Online shopping: Πότε μπορεί να καταλήξει σε πάθηση ψυχικής υγείας

29.11.2019
Online shopping: Πότε μπορεί να καταλήξει σε πάθηση ψυχικής υγείας
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να αγαπάς τις online αγορές και στο να έχεις εξάρτηση από αυτές. Και σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, o εθισμός στην αγορά αγαθών μέσω του ίντερνετ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πάθηση ψυχικής υγείας.

Ο όρος BSD, ο οποίος σημαίνει «buying-shopping disorder», υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά καθώς η ψηφιακή εποχή διευκολύνει τα ψώνια με το πάτημα ενός κουμπιού, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό αρχίζει και «παίρνει ένα νέο νόημα», σύμφωνα με ένα άρθρο της Mail Online.

«Είναι πραγματικά καιρός να αναγνωρίσουμε το BSD ως ξεχωριστή κατάσταση ψυχικής υγείας και να συγκεντρώσουμε περαιτέρω πληροφορίες για το BSD στο Διαδίκτυο», δήλωσε η Dr Astrid Müller, ψυχοθεραπεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Αννόβερου στη Γερμανία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Comprehensive Psychiatry, η Müller ερεύνησε και ανέλυσε 122 ασθενείς οι οποίοι είχαν ζητήσει βοήθεια για τον εθισμό τους στις ηλεκτρονικές αγορές. Αυτό που προέκυψε ήταν ένα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο ποσοστό κατάθλιψης και άγχους μεταξύ εκείνων που ήταν εθισμένοι στις online αγορές.

Με τα καταστήματα που είναι σε μεγάλο βαθμό 24ωρα λόγω της φύσης των sites και των app που διευκολύνουν τις αγορές οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (ή της νύχτας), οι ειδικοί φοβούνται ότι το online BSD γίνεται όλο και πιο συχνό.

Το BSD δεν αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή ως διαταραχή από μόνο του, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης κατηγορίας που ονομάζεται «διαταραχές ελέγχου παρόρμησης». Αυτές είναι γνωστές για τις σοβαρές νοητικές επιπτώσεις τους, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές.

Διάβασε και αυτό: Πώς να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα, χωρίς να στερηθείς τα ψώνια!

Η πάθηση λειτουργεί σε έναν κύκλο όπου έχεις ακραίες επιθυμίες για αγορά, κάτι το οποίο τροφοδοτεί ένα αίσθημα ικανοποίησης όταν ξοδεύεις χρήματα. Ο ιστότοπος για την υγεία «Very Well Mind» περιγράφει τα χαρακτηριστικά ενός εθισμού στα ψώνια ως «μανία για ψώνια για αντικείμενα που δεν χρειάζονται», «δαπάνη πολύ χρόνου για έρευνα σχετικά με τα πολυπόθητα αντικείμενα ή / και για αγορές για αχρείαστα αντικείμενα» και «δυσκολία να αντισταθείς στην αγορά αντικειμένων που δεν χρειάζονται».

Οι κίνδυνοι, όπως με κάθε εθισμό, είναι μεγάλοι. Το χρέος, η απώλεια του αυτοελέγχου και η μη προτεραιότητα των βασικών αξιών όπως η οικογένεια και η εργασία, είναι μερικοί από αυτούς.