15 ερωτήσεις για να γνωρίσεις τον εαυτό σου! Ξεκίνα από σήμερα

20.04.2017
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Είναι δύσκολο να το πιστέψεις αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε και θα μπορούσες. Αντί να τρέχεις μακριά από την... αλήθεια, προσπάθησε να κάνεις ένα μίνι ψυχογράφημά σου. Μπορεί η όλη διαδικασία να μην είναι η ευκολότερη αλλά ο στρουθοκαμηλισμός δε βοήθησε ποτέ κανέναν. Ξεκίνα λοιπόν με αυτές τις 15 ερωτήσεις και ξεδίπλωσε την ψυχή σου!

1. Τι θα έκανες αν μπορούσες ν΄αποφύγεις την αποτυχία;

Αν ήσουν σίγουρη πως δε θα βίωνες την απόρριψη πού θα αναζητούσες δουλειά και ποιόν άντρα θα προσκαλούσες σε δείπνο; Μόλις πάρεις τις απαντήσεις προχώρα με δυναμισμό και κάνε πράξη τα όνειρά σου. Αν δεν προσπαθήσεις δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσεις. Αλλά και να χάσεις μην απογοητεύεσαι, δες το σαν ενα βήμα - εξάσκηση για την επιτυχία.

2. Ποιό είναι το πάθος σου;

Σ΄αρέσει ο αθλητισμός; Προτιμάς τη ζωγραφική; Είσαι θεατρόφιλος ή σινεφιλ; Όποιο κι αν είναι το πάθος σου, ποτέ μη σταματήσεις να το κάνεις...

3. Ποιόν θέλεις να εντυπωσιάσεις;

Όλοι κάποιον θέλουμε να εντυπωσιάσουμς, όποιος κι αν είναι αυτός. Εσύ ποιόν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις με τις πράξεις σου; Μήπως τους γονείς, το σύντροφο, τους κολλητούς, τον εαυτό σου; Η απάντηση θα δείξει πολλά...

4. Ποιόν αγαπάς περισσότερο;

Η απάντηση είναι βασική για να σιγουρευτείς πως περνάς αρκετό χρόνο με αυτό το άτομο. Μην αμελείς να βρίσκεσαι συχνότερα σε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν.

5. Ποιοί είναι οι στόχοι σου;

Φτιάξε λίστα με στόχους που θέλεις να πετύχεις στο επόμενο διάστημα και ξεκίνα να τους πετυχαίνεις. Θα σε βοηθήσει πολλαπλά.

6. Για ποιό χαρακτηριστικό σου είσαι περήφανη;

Τι είναι αυτό για το οποίο είσαι περήφανη για τον εαυτό σου; Είναι η δύναμη ψυχής; Είναι η καλοσύνη σου ή η διάθεση για προσφορά; Είναι ωφέλιμο να αναγνωρίζουμε τα θετικά μας στοιχεία που συχνά αγννοούμε.

7. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σου στη ζωή;

Ειναι η δουλειά σου ή μήπως η ερωτική σου ζωή; Όποια κι αν είναι η απάντηση, σε αυτό οφείλεις να κάνεις φόκους.

8. Αν είχες 1 εκατομμύριο ευρώ, πού θα τα ξόδευες;

Σκέψου πως κερδίζεις τον πρώτο λαχνό στο λαχείο. Τι θα έκανες με τα χρήματα; Πώς θα τα ξόδευες; Σε βοηθά να καταλάβεις πώς πραγματικά θα ήθελες να είναι η ζωή σου και να βάλεις στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

9. Για ποιά πράγματα μετανιώνεις;

Δεν μπορείς ν΄αλλάξεις το παρελθόν. Αυτό είναι γεγονός. Από την άλλη το παρελθόν είναι διαδακτικό και μας δίνει μαθήματα για το μέλλον. Μετανιώνεις για την ευκαιρία που δεν εκμεταλλεύτηκες, για το βήμα που δεν έκανες, για την σχέση που τερμάτισες χωρίς λόγο; Όποιο κι αν είναι το λάθος σου, πάρε παράδειγμα από αυτό και μη το επαναλάβεις.

10. Σου αρέσει η δουλειά σου;

Αν η δουλειά σου δε σου αρέσει στο ελάχιστο, αν σου προκαλεί θλίψη και τοξικά συναισθήματα μάλλον ήρθε η ώρα να την αλλάξεις. Επειδή βέβαια βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές, πρώτα ψάξε δουλειά και μετά παραιτήσου. Από το να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα, βγες ξανά στο εργασιακό κυνήγι.

11. Τι θα συμβούλευες τον εαυτό σου αν μπορούσες να ταξιδέψεις πίσω στο παρελθόν;

Φαντάσου πως μπορούσες να κάνεις ένα φλας μπακ και να ταξιδέψεις στο παρελθόν. Σκέψου πως μπορείς να συμβουλέψεις τον εαυτό σου, τι ακριβώς θα έλεγες; Οι απαντήσεις σου θα σου δώσουν μια ιδέα για το πώς πρέπει να κινηθείς στο παρόν και το μέλλον. Αν για παράδειγμα συμβούλευες τον εαυτό σου να χαλαρώσει και να απολαύσει τη ζωή, μάλλον αυτό πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις από σήμερα κιόλας.

12. Τι θα ήθελες να ξέρεις για τον μέλλον σου;

Θα ήθελες να μάθεις τι δουλειά θα έκανες; Αν παντρεύτηκες; Πού ζεις; Οι απαντήσεις σου λένε πολλά για τις προτεραιότητές σου στη ζωή και σε βοηθούν ν΄ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τις βαθύτερες επιθυμίες σου.

13. Ποιές κακές συνήθειες θα ήθελες να κόψεις;

Όλοι έχουμε κακές συνήθειες που πρέπει να κόψουμε. Αν το βάλεις στόχο, μπορείς να το κάνεις. Απλά αποφάσισέ το.

14. Ποιές καλές συνήθειες θα ήθελες ν΄αρχίσεις;

Ποτές δεν είναι αργά ν΄αλλάξεις τις συνήθειές σου. Τι θαυμάζεις στους άλλους ή τι θα ήθελες να κάνεις αλλά διστάζεις; Ζηλεύεις τις γυναίκες με καλλίγραμμα σώματα; Καιρός για διατροφή και άσκηση! Θα ήθελες να περιποιείσαι πιο συχνά τον εαυτό σου; Καιρός ν' αρχίσεις από σήμερα κιόλας να το κάνεις. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου δε χωράει αναβολές.

15. Σου αρέσει ο εαυτός σου;

Είναι κι αυτή μια σημαντική (ίσως και πιο κρίσιμη) ερώτηση που οφείλεις στον εαυτό σου. Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ αναλαμβάνεις δράση για ν΄αλλάξεις τα πράγματα. Ποιά είναι τα στοιχεία που σε ώθησαν να δώσεις αρνητική απάντηση; Άλλαξέ τα!

Συμπέρασμα:

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσεις όχι μόνο τι θέλεις από τη ζωή αλλά και πώς θέλεις να τη ζήσεις. Και φυσικά η λίστα των ερωτήσεων μπορεί να μεγαλώσει... Εσύ έχεις κάτι να προτείνεις; Θέλουμη τη γνώμη σου και τις προτάσεις σου.