Δεν θα πιστέψεις σε ποια ηλικία βιώνει κανείς τη μέγιστη αυτοεκτίμηση!

26.09.2018
Δεν θα πιστέψεις σε ποια ηλικία βιώνει κανείς τη μέγιστη αυτοεκτίμηση!
Ούτε στα 20, ούτε στα 30! Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Psychological Bulletin, η ηλικία στην οποία βιώνουμε τα υψηλότερα ποσοστά αυτοεκτίμησης είναι τα 60!

Η εφημερίδα διενήργησε πάνω από 300 έρευνες σχετικά με την αυτοεκτίμηση, με τη συμμετοχή διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, και εξερεύνησε το έτος γέννησης, το φύλο αλλά και την εθνικότητα κάθε συμμετέχοντα.

Διάβασε επίσης: Αναζητάς την ευτυχία; Δεν θες αυτοπεποίθηση αλλά αυτοαποδοχή!

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλύπτουν πολλά για τη σύγχρονη κοινωνία. Τα επίπεδα αυτοεκτίμησης έφταναν στο υψηλότερο σημείο τους στην ηλικία των 60 και παρέμεναν εκεί για ολόκληρη τη δεκαετία. Μετά τα 70 και τα 80, ο δείκτης αυτοεκτίμησης σημείωνε μικρή πτώση και τελικά έπεφτε σημαντικά, κοντά στην ηλικία των 90.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας βελτιώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών της ζωής μας. Φαίνεται πως, στα 60, οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα ενδιαφέρονται ελάχιστα ή καθόλου για την άποψη των άλλων σχετικά με τη ζωή ή την εμφάνισή τους.

Διάβασε επίσης: Meghan Markle - 6 μυστικά ευεξίας που ακολουθούσε και πριν τη ζωή στο Παλάτι!

Σίγουρα οι εμπειρίες ζωής που έχει κερδίσει ένας 60χρονος παίζουν ρόλο στην αυτοεκτίμησή του. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σκεφτεί κανείς το πώς η άνοδος των social media επηρεάζει τις νεότερες γενιές ανθρώπων που αναζητούν την αυτοπεποίθηση σε ένα πλαστό περιβάλλον τελειότητας.