10+1 ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις σκοπό στη ζωή σου!

08.03.2017
Νιώθεις πως τίποτα απ΄όσα κάνεις δεν έχει νόημα; Έχεις "βουτήξει" βαθιά μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας και σε έχει απορροφήσει τόσο που έχεις ξεχάσει ποιά πραγματικά είσαι; Υπάρχει τρόπος να ξαναβρείς, ίσως και να ξαναγνωρίσεις από την αρχή τον εαυτό σου και να βρεις τον πραγματικό σου σκοπό στη ζωή; Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που επιβάλλεται να κάνεις κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς ενδοσκόπησης που θα σε βοηθήσει ν΄ανακαλύψεις τον εσωτερικό σου κόσμο και να εναρμονιστείς με αυτόν.

Ξεκινάμε...

Τι σε κάνει ευτυχισμένη;

Είναι από τα ερωτήματα που δε μπορεί κάποιος ν΄απαντήσει με ευκολία. Προσπάθησε να εξετάσεις κάθε κομμάτι της ζωής σου και της καθημερινότητας. Η δουλειά σου προσφέρει ευχαρίστηση ή μήπως απλά σου καλύπτει το βιοποριστικό κομμάτι; Η σχέση σου σε κάνει να νιώθεις ολοκληρωμένη; Οι απαντήσεις θα γίνουν ο οδηγός σου και θα χαράξουν την πορεία σου.

Τι πραγματικά θα ήθελες να κάνεις. [Επειδή το θέλεις κι όχι γιατί πρέπει]

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις αλλά βάζεις μπροστά το "πρεπει"; Θα προτιμούσες να είχες κάνει κάτι διαφορετικό; Αν όλα ήταν ιδανικά, πώς θα ήθελες να ενεργήσεις; Μάθε να ενεργείς βάσει επιθυμιών, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως θα γίνεις εγωκεντρική. Η ισορροπία είναι το παν αλλά προσπάθησε να ξεφύγεις από τα αμέτρητα "πρέπει" και να ακολουθήσεις τα "θέλω" που θα σε κάνουν ευτυχισμένη.

Τι θα έκανες αν δεν υπήρχε ο φόβος της αποτυχίας;

Μήπως απλά δεν παίρνεις ρίσκο επειδή φοβάσαι ν΄αποτύχεις; Μήπως μόνη σου μπλοκάρεις την ευτυχία σου ή την εξέλιξή σου; Η ζωή θέλει τόλμη, θάρρος κι υπομονή.

Υπάρχει κάτι που σε κάνει να ξεχνάς το χρόνο;

Σκέψου τι είναι αυτό που απολαμβάνεις τόσο ώστε να ξεχνάς ακόμη και το χρόνο και φρόντισε να το κάνεις συχνά.

Σε τι είσαι καλή;

Όλοι μας έχουμε ταλέντα αρκεί να τ΄αναγνωρίσουμε. Σκέψου σε ποιο τομέα είσαι καλή και ρίξε το βάρος εκεί. Μια ενδοσκόπηση πάντα είναι βοηθητική.

Ποια είναι τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις πριν πεθάνεις

Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται μην αμελείς να κάνεις όλα οσα πραγματικά θα ήθελες! Φτιάξε λίστα και ξεκίνα...

Ποιος είναι ο κώδικας αξιών σου;

Οι αξίες σου ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις σου ή τις πράξεις σου; Θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικό για να εναρμονίσεις τις πράξεις σου με τις αξίες σου;

Για ποια πράγματα είσαι διατεθειμένη ν΄αγωνιστείς μέχρι τέλους;

Όλα είναι θέμα κινήτρων να το θυμάσαι. Αν συχνά κατηγορείς τον εαυτό σου πως τα παρατάς, ίσως να μην κάνεις εξ΄αρχής τις σωστές επιλογές. Για να ξεπεράσεις πρόκλήσεις κι εμπόδια δε χρειάζεται μόνο επιμονή κι υπομονή αλλά και το σωστό κίνητρο. Βρε το ιδανικό που σου δίνει δύναμη και προχώρα.

Τι είσαι διατεθειμένη να θυσιάσεις για ένα ιδανικό;

Προσωπικές σχέσεις, χρήματα, παιδιά, έρωτας, οικογένεια: ποια απ΄ολα είσαι πρόθυμη να θυσιάσεις; Όλα είναι θέμε επιλογών να το θυμάσαι. Φτιάξε τη δικιά σου λίστα προτεραιοτήτων.

Τι σε κρατάει πίσω;

Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει ν΄ακολουθήσεις τα όνειρά σου; Είναι ο φόβος που σε καταστέλλει; Είναι η αγωνία για το μέλλον κι όσα θα φέρει ή μήπως η αδυναμία σου να παίρνεις ρίσκα; Η ζωή είναι αβέβαιη και η στασιμότητα δε σε βοηθάει, ούτε σε προφυλάσσει.

Πώς θέλεις να σε βλέπουν οι άλλοι;

Κάθε πράξη σου, κάθε ενέργεια χτίζει την εικόνα σου. Είναι πραγματικά αυτή που θα ήθελες; Μήπως δίνεις λάθος μήνυμα;

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα