5 tips για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

11.05.2019
5 tips για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις
Οι σύμμαχοι σου για καλύτερη, ορθότερη σκέψη και πιο σωστές επιλογές

Στην καθημερινότητά μας, συχνά δεν έχουμε πάντα στη διάθεση μας όλες τις πληροφορίες που μας είναι απαραίτητες και οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να έχουν και συναισθηματικό αντίκτυπο. Η αντιμετώπιση αυτών των αβέβαιων και επικίνδυνων καθημερινών αποφάσεων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε προκατάληψη.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ικανότητα σου να παίρνεις αποφάσεις:

1. Ξεκουράσου ή κοιμήσου
Όταν πρέπει να πάρεις μια μεγάλη και σημαντική απόφαση, ίσως είναι καλύτερο να το κάνετε όταν είσαι ξεκούραστη, συγκεντρωμένη και με περισσότερη όρεξη. Σύμφωνα με τον Kahneman, συγγραφέας του Thinking, Fast and Slow, η πολύπλοκη και με προσπάθεια σκέψης απαιτεί προσοχή, κίνητρο και αυτοέλεγχο. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ πιο περιορισμένα όταν είμαστε απασχολημένοι, αγχωμένοι και κουρασμένοι.

2. Πάρε το χρόνο σου
Η ορθή και λογική σκέψη απαιτεί χρόνο. Όταν βρισκόμαστε κάτω από την πίεση του χρόνου και τις σύντομες προθεσμίες, η γρήγορη σκέψη παίρνει θέση αντ'αυτού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις οικονομικές αποφάσεις του Kirchler και των συνεργατών του, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κάνουν επικίνδυνες επιλογές κάτω από μια τέτοια πίεση χρόνου.

Έτσι, όταν βιαζόμαστε, σχηματίζουμε γρήγορα συμπεράσματα που μπορεί να είναι γεμάτα προκαταλήψεις και λάθη, αντί να σκεφτόμαστε προσεκτικά τα γεγονότα και τις πληροφορίες. Ως εκ τούτου, η γρήγορη σκέψη μπορεί να είναι χρήσιμη για μικρές συνήθειες και καθημερινές αποφάσεις που δεν απαιτούν μεγάλη συζήτηση και δεν ενέχουν μεγάλο κίνδυνο. Ωστόσο, αν η απόφαση που πρέπει να παρθεί είναι πιο περίπλοκη και σημαντική, τότε αφιέρωσε χρόνο για να το σκεφτείς προσεκτικά.

3. Συγκέντρωσε τα δεδομένα
Πέρα από τον χρόνο και την ενέργεια για να σκεφτόμαστε καθαρά, οι αποφάσεις μας είναι ο καθρέφτης των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεση μας. Μπορούμε να σκεφτούμε μια επιλογή για ώρες, αλλά αν οι πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες ή κακής ποιότητας, τότε αυτή η προσπάθεια και η σκέψη θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές. Τελικά, με τέτοιες αβέβαιες αποφάσεις, καταλήγουμε να γεμίζουμε τα κενά μας με προκαταλήψεις. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερα αξιόπιστα γεγονότα και πληροφορίες μπορούμε να συγκεντρώσουμε και να εξετάσουμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να μειώσουμε την αβεβαιότητά μας και να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματική νοημοσύνη: 9 σημάδια που μαρτυρούν αν έχεις το απόλυτο "όπλο"

4. Μείνε ανοιχτή σε όλες τις πιθανότητες
Μερικές φορές, η γρήγορη σκέψη μας επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε τα γεγονότα, τις πληροφορίες και τις επιλογές κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων. Συχνά, μάλιστα, αποδεχόμαστε αυτόματα τα πράγματα ως "αλήθεια" προτού να συζητήσουμε προσεκτικά γι 'αυτά. Έτσι, μπορούμε συχνά να φτάνουμε σε συμπεράσματα ή επιβεβαιώνουμε με προκατάληψη κάτι που θέλουμε να πιστέψουμε, αντί να εξετάζουμε ειλικρινά τι ακριβώς μας λένε όλες οι πληροφορίες και τα γεγονότα. Επομένως, όταν παίρνεις σημαντικές αποφάσεις, είναι σημαντικό να παραμείνεις ανοιχτή σε όλα τα γεγονότα και τις δυνατότητες. Αν και πιο δύσκολη και ίσως δυσάρεστη, αυτή η νοοτροπία μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις αποφάσεις που μπορεί να «φαίνονται ευχάριστες» εκείνη τη στιγμή, αλλά να γυρίσουν σα boomerang εναντίον σου αργότερα.

5. Φτιάξε κανόνες
Όλοι κουραζόμαστε, χάνουμε το κίνητρο μας, γινόμαστε βιαστικοί, αγχωμένοι και συναισθηματικοί κατά καιρούς. Η συλλογή κάθε γεγονότος και η προσεκτική σκέψη για κάθε απόφαση είναι μερικές φορές αδύνατη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν σκέφτονται καθαρά, όσοι παίρνουν τις πιο αποτελεσματικές αποφάσεις, συχνά καθιερώνουν απλούς κανόνες για να κάνουν καλύτερες επιλογές. Στο Thinking, Fast and Slow, ο Kahneman λέει ότι η χρήση τέτοιων στρατηγικών είναι συχνά καλύτερη από την διαισθητική λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς.