Τα SOS που αγνοείς για το βάρος σου (No1)

26.08.2010
Ακόμα ένα καλοκαίρι η γυμναστική πήγε περίπατο, η δίαιτα σταμάτησε και τα κιλά σου δεν δείχνουν να έμειναν ίδια, τουλάχιστον όπως αποδεικνύει η κακιασμένη ζυγαριά. Αντί να κρατάς μουτράκια στη ζυγαριά, καλό είναι να μάθεις τις sos αλήθειες που αγνοείς για το βάρος σου και τα σκαμπανεβάσματα του!

Ακόμα ένα καλοκαίρι η γυμναστική πήγε περίπατο, η δίαιτα σταμάτησε και τα κιλά σου δεν δείχνουν να έμειναν ίδια, τουλάχιστον όπως αποδεικνύει η κακιασμένη ζυγαριά. Αντί να κρατάς μουτράκια στη ζυγαριά, καλό είναι να μάθεις τις sos αλήθειες που αγνοείς για το βάρος σου και τα σκαμπανεβάσματα του!

1. Το βάρος σου.... έχει να κάνει με τα γονίδια που κουβαλάς:

Είναι αλήθεια! Αυτά τα γονίδια μας έχουν κάψει τελικά. Στην αρχή οι επιστήμονες μίλησαν για ένα γονίδιο, το FTO gene που ευθύνεται και για την εμφάνιση διαβήτη τύπου II και για την παχυσαρκία. Άτομα που έχουν 2 αντίγραφα του γονιδίου αυτού έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και 60% παχυσαρκία. Ακόμα και το ένα αντίγραφο του γονιδίου, μπορεί να ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά σου. Πλέον, οι επιστήμονες υποψιάζονται περί τα 100 γονίδια που παχαίνουν προσθέτοντας κάποια γραμμάρια το καθένα! Τουλάχιστον το 16% του πληθυσμού φέρει ένα ή και τα δύο αντίγραφα του FTO και περίπου ο μισός πληθυσμός φέρει το ένα αντίγραφο!

2. Κάποιοι έχουν απλά περισσότερα κύτταρα αποθήκευσης λίπους:
Και η ποικιλία στο πόσα κύτταρα λίπους έχουν είναι τόσο μεγάλη που εσύ μπορεί να έχεις τόσα και η αδερφή σου τόσα κι άλλα τόσα! Ακόμα κι αν βλέπεις πως η ζυγαριά κατεβαίνει, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως χάνεις και λίπος! Τα κύτταρα λίπους είναι εκεί και κρατούν το λίπος που έχουν ήδη αποθηκεύει για ώρα ανάγκης. Τα κύτταρα τούτα δημιουργούνται κατά την παιδική ηλικία κι αν είναι γραφτό σου να έχεις πολλά τέτοια, θα κάνουν την εμφάνισή τους από την ηλικία των 2 ετών παρακαλώ. Βέβαια, είναι προτιμότερο να γεννηθείς με πολλά τέτοια και μικρά, παρά με λίγα που μεγαλώνουν, παραγεμίζουν και διαστέλλονται

3. Ο μεταβολισμός... κι όμως μπορείς να τον αλλάξεις:
Όσο πιο πολύ κάθεσαι, όσο πιο πολύ τρως και όσο παραγεμίζεις τα κύτταρα αποθήκευσης λίπους, τόσο ο μεταβολισμός σου κατεβάζει ταχύτητες. Τούτο δεν σημαίνει πως αυτό ήταν πάει τελείωσε και ο μεταβολισμός θα παραμείνει για πάντα αργοκίνητο καράβι. Η πρώτη κίνηση που σκέφτηκες- μια εξαντλητική δίαιτα, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα προκαλέσει παραπανίσια αποθήκευση λίπους (καθότι το σώμα νομίζει ότι βρίσκεσαι σε καθεστώς επιβίωσης) και ο μεταβολισμός σου θα τρέχει πιο αργά και από γαϊδούρι σε ανηφόρα! Αντ' αυτού, ρίξτο στη γυμναστική χωρίς τρελές υπερβολές και ο μεταβολισμός σου θ' αλλάξει, αργά και σταθερά.

4. Το στρες.... σε παχαίνει καλή μου:

Το στρες αυξάνει τις λιγούρες, πάρτο απόφαση! Οι κάρτες που φόρτωσες, το αφεντικό που σε φώναξε, το νοίκι που τρέχει μπορούν να σου προκαλέσουν τέτοια λιγούρα για κακούς υδατάνθρακες και ζάχαρη - που όσο κι αν θες δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις- με σκοπό να ικανοποιηθούν οι ορμόνες του στρες. Οι ίδιες ορμόνες ευθύνονται και για την αύξηση αποθήκευσης λίπους. Και μην νομίζεις ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν είχαν στρες. Τότε βέβαια, το στρες το είχαν γιατί έπρεπε να σκοτώσουν αρκούδες και λιοντάρια για να επιβιώσουν, οπότε όσο κι αν έτρωγαν, δεν πάχαιναν. Τώρα που εμείς έχουμε άγχος για το τι θα γίνει στη "Ζωή της Άλλης", που να τις κάψουμε τις θερμίδες; Για να καλμάρεις το στρες ρίξτο στη γιόγκα ή διάβασε ένα ωραίο μυθιστόρημα.

5. Η εγκυμοσύνη της μαμάς σου.... σφράγισε και το βάρος σου

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη ευθύνεται για την γέννηση ενός ελλιποβαρούς εμβρύου, όπως και το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει αντίστοιχα και με τη διατροφή που έκανε η μητέρα σου όσο ήταν έγκυος σε σένα. Μια έρευνα (Pennington study) που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη υποστηρίζει πως η προδιάθεση για παχυσαρκία και η κλίση προς τις ανθυγιεινές (γεμάτες σάκχαρα και υδατάνθρακες) τροφές συμβαίνει πριν καν γεννηθείς. Μάλιστα, σε άλλη έρευνα του "State University of New York" οι επιστήμονες έκαναν σύγκριση ανάμεσα στα παιδιά που γεννήθηκαν πριν και μετά από το γαστρικό μπαϊπάς της μητέρας τους. Οι γυναίκες αυτές ζύγιζαν λιγότερο μετά την επέμβαση όπως είναι φυσικό, αλλά και τα παιδιά που γέννησαν μετά από αυτή ήταν εξίσου πιο ελαφριά και είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Και οι δύο κατηγορίες παιδιών έχουν τα ίδια γονίδια, οπότε οι διαφορά στο βάρος των μωρών είχε απόλυτη σχέση με το βάρος της μητέρας τους!

Από την Κατερίνα Πατούλια

Γίνε φίλη μας και στο Facebook