Τι είναι και πώς λειτουργεί η υπνοθεραπεία για την απώλεια βάρους

17.06.2019
Τι είναι και πώς λειτουργεί η υπνοθεραπεία για την απώλεια βάρους
Ο εναλλακτικός τρόπος για να χάσεις κιλά και πώς λειτουργεί

Η ύπνωση για την απώλεια βάρους είναι πιθανό να είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για τα οποία έχεις ακούσει, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζεις πολλά. Και οι πιθανότητες είναι, να είσαι επιφυλακτική και αυτό είναι κατανοητό. Σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να χάσεις κιλά ενώ βρίσκεσαι σε κατάσταση ύπνωσης.

Αποδεικνύεται, όμως, ότι η υπνοθεραπεία δεν λειτουργεί έτσι και υπάρχουν πολλά περισσότερα από το να «υπνωτιστείς». Το Prima μίλησε σε ειδικούς για το τι είναι η υπνοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τι είναι η ύπνωση για την απώλεια βάρους;

Η ύπνωση είναι μια κατάσταση εσωτερικής απορρόφησης και συγκέντρωσης, όπως η ύπαρξη σε υπνωτική καταληψία. Η ύπνωση γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ενός υπνοθεραπευτή, χρησιμοποιώντας λεκτική επανάληψη και νοητικές εικόνες. Για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους, είναι πιο πιθανό να δείτε τα αποτελέσματα μέσα από μια εξειδικευμένη θεραπεία.

Η Abigail Rogers, μια κλινική υπνοθεραπεύτρια στο Bristol Hypnotherapy εξηγεί: «Η Υπνοθεραπεία SF για την απώλεια βάρους βοηθάει τους πελάτες να αλλάξουν τα μη χρήσιμα πρότυπα συμπεριφοράς που τους εμποδίζουν να φτάσουν στο ιδανικό τους βάρος.Συχνά υπάρχουν βαθιές συναισθηματικές αιτίες για την πάλη μας με το βάρος μας. Συνήθειες που έχουν εδραιωθεί με την πάροδο του χρόνου ή συμπεριφορές που έχουμε μάθει. Το SFH σε βοηθάει να φανταστείς το μέλλον σου χωρίς αυτά τα εμπόδια και βοηθάει να «επανεγείρεις» τον εγκέφαλο, ώστε να μπορείς να αρχίσεις να αντιδράς διαφορετικά για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Η Rogers εξήγησε επίσης ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα θέματα ψυχικής υγείας. «Εργαζόμαστε για τη μείωση του γενικού άγχους, η οποία βοηθά εξαιρετικά με την ανταπόκριση του οργανισμού στα τρόφιμα», είπε. «Όταν παράγουμε λιγότερη από την κορτιζόλη, την ορμόνης του στρες, έχουμε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στην επιθυμία για φαγητό, συμπεριφερόμαστε πολύ πιο λογικά και αποθηκεύουμε ακόμα λιγότερα λίπη».

Η διατροφολόγος Anna Mapson συμφωνεί: «Όταν αγχωνόμαστε, το σώμα μας αυξάνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες και μας βάζει σε κατάσταση έντασης. Αυτή η αύξηση στην κορτιζόλη σημαίνει ότι συχνά λαχταρούμε ζαχαρούχα τρόφιμα, καθώς το σώμα χρειάζεται μια γρήγορη σταθεροποίηση της γλυκόζης.

Οποιεσδήποτε τεχνικές χαλάρωσης που μειώνουν το άγχος γύρω από τα τρόφιμα, μπορούν να βοηθήσουν να νικήσουμε αυτούς τους πόθους για κέικ και μπισκότα».

Η ύπνωση για την απώλεια βάρους, λειτουργεί πραγματικά;

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η υπνοθεραπεία θα κάνει θαύματα, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο. Ωστόσο, η Rogers δήλωσε: «Εκτός από τα προφανή οφέλη, βρίσκω συχνά ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ πιο ήρεμοι και έχουν περισσότερο τον έλεγχο των σκέψεων και της ζωής τους γενικά. Αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλα, από την επιτυχία στις σχέσεις, στην καλύτερη αυτοπεποίθηση και να είναι ξαφνικά τα άτομα σε θέση να ασχοληθούν με πράγματα που δεν αισθάνονταν ικανά να αντιμετωπίσουν εδώ και χρόνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τον ύπνο τους να βελτιώνεται πραγματικά, πάρα πολύ!»

Και ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί αν δεν κοιμάσαι αρκετά, θα μπορούσες να πάρεις βάρος.

Ο Δρ Guy Meadows δήλωσε στο Cosmopolitan UK ότι η μη ύπαρξη αρκετού ύπνου κάθε βράδυ, μπορεί να έχει πραγματικά σχέση με το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους.

«Ο ύπνος για λιγότερο από 7-8 ώρες ανά νύχτα συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό λίπους σώματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται κάθε βράδυ κατά μέσο όρο 6 ώρες, είναι 27% πιθανότερο να είναι υπέρβαροι», λέει. «Όσοι κοιμούνται κατά μέσο όρο 5 ώρες, είναι 73% πιθανότερο να είναι υπέρβαροι», προσθέτει ο γιατρός.

Η Mapson λέει ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, είναι ευεργετικός: «Αν το φαγητό ήταν στην παιδική σου ηλικία ανταμοιβή ή παρηγοριά , ίσως έχεις μάθει να συσχετίζεις τα τρόφιμα με θετικά συναισθήματα και στη συνέχεια όταν χρειάζεσαι συναισθηματική σύνδεση, αναζητάς παγωτό. Αλλά στην πραγματικότητα το φαγητό δεν παρέχει πραγματικά το συναίσθημα, έτσι χρειαζόμαστε περισσότερη σοκολάτα.

Καταργώντας τις συνήθειες και τους συσχετισμούς μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων μπορεί να αποκτήσεις ένα ισχυρό εργαλείο στην απώλεια βάρους».

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η Rogers εξήγεί: «Δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες, διότι μπορούμε να αλλάξουμε μόνο τα πράγματα που πραγματικά θέλεις να αλλάξεις - ένας υπνοθεραπευτής δεν μπορεί να σε κάνει να κάνεις τίποτα ενάντια στη θέλησή σου και πάντα έχεις τον απόλυτο έλεγχο.

Η ύπαρξη σε μια υπνωτική καταληψία είναι μια μέθοδος όπου ο θεραπευτής χρησιμοποιεί την ικανότητά του για να σε φέρει σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση ευαισθητοποίησης, κάτι σαν μια καθοδηγούμενη χαλάρωση ή διαλογισμό. Οι πελάτες συχνά κοιμούνται καθώς είναι τόσο χαλαροί, αλλά ο εγκέφαλός τους ακούει πάντα και πάντα είναι ικανός να μπορέσει να ανταποκριθεί».

Η ύπνωση για την απώλεια βάρους λειτουργεί για όλους;

Η σύντομη απάντηση είναι «όχι». Η Rogers σημειώνει: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ επιτυχημένη, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει "μαγικό ραβδί "- κανείς δεν μπορεί απλώς να σε αλλάξει χωρίς τη συμμετοχή σου.

Η καλή υπνοθεραπεία έχει να κάνει με τη δουλειά σε συνεργασία. Εάν έχεις μια καλή σχέση με τον θεραπευτή σου και επιθυμείς να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου, τότε υπάρχει κάθε λόγος να πετύχεις».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) συνιστά να μην χρησιμοποιήσεις υπνοθεραπεία εάν έχεις ψύχωση ή ορισμένες μορφές διαταραχής της προσωπικότητας, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάστασή σου.

Όταν ψάξεις για έναν υπνοθεραπευτή, το NHS προτείνει:

Επίλεξε κάποιον με υπόβαθρο υγείας - όπως ένας γιατρό, ψυχολόγο ή σύμβουλο

Εάν έχεις κακή ψυχική υγεία ή σοβαρή ασθένεια (όπως ο καρκίνος), βεβαιώσου ότι είναι εκπαιδευμένοι να εργαστούν με την πάθησή σου

Αν ψάχνεις για έναν θεραπευτή για το παιδί σου, βεβαιώσου ότι είναι εκπαιδευμένος για να εργάζεται με παιδιά