Μήπως κοιμάσαι περισσότερο απ'όσο πρέπει;

29.08.2011
Νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά και να ισχυριστεί ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες απολαμβάνουμε περισσότερο ύπνο από ότι οι άνδρες και γι΄ αυτό είμαστε υγιέστερες.

Το ξυπνητήρι χτυπά κι εσύ δεν μπορείς ούτε να κουνηθείς. Ξυπνάς κουρασμένη ενώ για μια ακόμη φορά έχεις την αίσθηση ότι δεν κοιμήθηκες αρκετά. Αντίθετα, ο σύντροφός σου σφύζει από ζωή και απορείς με τη διάθεσή του για πειράγματα. Κι όμως, αντίθετα με όσα πίστευες, πιθανότατα να έχει κοιμηθεί λιγότερο από εσένα.

Τι λένε οι επιστήμονες;

Παλαιότερη δημοσκόπηση, που είχε δημοσιευτεί στο Διεθνές περιοδικό Χρονοβιολογίας το 2005, έδειξε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της ποσότητας ύπνου ανδρών και γυναικών καθώς και τα δύο φύλα κοιμούνται κατά μέσο όρο 8 ώρες ημερησίως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Νέα μελέτη έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά και να ισχυριστεί ότι στην πραγματικότητα οι γυναίκες απολαμβάνουμε περισσότερο ύπνο και γι΄ αυτό είμαστε υγιέστερες.

«Οι γυναίκες στην πραγματικότητα κοιμούνται περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες και κατά γενική ομολογία είναι υγιέστερες. Μάλιστα αυτά τα δύο πιθανότατα να συσχετίζονται» τονίζει μιλώντας στη Daily Mail ο καθηγητής Ψυχιατρικής Ντάνιελ Μπάισι και προσθέτει: «Μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για αρκετές μητέρες αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες κοιμούνται πολύ περισσότερο από τους μπαμπάδες».

Μυαλό ξυράφι ακόμη και άυπνη!

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τις περισσότερες φορές ο ύπνος των γυναικών είναι κατακερματισμένος, κάτι που δημιουργεί την αίσθηση της κόπωσης και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν κοιμηθήκαμε αρκετά.

Ωστόσο, παρά τα διαλείμματα, οι γυναίκες γενικά κάνουμε ύπνο βραδέων κυμάτων, ένα επίπεδο βαθύ ύπνου που είναι κρίσιμος για την καλή λειτουργία της μνήμης. Γι΄αυτό, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές μπορούμε να απορροφήσουμε πιο εύκολα πληροφορίες και να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε εργασίες που απαιτούν έντονη νοητική λειτουργία, ακόμη και με λιγοστές ώρες ύπνου.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αϋπνία και τον κατακερματισμένο ύπνο, η μελέτη υποστηρίζει ότι το γυναικείο φύλο είναι περισσότερο ανθεκτικό στην έλλειψή του. Μάλιστα, ακόμη και όταν στο παιχνίδι μπαίνουν οι ορμονικές αλλαγές όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, οι άντρες είναι και πάλι χαμένοι λόγω... ροχαλητού.

Μήπως έχεις αϋπνίες επειδή… αποσυγχρονίζεσαι;

Αν συμβαίνει αυτό γιατί διαμαρτύρεσαι τόσο συχνά για την έλλειψη ύπνου αλλά και το χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθείς; Ο λόγος πιθανότατα πρέπει να αναζητηθεί στο βιολογικό σου ρολόι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γυναικείο βιολογικό ρολόι χτυπά γρηγορότερα από αυτό των ανδρών και για το λόγο αυτό αποσυγχρονίζεται.

Εξετάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα μελατονίνης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Όπως αποδείχτηκε η διάρκεια του βιολογικού κύκλου στις γυναίκες είναι κατά μέσο έξι λεπτά συντομότερη σε σχέση με των ανδρών. Κατά συνέπεια το ρολόι των γυναικών προηγείται χρονικά κάθε μέρα και οι γυναίκες θέλουμε να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε λίγο νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα!

Αυτός ο αποσυγχρονισμός μεταξύ της βιολογικής ώρας και της πραγματικής ώρας του ύπνου μπορεί έτσι να εξηγήσει γιατί η αϋπνία πλήττει περισσότερο εμάς τις γυναίκες από τους άνδρες.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα