Τι να διαλέξω στο κοτόπουλο: Μπούτι ή στήθος;

10.05.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Με εξαίρεση την πέτσα (δέρμα), που περιέχει ως επί το πλείστον κορεσμένα λιπαρά, όλα τα υπόλοιπα τμήματα του κοτόπουλου διαθέτουν λίγο λίπος, πολλές πρωτεΐνες και καθόλου υδατάνθρακες. Επομένως, εφόσον απομακρύνεις την πέτσα, οτιδήποτε και εάν επιλέξεις από το καθαρό ψαχνό θα έχεις κάνει μια θρεπτική επιλογή με σχετικά χαμηλές θερμίδες, εξαιρετική για υγιεινή διατροφή.

Στην περίπτωση όμως που αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα σε μπούτι και στήθος, τότε χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου μερικά δεδομένα πριν καταλήξεις στην τελική απόφαση.

  • Μπούτι: Είναι σκουρόχρωμο κρέας, που σημαίνει ότι περιέχει λίγο περισσότερο λίπος στο ψαχνό του σε σχέση με το στήθος. Περιέχει επίσης λιγότερες πρωτεΐνες, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και σιδήρου, ωστόσο αρκετά μικρότερες συγκριτικά με τα κόκκινα κρέατα, ενώ δεν υστερεί σε περιεκτικότητα βιταμινών Β.
  • Στήθος: Είναι λευκό κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β6, Β12), φώσφορο και σελήνιο, λιγότερο λίπος σε σχέση με το μπούτι στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης, χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και μικρότερα ποσά σιδήρου. Η τιμή του είναι ακριβότερη όταν αγοράζεται μεμονωμένα και η υφή του κάπως σκληρή.
Διατροφική σύγκριση ανά 100g ωμού*
Διατροφικά στοιχεία ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΣΑ ΧΩΡΙΣ ΠΕΤΣΑ
ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗΘΟΣ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗΘΟΣ
Ενέργεια (θερμίδες) 230 195 207 164
Πρωτεΐνες (g) 24,5 29,5 25,8 30,1
Υδατάνθρακες (g) 0 0 0 0

Λιπαρά (g)

-Κορεσμένα (g)

13,4

3,7

7,7

2,2

10,7

3,1

3,5

1,0

Χοληστερίνη (mg) 91 83 94 84
Νάτριο (g) 409 393 410 396
* Μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση του κοτόπουλου και τη μέθοδο εκτροφής του.

Μάθε ποιο να επιλέξεις στην επόμενη σελίδα.

Ποιο από τα δύο;

Όταν καταναλώνεις την ενδεικνυόμενη ποσότητα μερίδας, γύρω στα 90 γρ. μαγειρεμένο (αντιστοιχεί σε περίπου 120 γρ. ωμό), δεν υπάρχουν σημαντικές θερμιδικές ή άλλες διατροφικές διαφορές ανάμεσα στο μπούτι και στο στήθος. Επομένως είναι προτιμότερο να επιλέξεις το κομμάτι που σε καλύπτει γευστικά περισσότερο ή ταιριάζει καλύτερα στη συνταγή σου, αν το μαγειρεύεις εσύ, να αφαιρέσεις εντελώς την πέτσα και να απολαύσεις το καθαρό ψαχνό.

Αν σου αρέσει εξίσου η γεύση και του ενός και του άλλου και συνήθως δεν σταματάς σε μια μικρή μερίδα κοτόπουλου ή θέλεις να προσλάβεις περισσότερες πρωτεΐνες, χαμηλότερα λιπαρά και συνολικά λιγότερες θερμίδες, π.χ. επειδή κάνεις δίαιτα αδυνατίσματος, τότε επίλεξε το στήθος. Για να το κάνεις γευστικότερο χωρίς να το επιβαρύνεις θερμιδικά, μπορείς να του προσθέσεις 1-2 κουταλάκια μουστάρδα.

Αντίθετα, προτίμησε μπούτι εάν επιθυμείς κάτι οικονομικότερο, δεν τρως συχνά κόκκινα κρέατα, π.χ. μοσχάρι, ή έχεις διαπιστωμένα αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, π.χ. λόγω αναιμίας, και ψευδάργυρο, μεταλλικό στοιχείο που ενισχύει το ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Για να μειώσεις την απορρόφηση των λιπαρών και της χοληστερίνης του, συνδύασέ το με σαλάτα νωπών λαχανικών, συνδυασμός που θα ενισχύσει και τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Βεβαίως εάν έχεις μαγειρέψει ολόκληρο το κοτόπουλο, τίποτα δεν σε εμποδίζει να γευθείς λίγο από το μπούτι και λίγο από το στήθος, αντλώντας έτσι από αμφότερα τη γευστική ικανοποίηση και τα διατροφικά τους στοιχεία.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 175

Update: Μάιος 2016.