8 συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους

24.10.2018
8 συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους
Συχνά εστιάζουμε τόσο πολύ στην καύση των θερμίδων μέσω της άσκησης, που ξεχνάμε πόσο εκπληκτικό είναι το σώμα μας και πώς μπορεί εξ’ ολοκλήρου να καίει τις θερμίδες από μόνο του! Στην πραγματικότητα, είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτό, εφόσον το βοηθήσεις λίγο κι εσύ. Κάθε μικρό κύτταρο του σώματος παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο όταν πρόκειται για το μεταβολισμό σου - τη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός σου, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σου.

Και επειδή εμείς στο Womenonly θέλουμε να φροντίζουμε τις αναγνώστριες μας, θα μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορείτε να είστε υγιείς και ευτυχισμένες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου:

1. Ένα αλλόκοτο πρόγραμμα διατροφής
Το σώμα σου δεν ξέρει πότε θα λάβει περισσότερο φαγητό και προσπαθεί να επιβραδύνει τα πάντα. Για αυτό βρες τι είδους διατροφή σου ταιριάζει καλύτερα και ακολούθησε τη πιστά.

2. Έλλειψη ύπνου
Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις κάποιο ειδικό app στο κινητό σου ή στο tablet σου ή δοκίμασε να πιεις τσάι του βουνού ή χαμομήλι πριν πέσεις για ύπνο.

Διάβασε κι αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

3. Μην υπερβάλλεις
Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν τον περιορισμό περίπου 200 θερμίδων ημερησίως για υγιή απώλεια βάρους.

4. Κάθεσαι πάρα πολύ στην καρέκλα
Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές εταιρείες που ενθαρρύνουν το προσωπικό τους να κάνει μερικές εκτάσεις και απλές κινήσεις κάθε 30 λεπτά.

5. Jet lag
Όλοι μας έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι και αν το διακόπτεις συχνά, ολόκληρο το σώμα υποφέρει, ειδικά ο μεταβολισμός.

6. Δεν λαμβάνεις αρκετό ασβέστιο
Αν δεν σου αρέσει το γάλα ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, δεν είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μπορείς να βρεις σίγουρα κάτι που θα σου αρέσει.

Διάβασε επίσης: Τα 5 μυστικά της σωστής δίαιτας που θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά (και να μην τα ξαναπάρεις)

7. Αφυδάτωση
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πόσιμο νερό (περίπου μισό λίτρο παραπάνω καθημερινά) μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό σου ποσοστό έως και 30%.

8. Έλλειψη πρωτεϊνών
Η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκτηση και διατήρηση του τέλειου βάρους σου. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή λίπη, η πρωτεΐνη έχει σχετικά υψηλό TEF (θερμική επίδραση της τροφής), μια παράμετρο που μετρά την αύξηση του μεταβολισμού που συμβαίνει μετά την πέψη. Επιπλέον, σε κάνει να νιώθεις γεμάτη και τελικά να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.