Δες πότε η σοκολάτα σού κάνει καλό!

05.04.2016
Ρυθμίζοντας το σύνολο της διατροφής μας ανάλογα με τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα μας χωρίς ενοχές, χωρίς προβλήματα, μόνο με οφέλη...

Με μέτρο μάς κάνει καλό!

Οι περισσότερες έρευνες γύρω από τις επιδράσεις της στερεάς σοκολάτας στην ανθρώπινη υγεία έχουν γίνει με μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο και χωρίς καθόλου γάλα. Μεταξύ άλλων θετικών, τα σχετικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι η μέτρια, συστηματική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας:

  • Προάγει τη σύνθεση μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» LDL-χοληστερίνης.
  • Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  • Μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον κίνδυνο θρομβώσεων.
  • Ελαττώνει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών.
  • Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, ενισχύει το μεταβολισμό του σακχάρου.
  • Επιδρά διεγερτικά και τονωτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ουσιών με ευφραντικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βελτιώνει τη διάθεση.
  • Έχει αντιβηχική και αναλγητική δράση.

Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις;

Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ως μία από τις κύριες αιτίες για την πρόκληση διαφόρων ανεπιθύμητων καταστάσεων και προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. πρόκληση ημικρανιών, πεπτικές διαταραχές, βλάβες στα δόντια, δερματίτιδες, εκδήλωση ακμής, παχυσαρκία, εθισμός κ.ά. Εντούτοις, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και σίγουρα τίποτα από αυτά δεν αφορά τη λελογισμένη κατανάλωση σοκολάτας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής – βεβαίως κάθε διατροφική υπερβολή έχει το τίμημά της.

Πόση πρέπει να τρώω;

Η σοκολάτα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλο γλύκισμα, που σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνεται με μέτρο – όχι με το λανθασμένο σκεπτικό «αφού κάνει καλό, μπορώ να φάω όση θέλω».

Επιλογή: Ως ενήλικες καλό είναι να προτιμάμε σοκολάτα με υψηλά ποσοστά στερεών κακάο και χαμηλά σάκχαρα. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές σοκολάτες με μικρή ποσότητα ζάχαρης, όπως και σοκολάτες με άλλα γλυκαντικά αντί για ζάχαρη. Εκτός από τις βιομηχανοποιημένες μπορούμε επίσης να βρούμε σοκολάτες με πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης, καθώς και χειροποίητες.

Συχνότητα και ποσότητα: Γενικά 2-3 φορές εβδομαδιαίως από 25 γρ. σοκολάτας τη φορά θεωρούνται αρκετά. Ωστόσο δεν αποκλείονται άλλες παραλλαγές, όπως π.χ. 20 γρ. μέρα παρά μέρα ή 7-10 γρ. σοκολάτας (ή 1 σοκολατάκι) ακόμα και καθημερινά. Προτιμότερο η σοκολάτα να τρώγεται μόνη της, π.χ. ως σνακ, και όχι πριν από το βραδινό ύπνο.

Μυστικά απόλαυσης!

Για να απολαύσουμε την πλούσια γεύση της η σοκολάτα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου, να τρώγεται αργά, να μεσολαβούν αρκετά δευτερόλεπτα ανάμεσα σε κάθε μπουκιά και να την αφήνουμε να λιώνει πάνω στη γλώσσα μας, ώστε να απελευθερώνονται πλήρως τα αρωματικά της χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Η ανά άτομο ετήσια κατανάλωση σοκολάτας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 2,5 κιλά, ενώ στην Ελβετία υπερβαίνει τα 12 κιλά!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155

Update: Απρίλιος 2016.