Αλήθεια, πόσο χρονών είσαι;

24.11.2015
Και δεν εννοούμε την ηλικία που γράφει η ταυτότητά σου. Ούτε εκείνη που δείχνει η εμφάνισή σου. Η πραγματική σου ηλικία, εκείνη που καθορίζει την ποιότητα της ζωής και τη μακροζωία σου είναι η ηλικία της καρδιάς, των αγγείων, των οστών, του εγκεφάλου σου. Και είναι στο χέρι σου να τη μειώσεις, ξεκινώντας από αυτή τη στιγμή.

Το κυνήγι της αιώνιας νεότητας είναι η διαρκής (φανερή ή κρυφή) επιδίωξη των περισσοτέρων από μας. Καλλυντικά, άθληση, χειρουργικές επεμβάσεις, όλα τα μέσα επιστρατεύονται στην προσπάθεια να επιβραδύνουμε το πέρασμα του χρόνου από πάνω μας. Και όσοι το καταφέρνουν αισθάνονται πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Πραγματικά, το καλύτερο κομπλιμέντο που μπορούμε να κάνουμε -ή και να δεχτούμε- στο άκουσμα μιας ηλικίας είναι ένα γεμάτο θαυμασμό: «Ω, μα δεν σου φαίνεται καθόλου!».

Η εσωτερική ηλικία

Όμως υπάρχουν κι άλλα πέρα από την εξωτερική εμφάνιση. Εσωτερικά. Όχι δεν αναφερόμαστε στον ψυχικό πλούτο, τη μεγάλη καρδιά ή το πνευματικό μεγαλείο – που όλοι συμφωνούμε για τη σημασία τους, έστω κι αν συχνά τα παραβλέπουμε. Θα μιλήσουμε για το πόσο νέο είναι το σώμα μας από μέσα. Πόσο καλά δουλεύουν τα όργανα και τα συστήματά μας.

Για τους γιατρούς τρεις είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν ή υποσκάπτουν τη νεανικότητα -με την έννοια της καλής λειτουργικότητας- ενός οργανισμού.

  • Η κατάσταση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Όταν αυτά εμφανίζουν λειτουργικά προβλήματα, προκαλούνται εγκεφαλικά, καρδιακές προσβολές, προβλήματα μνήμης και σεξουαλική ανικανότητα εξαιτίας της αδυναμίας των αρτηριών να εφοδιάσουν σημαντικά όργανα με θρεπτικά συστατικά.
  • Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αδυναμία του να προστατέψει τον οργανισμό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα), συχνές μολύνσεις και καρκίνο.
  • Παράγοντες του περιβάλλοντος, από τον τρόπο ζωής μέχρι την αντιμετώπισή μας απέναντι στα πράγματα (για παράδειγμα το άγχος).

Ου γαρ έρχεται μόνο…

Το κακό όμως είναι ότι έχουμε την τάση να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά σαν κάτι... έξω από εμάς. Συνήθως δεν κάνουμε τίποτα για να τα προλάβουμε, θεωρώντας ότι δεν μας αφορούν. Όταν πάλι, με την πάροδο των χρόνων -ή και νωρίτερα, για μερικούς πιο άτυχους- βρεθούμε με ένα πρόβλημα υγείας, το βλέπουμε ενοχλημένοι μεν, μοιρολατρικά δε, («ε, όσο μεγαλώνει κανείς, τι περιμένεις…») σαν κάτι που εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να αναστρέψουμε, πέρα από το να ακολουθούμε ενδεχομένως μια αγωγή που θα μας δώσει ο γιατρός μας.

Στην πραγματικότητα όμως έχουμε τη δυνατότητα να επιβραδύνουμε ή και να αναστρέψουμε τη φθορά του χρόνου. Και όχι, το μυστικό δεν κρύβεται σε κάποιο θαυματουργό ελιξίριο που μόλις ανακαλύφθηκε. Κρύβεται σε καθημερινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας, σε σχέση με τη διατροφή και τις συνήθειές μας.

Οδηγίες νεότητας

Οι Αμερικανοί γιατροί Μάικλ Ρόζεν και Μέχμετ Ρόουζ τα οργάνωσαν όλα αυτά σε ένα βιβλίο που, αφού εξηγεί με απόλυτα κατανοητό και αρκούντως χιουμοριστικό τρόπο τις λειτουργίες του σώματός μας, περιγράφει πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και ταυτόχρονα διασαφηνίζει πολλούς διαδεδομένους μύθους πάνω στην υγεία μας. Από το βιβλίο αυτό, που τιτλοφορείται «Εσύ, Οδηγίες Χρήσης—Ένα εγχειρίδιο λειτουργίας που θα σας κάνει υγιέστερους και νεώτερους» και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Έσοπτρον, σταχυολογήσαμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να κάνεις τον οργανισμό σου πιο νεανικό ακόμα και κατά εννέα ολόκληρα χρόνια.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ:

  • 9 χρόνια αν είσαι γυναίκα και 8 αν είσαι άντρας και γυμνάζεσαι. Η εκγύμναση πρέπει να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη ασκήσεων: αντοχής (κολύμπι ή ποδηλασία), άσκηση με βαράκια ή αντιστάσεις, καθώς και στρέτσινγκ ή γιόγκα, μοιρασμένες στις μέρες της εβδομάδας. Κι ακόμα, 30 λεπτά γρήγορο βάδισμα καθημερινά (που μπορεί να κατανεμηθεί και σε 2-3 δόσεις στη διάρκεια της ημέρας).
  • 8 χρόνια αν κάπνιζες ένα πακέτο την ημέρα και το έκοψες. Ακόμα και μετά από μόλις δυο μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, θα έχεις κερδίσει ένα χρόνο. Μετά από πέντε χρόνια διακοπής, θα έχεις κερδίσει 7 από τα 8 χρόνια.
  • 8 χρόνια αν δεν αγχώνεσαι και δεν «τρώγεσαι», αφήνοντας αγγαρείες και δυσάρεστες υποθέσεις να εκκρεμούν.
  • Έως και 8 χρόνια με πολύ γέλιο που μειώνει την ανησυχία, την ένταση και το άγχος και με καθημερινό διαλογισμό, που βοηθά τη συντήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και την πρόληψη της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους.
  • Έως και 8 χρόνια αν κάνεις όσο περισσότερο ποιοτικό σεξ μπορείς. Το απολαυστικό σεξ ανακουφίζει από το άγχος και επιβραδύνει τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • 6,9 χρόνια αν, ακόμα κι αν εσύ δεν καπνίζεις, πάψεις να βρίσκεστε σε περιβάλλον καπνιστών.
  • 6, 4 χρόνια αν φροντίζεις σχολαστικά την καθαριότητα των δοντιών σου (με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα συν μια επίσκεψη ανά εξάμηνο στον οδοντίατρο) ώστε να αποφεύγεις τις φλεγμονές των ούλων, που επιβαρύνουν τις αρτηρίες, την καρδιά και τη λειτουργία της στύσης.
  • 6 χρόνια με ένα σωστό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που να περιλαμβάνει μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες A. C, D. Και κάλιο που θα παίρνεις από τη διατροφή σου, τρώγοντας τέσσερα φρούτα την ημέρα, ιδίως μπανάνες, αβοκάντο, πεπόνι.
  • 6 χρόνια αν μειώσεις το επίπεδο της υψηλής ομοκυστεϊνης σου στο 9mg/dl, με τη βοήθεια του φολικού οξέως και των βιταμινών Β6 και Β12.
  • Έως και 5 χρόνια αν χάσεις το 10% του βάρους που έχεις πάρει από τα 18 σου. Αυτό θα μειώσει και την πίεσή σου κατά 7 μονάδες τη συστολική και 4 τη διαστολική, γεγονός που θα σου χαρίσει 2 χρόνια.
  • 4, 4 χρόνια οι γυναίκες και 3,3 χρόνια οι άντρες με 30 γραμ. ξηρούς καρπούς την ημέρα (αμύγδαλα ή καρύδια) που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, καλά για τις αρτηρίες και σεροτονίνη, καλή για τη διάθεση.
  • 3,4 χρόνια με ελαιόλαδο, έλαια ξηρών καρπών, ιχθυέλαιο, λιναρόσπορο, αβοκάντο -τα υγιεινά για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά- τα οποία πρέπει να αποτελούν το 25% των θερμίδων που λαβαίνεις ημερησίως.
  • 3,2 χρόνια με φλαβονοειδή, ωφέλιμα για τις αρτηρίες και το ανοσοποιητικό. Περιέχονται στον χυμό από βατόμουρα, τον τοματοχυμό, το τσάι, τα κράνα (cranberries), τις φράουλες, τα μήλα, το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το κόκκινο κρασί.
  • 3 χρόνια αν τρως σε μικρότερο πιάτο, μειώνοντας τις μερίδες και κατ΄ επέκταση τις θερμίδες που καταναλώνεις.
  • 2,8 χρόνια τρώγοντας τρεις μερίδες ψάρια την εβδομάδα, που καθαρίζουν τις αρτηρίες με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.
  • 2,5 χρόνια σε νεότητα του εγκεφάλου αν, παρόλο που έχεις τελειώσει τις σπουδές σου, εξακολουθείς να μαθαίνεις σε κάποιο επίσημο εκπαιδευτικό πλαίσιο, σε σύγκριση με κάποιον που αφότου τελείωσε το λύκειο δεν προσπάθησε να εκπαιδευτεί σε κάτι άλλο.
  • 2,2 χρόνια αν ζεις σε πόλη με χαμηλό επίπεδο ρύπανσης, καθώς έτσι προστατεύεις την υγεία του αναπνευστικού σου συστήματος.
  • 1,9 χρόνια αν πίνεις 1-2 ποτήρια την ημέρα κόκκινο κρασί αν είσαι άντρας και ½- 1 ποτήρι αν είσαι γυναίκα. Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα φλαβονοειδές που επιβραδύνει τη γήρανση των αρτηριών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • 1,7 χρόνια αν παίρνεις τη σωστή δόση ηλιακής ακτινοβολίας: 10-20 λεπτά την ημέρα, αλλά όχι στις ώρες 10.00-16.00 το καλοκαίρι. Η έκθεση στο ηλιακό φως ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η οποία ωφελεί εξαιρετικά το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • 1,3 χρόνια σε νεότητα του εγκεφάλου αν τον κρατάς ενεργό με νοητικές ενασχολήσεις και πνευματικά παιχνίδια.
  • 1,2 χρόνια με 30 γραμ. την ημέρα γνήσια σοκολάτα από κακάο που αυξάνει την έκκριση ντοπαμίνης και περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία διατηρούν νέες τις αρτηρίες.
  • 1 χρόνο αν παίρνεις 1000 mg βιταμίνης C την ημέρα, από τροφές (πορτοκάλια, τομάτες, γλυκές πιπεριές) και συμπληρώματα.
  • 1 χρόνο με μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο (πολύσπορο ψωμί, δημητριακά, φασόλια σόγιας, φασόλια γίγαντες, ξηροί καρποί), που ρυθμίζει τον μεταβολισμό και χαμηλώνει την πίεση, διαστέλλοντας τις αρτηρίες.
  • 1 χρόνο τρώγοντας όσο συχνότερα μπορείς τομάτα μαγειρεμένη σε σάλτσες ή σούπες, που περιέχει λυκοπένιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, καλά για τις αρτηρίες και με προστατευτική για τον καρκίνο δράση (η ωμή τομάτα δεν μετράει).

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 85

Update: Νοέμβριος 2015.