Μάθε πώς να διαβάζεις τους ανθρώπους [σκέψεις & συναισθήματα]

26.02.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Οι κινήσεις μας, οι εκφράσεις μας και ασυναίσθητες αντιδράσεις μας συχνά αποκαλύπτουν σκέψεις και συναισθήματα, ακόμη κι αν προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Και παρότι κάθε άτομο σε αυτό τον πλανήτη είναι ξεχωριστό και μοναδικό, έχουμε πολλά κοινά, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε. Υπάρχουν, άλλωστε, μερικά σημάδια που μας προδίδουν.

Αν θέλεις να νιώσεις λιγάκι "Σερλοκ Χολμς" μάθε τον τρόπο και τα τρικ που θα σου επιτρέψουν να ξεκλειδώσεις και να αποκρυπτογραφήσεις τους ανθρώπους κοιτάζοντας το πρόσωπό τους και μόνο. Πρατήρησε τα σημάδια και μάθε τι δείχνουν.

1. Κόρες οφθαλμών

Αν παρατηρήσεις πως οι κόρες των ματιών κάποιου στρέφονται προς τ΄αριστερά πιθανότατα προσπαθεί να θυμηθεί κάτι. Αν στρέφονται προς τα δεξιά κάνει σκέψεις δημιουργικές όπως για παράδειγμα κάποια ιδέα για εργασία ή καλλιτεχνικό έργο. Ωστόσο, αν βρίσκεσαι στη μέση κουβέντας και ο συνομιλητής σου ξαφνικά στρέφει τις κόρες των ματιών προς τα δεξιά αυτό είναι ένδειξη ψεύδους.

2. Χείλη

Το αληθινό χαμόγελο αντανακλά στα μάτια. Αν κάποιος χαμογελάει χωρίς να κινούνται οι μυς των ματιών, τότε μάλλον είναι χαμόγελο ευγενείας. Αν κάποιος γλείψει τα χείλη του ή αν τα ακουμπήσει είναι σημάδι πως νιώθει μια φυσική έλξη ενώ αντίθετα το δάγκωμα δείχνει νευρικότητα. Αν τα χείλη από την άλλη σφίγγονται δείχνουν θυμό.

3. Αναπνοή

Αν κάποιος αναπνέει πιο βαριά απ΄ότι το συνηθισμένο τότε μάλλον κάτι πάει στραβά. Αν και θα μπορούσε να είναι σημάδι φυσικής εξάντλησης, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει θυμό και νευρικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιον που αναπνέει πιο αργά από το φυσιολογικό. Πιθανότατα προσπαθεί να ηρεμήσεικαι να ελέγξει τα συναισθήματά του.

4. Επιδερμίδα

Η χλωμάδα θα μπορούσε να είναι σημάδι ασθένειας ή αναιμίας. Τα αναψοκικκινισμένα όμως μάγουλα συνήθως είναι σημάδι ντροπής ή νευρικότητας. Γι΄αυτό κι αρκετοί άνθρωποι κοκκινίζουν όταν ξαφνικά βρεθούν με άγνωστο κόσμο ή νιώσουν αμηχανία.

5. Στάση του σώματος

Η κατεύθυνση που παίρνει το σώμα μας όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο δείχνει το άτομο στο οποίο συνήθως κάνουμε φόκους. Αλλά και η θέση των χεριών έχει σημασία. Αν τα χέρια είναι "πλεγμένα", κλειστά με τις παλάμες να μη φάινονται τότε μάλλον το άτομο αντιμετωπίζει με δυσπισ΄τια τους συνομιλητές του, κάτι έχει να κρύψει ή απλά δεν έχει διάθεση για κουβέντα. Αντίθετα οι ανοιχτές και φανερές παλάμες δείχνουν το αντίθετο, διάθεση για κουβεντούλα και καθαρές προθέσεις. Γι΄αυτό κι αν παρατηρήσεις, οι περισσότεροι πολιτικοί στις ομιλίες τους φροντίζουν να έχουν τα χέρια σε πλήρη θέαση - έχουν καλούς επικοινωνιολόγους που τους έχουν συμβουλέψει πώς να στέκονται.

6. Το ανοιγοκλείσιμο των ματιών

Αν τα μάτια σου ανοιγοκλείνουν ή τρεμουλιάζουν περισσότερο από το κανονικό, είναι σημάδι νευρικότητας ή ερωτικής έλξης. Από την άλλη, μπορεί να σημαίνει και πως κάποιος χάθηκε στις σκέψεις του ή ότι έχει μια ιδέα στο μυαλό την οποία επεξεργάζεται.

7. Ξύσιμο

Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι είναι να παρατηρήσεις το πρόσωπό του. Όταν κάποιος ψεύδεται συνήθως υπάρχει έκρηξη αδρεναλίνης που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο πρόσωπο και τη μύτη. Βέβαια μη στηριχθείς σε αυτό το σημάδι για να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα καθώς ο συνομιλητής σου μπορεί να έχει όντως φαγούρα ή απλά να είναι αλλεργικός.