5 τροφές πρωταθλητές σε βιταμίνες (Α' μέρος)

18.04.2016
Ποιες τροφές περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες; Τι ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας μπορεί να καλύψει μια συνήθης μερίδα τους; Σε τι κυρίως μας ωφελούν και πόσο συχνά πρέπει να τις καταναλώνουμε;

1. Αβγό

Προστατεύει τα μυϊκά κύτταρα, βελτιώνει τη μνήμη.

Προφίλ βιταμινών: 1 μικρού μεγέθους (55 γραμμάρια) βραστό αβγό καλύπτει περίπου το 70% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12 και περίπου το 10% σε βιταμίνη Α, Β2, Ε, D και φολικό οξύ.

Σύσταση κατανάλωσης: 1 αβγό με τον κρόκο ημέρα παρά ημέρα.

Σημείο προσοχής: Τα αβγά δεν πρέπει να τρώγονται ποτέ ωμά ή μισοψημένα.

Ενέργεια: 82 θερμίδες.

2. Γαριδόψιχα

Τονώνει τις ερωτικές ορμόνες, διεγείρει την επιθυμία.

Προφίλ βιταμινών: 1 φλιτζάνι (180 γραμμάρια) βρασμένη γαριδόψιχα μάς παρέχει τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Β12 από τη συνιστώμενη και σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης D. Επιπλέον καλύπτει το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β.

Σύσταση κατανάλωσης: Έως 1 φλιτζάνι βρασμένη γαριδόψιχα εβδομαδιαίως.

Σημείο προσοχής: Πρέπει να βράζεται σε νερό και όχι στον ατμό.

Ενέργεια: 197 θερμίδες.

3. Μοσχαρίσιο συκώτι

Αυξάνει την αντοχή, καταπολεμά την αναιμία.

Προφίλ βιταμινών: 1 μερίδα (130 γραμμάρια) ψητό μοσχαρίσιο συκώτι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες Α, Β2, Β12 και φολικό οξύ, ενώ μας παρέχει και πολύ μεγάλες ποσότητες των υπολοίπων βιταμινών Β.

Σύσταση κατανάλωσης: 1-2 μερίδες μηνιαίως.

Σημείο προσοχής: Πρέπει να καταναλώνεται καλά ψημένο, πάντα σε μικρές ποσότητες και όχι πολύ συχνά, λόγω των δυνητικά επικίνδυνων ουσιών που μπορεί να περιέχει.

Ενέργεια: 229 θερμίδες.

4. Μπρόκολο

Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί το στομάχι υγιές.

Προφίλ βιταμινών: 1 φλιτζάνι (156 γραμμάρια) μπρόκολο ελαφρώς βρασμένο στον ατμό καλύπτει σχεδόν το σύνολο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε.

Σύσταση κατανάλωσης: 1 φλιτζάνι ή περισσότερο σχεδόν καθημερινά.

Σημείο προσοχής: Πρέπει να πλένεται καλά, να μαγειρεύεται ήπια στον ατμό και να περιχύνεται πάντα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Ενέργεια: 52 θερμίδες.

5. Πιπεριά

Αυξάνει το μεταβολισμό, καταπολεμά παθογόνα μικρόβια και ιούς.

Προφίλ βιταμινών: 1 ωμή πράσινη πιπεριά (135 γραμμάρια) υπερκαλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C. Επίσης, καλύπτει πάνω από το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α και περίπου το 1/5 σε βιταμίνη Β6.

Σύσταση κατανάλωσης: ½-1 πιπεριά καθημερινά.

Σημείο προσοχής: Διαφορετικού χρώματος πιπεριές έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

Ενέργεια: 38 θερμίδες.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 82

Update: Απρίλιος 2016.