Τι να διαλέξω: Ντάκος ή χωριάτικη;

07.06.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

ΝΤΑΚΟΣ

Τυπική σύνθεση: 1 βρεγμένο στρογγυλό παξιμάδι (κριθαροκουλούρα), 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ½ ντομάτα, 1 κουταλιά μαϊντανός, 2 κουταλιές τυρί φέτα τρίμμα, ¼ κρεμμύδι, 3 μαύρες ελιές, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι.

Χαρακτηριστικά: Πλήρες γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αργής απορρόφησης και φυτικές ίνες. Δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Τυπική σύνθεση: 2 ντομάτες, ½ αγγουράκι, ½ πράσινη πιπεριά, 5 μαύρες ελιές, 1 κουταλιά κάππαρη, 30 γραμμ. τυρί φέτα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.

Χαρακτηριστικά: Πλήρες και ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην καλή υγεία του οργανισμού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κυρίως όμως μονοακόρεστα.

Διαθρεπτική σύγκριση ανά τυπική σύνθεση
Ντάκος Χωριάτικη
Θερμίδες 430 482
Πρωτεΐνες (g) 11,2 11,5
Υδατάνθρακες (g) 41,4 22,9
Ολικό λίπος (g) 24,4 38,3
Κορεσμένα λιπαρά (g) 6,9 8,7
Χοληστερίνη (mg) 21 25
Φυτικές ίνες (g) 9,1 8,8

Μάθε ποιο από τα δύο να προτιμήσεις, στην επόμενη σελίδα.

Ποιο από τα δύο;

Χωριάτικη σαλάτα, αλλά υπό προϋποθέσεις!

Η χωριάτικη αποτελεί μια πολύ υγιεινή διατροφική πρόταση, εξόχως καλοκαιρινή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σε παραπλανά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως σαλάτα. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πλήρες ατομικό γεύμα, ιδίως δε εάν τη συνοδεύσεις με ψωμί ολικής αλέσεως, οπότε οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μπορεί να υπερβούν τις 600. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή της καλύπτει το 25-40% των ημερήσιων θερμιδικών σου αναγκών. Παρεπόμενα, εάν χρησιμοποιήσεις τη χωριάτικη ως συνοδευτική σαλάτα του κυρίως φαγητού, είναι προτιμότερο είτε να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο λάδι και τυρί, υλικά που ανεβάζουν κατακόρυφα τη θερμιδική της αξία είτε να τη μοιραστείς με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες και βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγεις τις γνωστές «παπάρες» του ψωμιού στο ελαιόλαδο.

Συμβουλές

  • Αφαίρεσε τη φλούδα από τις ντομάτες και το αγγουράκι.
  • Χρησιμοποίησε πιπεριά που έχεις διατηρήσει εκτός ψυγείου και κρεμμύδι που θα κόψεις ακριβώς την ώρα που θα το προσθέσεις στη σαλάτα.
  • Απόφυγε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, πλύνε καλά τις ελιές εάν είναι διατηρημένες σε άρμη.
  • Χρησιμοποίησε περισσότερη κάππαρη και ρίγανη, τα οποία περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, δρουν χωνευτικά και βοηθούν στην πέψη.
  • Χρησιμοποίησε το τυρί φέτα και το ελαιόλαδο με φειδώ, εάν βάλεις 1 κουταλιά λιγότερο λάδι, γλιτώνεις περίπου 120 θερμίδες!

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 132

Update: Ιούνιος 2016.