Πώς να ζωντανέψεις μια συζητήση που... πεθαίνει

24.10.2018
Πώς να ζωντανέψεις μια συζητήση που... πεθαίνει
Είσαι εσωστρεφής και έρχεσαι σε δύσκολη θέση όταν έρχεσαι σε επαφή με αγνώστους; Αυτό είναι για εσένα

Είναι ο εφιάλτης κάθε εσωστρεφούς ατόμου: Είσαι σε ένα πάρτι όπου δεν γνωρίζεις πολλά άτομα και βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον που φαίνεται "ασφαλής" και συμπαθητικός. Αλλά τότε αρχίζει να γίνεται το δυσάρεστο: Η συνομιλία σας με αυτό το άτομο πεθαίνει γρηγορότερα και από τη... μπαταρία του κινητού σου.

Δες και αυτό: Έτσι θα καταφέρεις να κάνεις καλύτερες συζητήσεις

"Οι άνθρωποι μπορεί να είναι κουρασμένοι, να έχουν την προσοχή τους αλλού, ή να υπάρχουν πολλές άλλες εξηγήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με εσένα και την συζήτηση σας", λέει ο Ali Mattu, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia. "Όταν κάνεις μια συζήτηση και αυτή τελειώνει, μπορεί να το πάρεις προσωπικά και να αναλάβεις ευθύνη για αυτό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ίδια τη συζήτηση".

Δες και αυτό: Αναζητάς την ευτυχία; Δεν θες αυτοπεποίθηση αλλά αυτοαποδοχή!

Αν θέλεις να ζωντανέψεις μια συζήτηση που φτάνει προς το τέλος της, ο Mattu μοιράζεται μερικές συμβουλές. Αρχικά, κάνε ανοιχτές ερωτήσεις, δηλαδή ερωτήσεις στις οποίες κάποιος δίνει μια απάντηση που δεν είναι μόνο "ναι" ή "όχι". Εάν ρωτήσεις κάποιον αν έχει δει τον τελευταίο κύκλο του Game of Thrones, για παράδειγμα, η συζήτηση θα σταματήσει πολύ γρήγορα αν πει όχι. Εάν όμως τον ρωτήσεις τι ασχολίες έχει, υπάρχει περισσότερη πιθανότητα η συνομιλία να οδηγήσει κάπου.

Δες και αυτό: Να γιατί είσαι πιο συμπαθής απ' όσο νομίζεις

Το άλλο μέρος της συμβουλής του Mattu, είναι να ακούς. "Πολύ συχνά ασκούμε πίεση στους εαυτούς μας για να πούμε περισσότερα και να συνεχίσουμε τη συζήτηση, αλλά ο καλύτερος τρόπος να τη συνεχίσουμε είναι να ακούμε καλύτερα". "Δείξε στο άτομο ότι καταλαβαίνεις όσα σου λέει και ότι θέλεις να μάθεις περισσότερα, και αυτό θα κάνει τη συζήτηση να κρατήσει περισσότερο."

Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο περισσότερο θα βρεις πράγματα για τα οποία μπορείτε να μιλήσετε. Εάν συνεχίζεις να κάνεις ερωτήσεις και δε βλέπεις ανταπόκριση, ή ότι το άλλο άτομο κοιτάζει το δωμάτιο αντί να κοιτάει εσένα, ίσως είναι καιρός να το τελειώσεις. Εξάλου, δε χρειάζεται να συζητάς με όλους τους ανθρώπους που γνωρίζεις. Εάν δεν υπάρχει χημεία, απομακρύνσου ευγενικά για να πάρεις ένα ποτό, και να πεις γεια σε κάποιον άλλο.