Πώς θα αγοράσεις καλά όσπρια

11.04.2016
Τι πρέπει να προσέχεις κατά την επιλογή των οσπρίων, πώς δεν θα παραπλανηθείς κατά την αγορά τους και πώς θα τα συντηρήσεις σωστά;

Προτίμησε όσπρια νέας εσοδείας

Τα πολυκαιρισμένα δεν μαλακώνουν ακόμα κι αν βράζονται επί πολλή ώρα, γίνονται σκληρά και δύσπεπτα. Αν έχεις ιδιαίτερη γαστρεντερική ευαισθησία, προτίμησε κυρίως φάβα, φακές και ρεβίθια αποφλοιωμένα, παρότι η αποφλοίωση τα στερεί από αρκετά διατροφικά συστατικά. Μην αναμειγνύεις διαφορετικές παρτίδες οσπρίων, γιατί κάποια ίσως κάποια βράσουν καλά και κάποια άλλα όχι.

Συσκευασμένα όσπρια

  • Αναζήτησε την ημερομηνία παραγωγής ή συσκευασίας και το χρόνο εσοδείας (αν αναγράφεται) και προτίμησε να είναι χρονικά κοντά με την ημερομηνία που τα αγοράζεις. Ειδάλλως, επίλεξε όσπρια με μακρινή ημερομηνία λήξης.
  • Προτίμησε τις διαφανείς συσκευασίες, ώστε να βλέπεις τι ακριβώς αγοράζεις (είδος, μέγεθος κ.λπ.) αλλά και να ελέγχεις αν υπάρχουν ξένα σώματα.
  • Nα επιμένεις στην αγορά οσπρίων με πλήρη ταυτότητα, δηλαδή αναλυτικές διατροφικές και άλλες πληροφορίες όπως π.χ. προέλευση, παραγωγός κ.ά., προτιμότερο από βιολογική καλλιέργεια ή ολοκληρωμένης διαχείρισης (ορθή γεωργική πρακτική). Εξίσου καλή επιλογή είναι και τα πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα.

Χύμα όσπρια

  • Αγόρασε χύμα όσπρια μόνον εάν έχεις εμπιστοσύνη στον πωλητή, εάν έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και φυσιολογικό χρώμα, όχι κατ’ ανάγκη το ίδιο χρώμα όλα, και εφόσον είσαι σίγουρη για την ποιότητα, τις συνθήκες αποθήκευσής τους αλλά και την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται στην ταμπελίτσα τους (π.χ. χώρα προέλευσης).
  • Κάνε το τεστ: πιάσε 2-3 από τα ωμά όσπρια, από διαφορετικό μέρος του σακιού, και δάγκωσε τα μαλακά! Αν σπάνε σαν καραμέλα, τότε σίγουρα είναι μπαγιάτικα. Αν το εσωτερικό τους υποχωρεί ελαφρά, τότε μάλλον είναι φρέσκα.

Είναι τα όσπρια που τρως ελληνικά;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, η ντόπια παραγωγή οσπρίων καλύπτει μόλις το 54,4% της κατανάλωσης σε φασόλια, το 46,9% σε ρεβίθια και το 32,8% στις φακές. Επομένως, πρέπει να είσαι προσεκτική και να επιλέγεις τυποποιημένα προϊόντα που αναγράφουν ευδιάκριτα ότι είναι ελληνικής παραγωγής. Ειδάλλως, αν π.χ. προτιμάς τα χύμα, μπορεί να αγοράσεις εισαγόμενα που έχουν... βαπτιστεί ελληνικά.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Απρίλιος 2016.