Τι να διαλέξω: Μπάμιες ή Φασολάκια;

28.06.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Μπάμιες και φασολάκια κατακλύζουν αυτήν τη χρονική περίοδο τους πάγκους των λαϊκών αγορών και προτιμώνται ιδιαίτερα ως εποχικό καλοκαιρινό φαγητό, κυρίως με τη μορφή λαδερού, αν και πλέον μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο συσκευασμένα και κατεψυγμένα, τα οποία είναι εξίσου καλά με τα νωπά.

ΜΠΑΜΙΕΣ

Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β και ειδικά φολικό οξύ, βιταμίνες C και Κ, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και αρκετά φυτοθρεπτικά όπως γλουταθειόνη, β-καροτένιο, ξανθίνη και λουτεΐνη. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών τούς προσδίδει αντιοξειδωτικές, διουρητικές, υπακτικές, υποχοληστεριναιμικές και ενδεχομένως αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι μπάμιες συμβάλλουν ιδιαίτερα στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, ωστόσο τα σποράκια τους μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες τους, ιδίως όμως οι παραδοσιακές ελληνικές, όπως κίτρινα καναρινιά φασολάκια, άσπρα βουτυράτα, Καρατζόβας, άσπρα και σοκολατιά τσαουλιά, πολίτικα κ.ά., αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική πήξη του αίματος και στη διατήρηση της υγείας των οστών. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα, βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνες Β1 και Β2, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτοθρεπτικά με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ*
Ανα 100g ωμών ΜΠΑΜΙΕΣ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Θερμίδες 30 33
Πρωτεϊνες 1,7 1,8
Υδατάνθρακες 6,6 7,6
Λιπαρά 0,3 0,2
Φυτικές ίνες 2,2 2,8

*Ενδεικτικοί μέσοι όροι. Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν, την ποικιλία και την προέλευσή του.


Δες ποιο από τα δύο να προτιμήσεις και γιατί, στην επόμενη σελίδα.

Ποιο από τα δύο;

Και τα δύο αυτά λαχανικά διαθέτουν παρόμοια διατροφικά στοιχεία και πρέπει να καταναλώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όταν όμως υπάρχει δίλημμα επιλογής, τα φασολάκια είναι προτιμότερα, ιδίως δε όταν προορίζονται για το οικογενειακό τραπέζι και όχι για ατομική κατανάλωση – γνωρίζεις πολλά άτομα, π.χ. εφήβους, που να ενθουσιάζονται με τη βλεννώδη υφή και τα σποράκια των μπαμιών;

Αγορά και διατήρηση

Τα νωπά φασολάκια πρέπει να είναι φρεσκοκομμένα, να μην έχουν ίνες και σημάδια στην εξωτερική τους επιφάνεια, να διατηρούν τμήμα από το κοτσάνι τους και να καταναλώνονται μέσα σε 2-3 ημέρες από τη συγκομιδή τους – όσο ταχύτερα τόσο το καλύτερο! Στο ψυγείο διατηρούνται έως μία εβδομάδα το πολύ (τυλιγμένα πρώτα σε χαρτί και μετά τοποθετημένα σε πλαστική σακούλα), ενώ στην κατάψυξη για μερικούς μήνες, αφού όμως πρώτα ζεματιστούν.

Κατανάλωση

Τα φασολάκια, είτε νωπά είτε κατεψυγμένα, μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό ή στην κατσαρόλα και να σερβιριστούν ως βασικό πιάτο, π.χ. φτιαγμένα γιαχνί, συνοδευτικό άλλων τροφίμων, π.χ. μαζί με κρέας, ή ως σαλάτα, είτε ζεστή είτε κρύα. Δεν θα πρέπει όμως να καταναλώνονται συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με υψηλό ουρικό οξύ, προβλήματα στα νεφρά ή τη χοληδόχο κύστη, καθώς και από άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό τους ή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα και πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ – σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύσου το γιατρό σου!


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 171

Update: Ιούνιος 2016.