Αδυναμία στα γλυκά; Αρκεί να τα κάψεις

12.12.2014
Γιορτές χωρίς να δοκιμάσουμε γλυκά; Αποκλείεται! Πώς, όμως, θα αποφύγουμε τα περιττά κιλά; Απλά: καίγοντας τις θερμίδες τους!

Είναι γεγονός ότι κατά την εορταστική περίοδο τρώμε κάπως περισσότερο και κινούμαστε αρκετά λιγότερο, με αποτέλεσμα -συχνά- την αύξηση του βάρους μας. Το μεγαλύτερο, ποσοστιαία, μερίδιο στην υπέρβαση της ενεργειακής μας πρόσληψης κατέχουν κυρίως κάποια «εποχικά» γλυκά, που αποδίδουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, επομένως είναι ιδιαίτερα παχυντικά, ειδικά όταν δεν έχουμε «μέτρο» στην κατανάλωσή τους. Εάν, ωστόσο, φροντίσουμε να καίμε καθημερινά μερικές θερμίδες παραπάνω, και τα αγαπημένα μας γλυκά δεν θα στερηθούμε και τα κιλά μας θα διατηρήσουμε υπό έλεγχο

Πώς τα καίμε;
Τα γλυκά, οι θερμίδες τους και μερικές καλές ιδέες για να τις... κάψετε όλες!

Ενδεικνυόμενη μέθοδος: Μαθαίνετε ποια γλυκά έχουν τις περισσότερες θερμίδες και ποια τις λιγότερες. Απολαμβάνετε -χωρίς ενοχές!- το γλυκό που επιθυμείτε και κάνετε τις επιλογές σας για το πώς θα το κάψετε, αυτήν που σας προτείνουμε ή κάποια αντίστοιχη. Εφόσον η θερμιδική δαπάνη ισούται με τη θερμιδική πρόσληψη, πετυχαίνετε ενεργειακή αντιστάθμιση και η «παρεκτροπή» παραγράφεται...

Βαδίζω και τα καίω...
Το ιδανικό «αντίβαρο» στις παραπανίσιες θερμίδες των εορταστικών εδεσμάτων είναι να καθιερώσετε το βάδισμα ως βασικό τρόπο μετακίνησής σας και να κάνετε ?όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο... επιπλέον σωματικές δραστηριότητες.

Πρόταση: Επιλέξτε μια γνωστή και ευχάριστη διαδρομή κοντά στο σπίτι ή στο γραφείο. Εναλλακτικά, εκμεταλλευτείτε το χριστουγεννιάτικο shopping. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά ή μαλακά επίπεδα μοκασίνια, και βάλτε ως στόχο να βαδίζετε με ρυθμό τουλάχιστον 100 βημάτων το λεπτό με σταθερό, μέτριου μήκους, διασκελισμό. Με το γρήγορο βάδισμα (περισσότερα βήματα ανά λεπτό, όχι μεγαλύτερα!) καίτε πιο πολλές θερμίδες συγκριτικά με το πιο αργό. Επιπλέον, ο μεταβολισμός σας μετά το τέλος του βαδίσματος παραμένει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι κάνετε περισσότερες καύσεις για αρκετή ώρα μετά, ακόμα κι όταν κάθεστε.

Θέλω πρόγραμμα!
Αν γυμναζόσασταν μέχρι τώρα συστηματικά, αλλά αυτόν τον καιρό ο ελεύθερος χρόνος σας είναι αναγκαστικά περιορισμένος, μπορείτε να διατηρήσετε την καλή σας φυσική κατάσταση κάνοντας ένα προχωρημένο πρόγραμμα «interval» σε υπαίθριο χώρο ή σε οικιακό διάδρομο γυμναστικής. Χρησιμοποιώντας ως τρόπο άσκησης το βάδισμα ή το τρέξιμο ή το συνδυασμό τους, θα κάψετε πάνω από 150 θερμίδες, κυρίως από λίπος, μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

15 λεπτο αερόβιο πρόγραμμα «interval» υψηλής έντασης

Προαπαιτούμενα: Άριστη υγεία, καλή φυσική κατάσταση, εμπειρία στην αερόβια γυμναστική.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Αθλητική ενδυμασία, αθλητικά υποδήματα, χρονόμετρο ή ρολόι με ενδείξεις δευτερολέπτων.

Προαιρετικός εξοπλισμός: Παλμογράφος χειρός (μετρητής καρδιακών παλμών).

Τρόπος άσκησης: Βάδισμα ή τρέξιμο ή συνδυασμός τους.

Πού: Σε ύπαιθρο ή σε διάδρομο.

Δομή προγράμματος: 15 μονόλεπτα. Από λεπτό σε λεπτό διαφοροποιείτε την ένταση, δηλαδή αυξάνετε ή μειώνετε το ρυθμό σας, με βάση συγκεκριμένες υποδείξεις.

Προσοχή! Η αύξηση του ρυθμού γίνεται με αύξηση της συχνότητας των διασκελισμών ανά λεπτό, η μείωση του ρυθμού γίνεται με μείωση της συχνότητας διασκελισμών ανά λεπτό. Το μήκος του διασκελισμού πρέπει να παραμένει όσο πιο σταθερό γίνεται.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ