Αγχωμένη; Δες ποιες τροφές να αποφύγεις και ποιες να προτιμήσεις!

27.03.2017
Παρόλο που δεν υπάρχουν «μαγικά» τρόφιμα που μπορούν να ενεργήσουν αμέσως σαν φάρμακα, εντούτοις κάποια μπορούν να μας προσφέρουν μια ήπια ανακούφιση, ενώ κάποια άλλα να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Despina Hyde-Gandhi, M.S., διαιτολόγο του προγράμματος Langone’s Weight Management Program του Παν/μιου της Νέας Υόρκης κάποια τρόφιμα, τα οποία συνήθως υπάρχουν σε αφθονία σε ένα υγιές διαιτολόγιο, μακροπρόθεσμα έχουν θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του άγχους. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο, κάποια άλλα μπορούν να το επιδεινώσουν. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγεις όταν είσαι αγχωμένη;

Η επεξεργασμένη ζάχαρη

Η Hyde-Gandhi λέει ότι καταναλώνοντας γλυκά νιώθουμε στιγμιαία την ενέργειά μας να ανεβαίνει ωστόσο εξίσου απότομα πέφτει καθώς φεύγει η επίδρασή της με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και νωχελικοί.

Το αλάτι

Τα αλμυρά τρόφιμα καθώς και όσα είναι πλούσια σε νάτριο μας κάνουν να διψάμε, να νιώθουμε πρησμένοι και φουσκωμένοι ή ακόμη και να ανεβάζουν την αρτηριακή μας πίεση, πράγματα δηλαδή τα οποία ήδη τα επηρεάζει η ψυχολογική μας κατάσταση όταν είμαστε αγχωμένοι. Οπότε καλύτερα να πούμε όχι στα τσιπς, στις τηγανιτές πατάτες, στα κρακεράκια και όλα τα άλλα αλμυρά όταν το στρες μας έχει χτυπήσει την πόρτα!

Η καφεΐνη

Άλλο ένα συστατικό που μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή μας πίεση και να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς μας, που είναι ήδη ανεβασμένα σε συνθήκες άγχους. Η πρόσληψη καφεΐνης πρέπει να γίνεται με μέτρο αλλιώς προκαλεί νευρικότητα, μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσει κρίσεις πανικού αν υπάρχει προδιάθεση.

Τώρα που είδαμε τι πρέπει να αποφεύγουμε, ας δούμε και τι να προτιμήσουμε. Πρόκειται για βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πρεβιοτικά που βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και που μακροπρόθεσμα μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε το άγχος μας.

Βιταμίνη C

Το στρες σύμφωνα με την Hyde-Gandhi μπορεί να καταβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιώσεις και ασθένειες. Η βιταμίνη C μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό μας ώστε να μην αρρωσταίνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι δεδομένου βέβαια ότι την λαμβάνουμε τακτικά.

Πρεβιοτικά

Δεδομένου ότι τα πρεβιοτικά προάγουν την υγεία του εντερικού μας συστήματος που βάλλεται σε συνθήκες άγχους, αντιλαμβανόμαστε ότι ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με γιαούρτι, κεφίρ, σκόρδο, κρεμμύδι είναι σημαντικός, υποστηρίζει η Hyde-Gandhi.

Κάλιο

Είναι ένα στοιχείο γνωστό για την ιδιότητά του να εξισορροπεί μια διατροφή υψηλή σε νάτριο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στις μπάνανες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο σολομό, στις γλυκοπατάτες.

Μαγνήσιο

«Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο καταπολεμούν τους πονοκεφάλους και την κούραση» υποστηρίζει η Hyde-Gandhi. Αναζητήστε το στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στους ωμούς κολοκυθόσπορους (πασατέμπος) και στα ωμά αμύγδαλα, στα αβοκάντος, στα σύκα.

Βότανα

Αν στη ζωή σου κυριαρχεί το άγχος, ενέταξε στη διατροφή σου αφεψήματα βοτάνων που είναι γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες όπως π.χ. το χαμομήλι αντικαθιστώντας με αυτά καφεϊνούχα ποτά.

Από τη Λετίτσια Μουστάκη