Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αγχώνεσαι και πιέζεσαι υπερβολικά στη δουλειά σου

04.02.2019
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αγχώνεσαι και πιέζεσαι υπερβολικά στη δουλειά σου
Μάθε και πράξε αναλόγως!

Μια σουηδική μελέτη με περισσότερους από 3.800 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι οι έντονες πιέσεις στη δουλειά φαίνεται να προδιαθέτουν τις γυναίκες σε αύξηση βάρους, ενώ στην περίπτωση των ανδρών δεν καταγράφεται κάτι τέτοιο.

Διάβασε επίσης: Εργασιακό bullying: 5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους «νταήδες» στη δουλειά σου

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Archives of Occupational and Environmental Health, και περιελάμβανε 3.873 συμμετέχοντες, με άνδρες και γυναίκες να διερευνώνται σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, εξετάζοντας το σωματικό βάρος παράλληλα με τις απαιτήσεις και τον έλεγχο στην εργασία.

Η μελέτη έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμμετέχοντες που δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο στην εργασία τους, αποκτούν συχνά «αξιοσημείωτο» βάρος, ενώ η μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους λόγω των πιέσεων στην εργασία, ήταν ορατή μόνο στις γυναίκες.

Διάβασε και αυτό: Οι 5 βραδινές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να σε παχαίνουν

«Όσον αφορά το επίπεδο των απαιτήσεων στην εργασία, επηρεάστηκαν μόνο οι γυναίκες», εξήγησε η ερευνήτρια Sofia Klingberg. «Δεν ερευνήσαμε τις υποκείμενες αιτίες, αλλά πιθανότατα πρόκειται για ένα συνδυασμό απαιτήσεων εργασίας και μεγαλύτερης ευθύνης για το σπίτι που συχνά αναλαμβάνουν οι γυναίκες. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο να βρει χρόνο μια γυναίκα για να ασκηθεί και να ζήσει μια υγιεινή ζωή».

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αύξηση του βάρους ήταν μεγάλη φθάνοντας στο 20% περισσότερο από ό, τι στις γυναίκες που δούλευαν σε εργασίες χαμηλών απαιτήσεων ή λιγότερο αγχωτικές – κάτι που είναι τρομακτικό, αλλά εντελώς αληθινό.

Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία πολλών προβλημάτων υγείας, με την απόκτηση επιπλέον κιλών να είναι μία από τις λιγότερο προφανείς παρενέργειες. Το άγχος στην εργασία μπορεί να σου αφήσει λίγο χρόνο για να φας υγιεινά ή να ασκηθείς, προκαλώντας σου κούραση, κάτι που οδηγεί στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγεί στην αύξηση του βάρους σου.

Διάβασε επίσης: Χημικές δίαιτες: Τελικά σε αδυνατίζουν ή μπαίνεις σε ταλαιπωρία άδικα;

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου, την τόνωση της διάθεσής σου, την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών καθώς και τον έλεγχο της πρόσληψης καφεΐνης.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί επίσης να βοηθήσει με το αίσθημα του άγχους, με μια πρόσφατη μελέτη να διαπιστώνει ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να διευκολύνει διαταραχές που σχετίζονται με το στρες , όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.