Μάθε για τη δίαιτα της... μπουκιάς

11.04.2016
Πόσες μπουκιές μπορείς να τρως για να μην «χαλάσεις» τη σιλουέτα σου;

Σύμφωνα με τους γευσιγνώστες, το ιδανικό μέγεθος της μπουκιάς είναι τόσο όσο η ποσότητα του φαγητού που χωρά μέσα στο δακτύλιο που σχηματίζεται όταν ενώσουμε την άκρη του αντίχειρά μας με την άκρη του δείκτη.

Στα «καλά» εστιατόρια η ποσότητα σερβιρίσματος προσδιορίζεται συνήθως σε μέχρι:

  • 4 τέτοιες μπουκιές για τα ορεκτικά και τα μεζεδάκια,
  • έως 8 μπουκιές για το πρώτο πιάτο,
  • μέχρι 16 μπουκιές για το κυρίως πιάτο και
  • 4-8 μπουκιές για το επιδόρπιο.

Ποσότητες που θεωρούνται ιδανικές για ένα ελαφρύ και διαιτητικό γεύμα, χωρίς όμως εκπτώσεις στην απόλαυση.

Συμβουλή: Όταν κάνεις δίαιτα, χρησιμοποίησε το κόλπο των «μετρημένων μικρών μπουκιών». Οι μετρημένες, μικρότερες και ταυτόχρονα πιο αργές μπουκιές εξασφαλίζουν στον εγκέφαλό σου περιθώρια χρόνου για να αντιληφθεί τη διαδικασία του φαγητού και να φτάσει στο αίσθημα του κορεσμού προτού καταναλώσει μεγάλες ποσότητές του. Έτσι, χορταίνεις τρώγοντας συνολικά λιγότερο φαγητό και δεν παίρνεις πολλές θερμίδες.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Απρίλιος 2016.