Εχεις κυτταρίτιδα; Τι να μην κάνεις

31.05.2016
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λίπους, αλατιού, αλκοόλ, «πρόχειρου» φαγητού και οι λανθασμένες διαιτητικές συνήθειες, όπως τα μεγάλα γεύματα, αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Τι επιδεινώνει την κατάσταση;

  • Οι στερητικές δίαιτες και το γρήγορο χάσιμο κιλών. Στερούν τον οργανισμό από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού, αποδιοργανώνουν το ορμονικό σύστημα κι αυξάνουν την ποσοστιαία αναλογία σωματικού λίπους σε σχέση με την άπαχη μάζα.
  • Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων. Η περίσσεια ποσότητα γλυκόζης μετατρέπεται σε λίπος, που αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται, η κατακράτηση υγρών στους υποδόριους ιστούς αυξάνεται και το δέρμα εμφανίζει πιο έντονα την όψη φλούδας πορτοκαλιού.
  • Η αυξημένη πρόσληψη λίπους. Προκαλεί μία σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις που ευνοούν τη συσσώρευση τοπικού λίπους. Το υπερβολικό τοπικό λίπος διαταράσσει τη μικροκυκλοφορία και επιβραδύνει τη ροή του αίματος και λέμφου στο λιπώδη ιστό.
  • Η έλλειψη φυτικών ινών. Μειώνει την κινητικότητα του εντέρου και προκαλεί δυσκοιλιότητα, κατάσταση που επιδεινώνει σημαντικά την κυτταρίτιδα.
  • Η μειωμένη πρόσληψη νερού. Αυξάνει τις κατακρατήσεις υγρών, συμβάλλει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας και δυσχεραίνει το μεταβολισμό του λίπους.
  • Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ: Καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, μειώνει τη λειτουργική ικανότητα του συκωτιού να μεταβολίζει το λίπος, αυξάνει τα πρηξίματα και ευνοεί τη διόγκωση των λιποκυττάρων.
  • Η υπερκατανάλωση αλατιού. Προκαλεί κατακράτηση υγρών και σκλήρυνση των μικρών και μεγάλων αρτηριών.
  • Η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές. Δυσχεραίνει το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και την προσπάθεια του οργανισμού να αποβάλλει τις συσσωρευμένες τοξικές ουσίες. Τροφές που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι κυρίως τα σιτηρά (περιέχουν γλουτένη), οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια και τα παράγωγά της.

Τροφές και κυτταρίτιδα

Την επιδεινώνουν Την επιδεινώνουν κατά περίπτωση Βοηθούν στη βελτίωση

Αλάτι

Αναψυκτικά

Θαλασσινά

Ζάχαρη και γλυκά

Οινοπνευματώδη

Παστά - καπνιστά

Παχιά αλλαντικά

Τηγανιτά

Τροφές με πολύ λίπος

Τυποποιημένες τροφές*

Δημητριακά υψηλά σε γλουτένη

Κακάο και σοκολάτα

Καφές

Ξηροί καρποί

Σόγια και παράγωγά της

Τυποποιημένοι χυμοί φρούτων

Άπαχα γαλακτομικά

Ελαιόλαδο

Λαχανικά και χόρτα

Όσπρια (εκτός σόγιας)

Τσάι

Φρούτα

Ψάρια

Ωμές τροφές

*Και γενικά οι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά, αλάτι, λίπος και ζάχαρη, όπως οι κονσέρβες, τα προκατασκευασμένα γεύματα και οι τροφές των fast food.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 51

Update: Μάιος 2016