, την ποσότητά του και έναν λόγο για τον οποίο το φάγαμε. Πριν φάμε οτιδήποτε άλλο, μελετάμε όλα όσα έχουμε φάει προηγουμένως και αξιολογούμε εάν πεινάμε πραγματικά ή όχι.
  13. Φανταστικός τυμπανισμός: οραματιζόμαστε ότι έχουμε ήδη καταναλώσει μια τεράστια ποσότητα φαγητού και βιώνουμε νοητικά τις παρενέργειες του - τυμπανισμός, κοιλόπονος.
  14. Πνευματική αποτροπή: έχουμε πρόχειρη μια φωτογραφία που μας δείχνει με περισσότερα κιλά, πιο γεμάτους, και γενικά δεν μας κολακεύει καθόλου σωματικά.
  15. Ενίσχυση κορεσμού: εάν έχουμε φάει αρκετά αλλά συνεχίζουμε να «πεινάμε», τρίβουμε για 90’’ το χόνδρο στο πάνω μέρος του αριστερού αυτιού και κατόπιν για 60’’ το λοβό του δεξιού αυτιού. Κατόπιν, μασάμε μια τσίκλα χωρίς ζάχαρη για τουλάχιστον 5’.

Ποιος χρειάζεται τα delivery

Αντικαθιστούμε τα πιο παχυντικά τρόφιμα με πιο διαιτητικά αλλά εξίσου νόστιμα, φτιάχνουμε σπιτικά γεύματα αντί να παραγγέλνουμε έτοιμα…

Σκέτα ζυμαρικά αντί με σάλτσες. Όλα τα ζυμαρικά έχουν σχετικά λίγες θερμίδες όταν δεν τα «καίμε» με βούτυρο ή λάδι και τα καταναλώνουμε σκέτα ή με ελαφριές σάλτσες λαχανικών. Για παράδειγμα, μια σκέτη μακαρονάδα μάς προσφέρει περίπου 180 θερμίδες, ενώ μια καρμπονάρα πάνω από 600. Τεράστια η διαφορά!

Σπιτική πίτσα αντί για αγοραστή: Φτιάχνουμε δική μας ζύμη ή αγοράζουμε έτοιμη βάση και τη γεμίζουμε π.χ. με περισσότερη σάλτσα ντομάτας και λαχανικά, λιγότερα και πιο άπαχα τυριά και αλλαντικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να παρασκευάσουμε "πιτσούλες" με ελληνική, αραβική ή κυπριακή πίτα.

Καναπεδάκια αντί για σάντουιτς: Κόβουμε μια φέτα ψωμί του τοστ στα τέσσερα και βάζουμε πάνω ένα και μόνο, κατ' επιλογή, υλικό όπως μαλακό τυρί, spread τυριού, άπαχη γαλοπούλα, καπνιστό σολομό, μισό βραστό αβγό, λιαστή ντομάτα, πολτό ελιάς, ή μια κουταλιά τονοσαλάτα.

Ξηροί καρποί αντί για πατατάκια: Οι ξηροί έχουν πολλές θερμίδες αλλά μας παρέχουν πολλά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και χορταίνουν περισσότερο. 1 χούφτα αμύγδαλα (28 γραμμ.) αποδίδει 160 θερμίδες (όσο περίπου 15 πατατάκια) και 14 γραμμ. λιπαρά, ενώ η ίδια ποσότητα πεκάν 200 θερμίδες και 20 γραμμ. λιπαρά. Εξαιρετική εναλλακτική λύση αποτελούν όλων των ειδών τα σποράκια με φλούδα όπως ηλιόσποροι και πασατέμπος.

Ποπκόρν αντί για γαριδάκια ή νάτσος: Ακόμα κι αν είναι αγοραστό, το ποπκόρν περιέχει λιγότερα λιπαρά, είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και πιο χορταστικό. 1 σακουλάκι τυποποιημένο ποπκόρν (90 γραμμ.) αποδίδει 414 θερμίδες. Αν όμως το φτιάξουμε εμείς με 2-3 κουταλιές καλαμπόκι, ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο και λίγο αλάτι, οι θερμίδες για ένα μεγάλο μπολ δεν θα υπερβούν τις 50.

Μπάρα δημητριακών αντί για σοκολάτα: Μια μπάρα δημητριακών με φρούτα (21-25 γραμμ.) μας παρέχει από 60-90 θερμίδες, λιγότερο από 2 γραμμ. λιπαρά και περισσότερα από 3 γραμμ. φυτικών ινών. Οι μπάρες με επικάλυψη ή κομματάκια σοκολάτας έχουν 10-25% περισσότερες θερμίδες, ωστόσο και αυτές είναι πιο διαιτητικές από την κλασική σοκολάτα (500-550 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). Αν δεν μας ικανοποιούν οι μπάρες, δοκιμάζουμε νιφάδες δημητριακών (τις τρώμε μία-μία, όπως έχουν, χωρίς γάλα) ή μικρά μπισκότα ολικής άλεσης χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη (25-60 θερμίδες το καθένα).

Γιαούρτι αντί για παγωτό: Το σκέτο γιαούρτι είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε ασβέστιο και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Αν θέλουμε να θυμίζει παγωτό, αναμειγνύουμε ένα γιαούρτι (0-2% λιπαρά) με 1 κουταλιά ελαφριά κρέμα γάλακτος (20% λιπαρά) και 2 κουταλάκια μέλι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει καλά. Παίρνουμε 174 θερμίδες και μόλις 6 γραμμ. λιπαρά.

Φρούτο αντί για γλυκό: 1 μέτριο φρούτο με μέγεθος όσο το μπαλάκι του τένις, έχει 70-80 θερμίδες, δηλαδή κατά πολύ λιγότερες από οποιοδήποτε γλυκό ίδιου βάρους. Τα φρούτα που περιέχουν πολλή πηκτίνη (μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες), αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού και μειώνουν ταχύτερα την πείνα.

Κρασί αντί για μπίρα: Η μπίρα έχει λιγότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα με το κρασί. Ωστόσο, τη σερβίρουμε σε μεγαλύτερα ποτήρια ή την πίνουμε κατευθείαν από το κουτάκι της, πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Αναψυκτικό light αντί για ζαχαρούχο: Προτιμώντας ένα light αναψυκτικό ή έτοιμο ρόφημα παγωμένου τσαγιού παίρνουμε από 1-3 θερμίδες ανά ποτήρι και αποφεύγουμε αρκετά γραμμάρια ζάχαρης. Το ανθρακούχο νερό και η σόδα δεν έχουν θερμίδες ούτε ζάχαρη και γλυκαντικές ύλες, οπότε αποτελούν καλές επιλογές.

Εχεις φάει αρκετά αλλά πεινάς; Τρίψε για 90’’ το χόνδρο στο πάνω μέρος του αριστερού αυτιού και κατόπιν για 60’’ το λοβό του δεξιού αυτιού. Και η όρεξη κόπηκε!


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 112

Update: Απρίλιος 2016.