Ρωτάς, σου απαντάμε: Λύσε fitness απορίες

23.03.2015
Τι πρέπει να κάνεις για να λεπτύνεις τους ογκώδεις μηρούς; Όταν τρέχεις νιώθεις πόνο στο σπλήνα, είναι φυσιολογικό; Το λίπος μπορεί να γίνει μυς; Κάνε κλικ και μάθε τις απαντήσεις.

Αν και είμαι αδύνατη, έχω αρκετά ογκώδεις μηρούς

Ποιες συγκεκριμένες ασκήσεις πρέπει να κάνω για να τους λεπτύνω;

Eφόσον είσαι αδύνατη, το πιθανότερο είναι ότι ο «ανεπιθύμητος όγκος» στους μηρούς σου οφείλεται σε γενετικούς λόγους και στην ύπαρξη αυξημένου μυϊκού ιστού παρά σε περιττό λίπος. Επομένως οι εστιασμένες ασκήσεις ποδιών δεν ενδείκνυνται, ιδίως αυτές που γίνονται με πρόσθετη αντίσταση, γιατί μπορεί να καταλήξεις με ακόμα πιο ογκώδεις μηρούς. Αντίθετα, μπορείς να ωφεληθείς γυμνάζοντας τα πόδια σου είτε με αερόβιες ασκήσεις, π.χ. περπάτημα με γρήγορο ρυθμό, είτε με κάποιο άθλημα που απαιτεί συνεχή κίνηση, π.χ. κολύμβηση ή τένις, είτε απλώς χορεύοντας. Επιπλέον θα πρέπει να κάνεις τακτικά διατάσεις των ποδιών - οι διατάσεις «μακραίνουν» τους μυς και τους προσδίδουν καλύτερο σχήμα, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει να δείχνουν οι μηροί σου λεπτότεροι.

Όταν τρέχω νιώθω πόνο στο σπλήνα

Να ανησυχήσω;

Καθώς έτρεχα για πολλή ώρα σε διάδρομο, ένιωσα ξαφνικά πόνο σαν «σουβλιές», αριστερά προς το νεφρό. Ο γυμναστής είπε ότι είναι ο σπλήνας μου, να μην ανησυχώ και να συνεχίσω. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο ασκησιογενής πόνος στο σπλήνα εκδηλώνεται ανάμεσα στο στομάχι και το αριστερό νεφρό, ακριβώς κάτω από το διάφραγμα, και εμφανίζεται συνήθως ως «σουβλιές» κατά τη διάρκεια έντονης και παρατεταμένης άθλησης επειδή η καρδιά αντλεί μεγάλη ποσότητα αίματος. Αν οι «σουβλιές» είναι υποφερτές, τότε αρκεί να μειώσεις την ένταση της προσπάθειάς σου για μερικά λεπτά, χωρίς να τη διακόψεις. Ο σπλήνας όμως μπορεί να πονάει και όταν υπάρχει κάποια σοβαρή μόλυνση στον οργανισμό, όπως λοιμώδης μονοπυρήνωση ή τοξοπλάσμωση, ή σε περιπτώσεις αναιμίας, οπότε συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, χλόμιασμα, ταχυκαρδία, ναυτία, τάση λιποθυμίας, έλλειψη όρεξης. Αν λοιπόν έχετε τέτοιου είδους συμπτώματα ή/και σας ξαναπαρουσιαστεί πόνος, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα γιατρό.

Το λίπος γίνεται μυς;

Διάβασα κάπου ότι η προπόνηση με βάρη μετατρέπει το λίπος σε μυς. Αληθεύει;

Σε καμία περίπτωση! Οι μύες και το λίπος είναι δύο διαφορετικοί τύποι ιστών και δεν μπορεί να μετατραπούν σε κάτι άλλο καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Απλώς η συστηματική προπόνηση με βάρη βοηθά να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να χαθεί λίπος σε μεγαλύτερο ποσοστό εάν παράλληλα κάνεις αερόβια γυμναστική και κατάλληλη διατροφή, και έτσι αλλάζει προς το καλύτερο η σωματική εικόνα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το λίπος μετατράπηκε σε μυς.

Επιμέλεια: Σταύρος Δεδούκος