Να γιατί είσαι πιο συμπαθής απ' όσο νομίζεις

01.10.2018
Να γιατί είσαι πιο συμπαθής απ' όσο νομίζεις
Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι στην αρχή μιας γνωριμίας κάνουμε καλύτερη πρώτη εντύπωση απ' ότι φανταζόμαστε.

Σε ποιον άραγε αρέσει το λεγόμενο "small talk"; Πρόκειται για τη χαλαρή "ψιλοκουβέντα", για θέματα γενικού ενδιαφέροντος που κάνουμε κυρίως με άτομα που γνωρίζουμε πρώτη φορά. Αν υπάρχει κάτι ακόμη πιο άβολο από το small talk όμως, αυτό είναι σίγουρα η ανάλυση αυτής της κουβέντας που κάνουμε στο μυαλό μας αργότερα. "Μήπως ήμουν βαρετή;", "Μήπως το αστείο που είπα ήταν κακό;" και "Ίσως ήμουν ενοχλητική και μιλούσα πολύ;", είναι λίγες μόνο από τις πολλές σκέψεις που μπορεί να κάνεις, εκφράζοντας την ανησυχία για την εντύπωση που άφησες στο άλλο άτομο.

Αυτό το είδες; Τα βασικά χαρακτηριστικά των συμπαθητικών ανθρώπων

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, οι άλλοι μας συμπαθούν γενικά περισσότερο από ό, τι νομίζουμε. Στη μελέτη συμμετείχαν διάφορες ομάδες αγνώστων που συστήθηκαν μεταξύ τους και αναγκάστηκαν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο. Μόλις οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τα άτομα με τα οποία είχαν μιλήσει, και να υπολογίσουν το βαθμό που είχαν πάρει από τους συνομιλητές τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν υποτιμήσει σημαντικά το πόσο καλά είχαν αξιολογηθεί από τους συνομιλητές τους και πόσο εκείνοι είχαν απολαύσει την παρέα τους.

Δες και αυτό: Γιατί δεν αισθάνεσαι καλά με την επιτυχία των άλλων

Η έρευνα έδειξε επίσης το λόγο για τον οποίο πολλές φορές ξεχνάμε το όνομα του άλλου ατόμου μόλις εκείνο μας συστηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι ανησυχούμε περισσότερο για το τι εντύπωση θα κάνουμε, που ξεχνάμε να ακούσουμε αυτό που μας λέει ο συνομιλητής μας.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα ντροπαλά άτομα είχαν βαθμολογήσει ακόμη πιο χαμηλά τον εαυτό τους στο κατά πόσο συμπαθείς πίστευαν ότι είχαν γίνει.