7 μυστικά για να πετύχεις ό,τι θέλεις

13.07.2010
Να ποια είναι τα επτά δοκιμασμένα μυστικά της επιτυχίας που ισχύουν με οτιδήποτε κι αν θέλεις να καταφέρεις.

Δίαιτα, γυμναστική, κόψιμο μιας κακής συνήθειας, απογευματινά μαθήματα χορού... Σχεδόν πάντα ξεκινάμε οτιδήποτε μας αρέσει με ασυγκράτητο ενθουσιασμό και στην πορεία αυτός χάνεται. Βαριόμαστε, αποκαρδιωνόμαστε και αφήνουμε τον κακό, τεμπέλη εαυτό μας να πάρει το πάνω χέρι. Όμως, το μυστικό της επιτυχίας είναι να κρατάμε αμείωτα τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητά μας. Να ποιά είναι τα επτά δοκιμασμένα μυστικά της επιτυχίας που ισχύουν με οτιδήποτε κι αν θέλεις να καταφέρεις.

Μυστικό 1ο : Συγκεκριμενοποιήσε το στόχο σου
Πολλές φορές βάζουμε στόχους και ξεκινάμε να τους υλοποιήσουμε στα κουτουρού, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος είναι αληθινά ο στόχος μας. Για παράδειγμα, λες "θα κάνω δίαιτα", γενικά και αόριστα, "θα ξεκινήσω γυμναστική", "θα γραφτώ σε σύλλογο πεζοπορίας", χωρίς να έχεις συνειδητοποιήσει πόσο πραγματικά το θέλεις, μέχρι πού είσαι διατεθειμένη να φτάσεις και ποιά είναι η προοπτική σου.

Πρέπει να έχεις καθορίσει ακριβώς πόσα κιλά θέλεις να χάσεις και σε πόσο καιρό, για ποιό λόγο πας να κάνεις γυμναστική (για μια γενική σωματική τόνωση ή για ν' αποκτήσεις κοιλιακούς-φέτες;) και το κατά πόσο εγγράφεσαι στο σύλλογο πεζοπορίας γιατί σου αρέσει η φύση ή γιατί ελπίζετε να γνωρίσεις κάποιον... ενδιαφέροντα φυσιολάτρη! Οι "φλου" διακηρύξεις δεν οδηγούν πουθενά. Ούτε οι παρορμητικές, εν θερμώ αποφάσεις. Αν είναι να ξεκινήσεις πράγματα που δεν τα θέλεις βαθιά μέσα σου, που τα κάνεις για φιγούρα ή γιατί νιώθεις υποχρεωμένη, καλύτερα άφησέ το. Για να πετύχεις, πρέπει να είσαι σίγουρη για τα κίνητρα και την αποφασιστικότητά σου.
Επιπλέον, στις ανάλογες περιπτώσεις, θα πρέπει να οργανώσεις χρονοδιαγράμματα, όπως: "Θα χάσω πέντε κιλά μέχρι το Πάσχα", "Θα έχω σταματήσει να καπνίζω σε τρεις μήνες", "Θα έχω ολοκληρώσει το πρώτο μέρος από τη μέθοδο ισπανικών άνευ διδασκάλου μέχρι το Σεπτέμβριο".
Κάτι πολύ σημαντικό: έλεγξε κατά πόσο οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί. Πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις στις ενασχολήσεις σου ή πόσα κιλά είναι ανθρωπίνως δυνατόν να χάσεις σε πέντε μήνες; Μη ζοριστείς αλλά άφησε ένα περιθώριο στον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να μην δημιουργείς ανεδαφικές προσδοκίες, που θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην απογοήτευση και την παραίτηση.

Μυστικό 2ο : Δεσμεύσου καλύτερα γραπτώς
"Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν". Σημείωσε κάπου την απόφασή σου. Ανάρτησέ τη σε ένα μέρος όπου θα τη βλέπεις. Ή, αν δεν θέλεις, γράψτη σε ένα χαρτί που να μη βρίσκεται σε κοινή θέα, αλλά που θα το κοιτάζεις συχνά. Μοιράσου την πρόθεσή σου με δικούς σου ανθρώπους, έτσι ώστε να νιώθεις δεσμευμένη γι’ αυτή την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου.

Μυστικό 3ο: Κατάγραψε την πρόοδό σου
Πάρε ένα σημειωματάριο ή μια ατζέντα και σημείωσε την πρόοδό σου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γράψε τα κιλά και τα εκατοστά που χάνεις(προσοχή: μη ζυγίζεσαι ή μετριέσαι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα, και πάντα την ίδια μέρα), τα τσιγάρα που καπνίζεις, τις επιδόσεις ή τις φορές που πήγες σε ένα μάθημα. Αν έχεις χρόνο, μπορείς να προσθέτεις και σχόλια για το πόσο καλά ένιωσες σε σχέση με την πρόοδο που σημείωσες. Μόνο καλά σχόλια! Ανατρέχοντας σε αυτό το σημειωματάριο θα μπορείς να βλέπεις συνολικά πόσο έχεις προχωρήσει (όσο αργά κι αν γίνεται αυτό - δεν έχει σημασία) και πόση ικανοποίηση σου δίνει η πορεία σου.

Μυστικό 4ο: Μην απογοητεύεσαι όταν "κολλάς" και μη θεωρείς ένα ολίσθημα σαν το τέλος του κόσμου
Είναι εντελώς ανεδαφικό να πιστεύεις ότι κάθε μέρα θα είναι οπωσδήποτε καλύτερη από την προηγούμενη. Ούτε η απώλεια των κιλών, ούτε η πρόοδός σας σε οποιαδήποτε προσπάθεια ακολουθούν γραμμική πορεία. Υπάρχουν φάσεις όπου όχι μόνο θα "κολλήσεις", αλλά μπορεί και να σου φανεί ότι οπισθοδρομείς. Αυτά τα λεγόμενα "πλατό", οι φάσεις στασιμότητας ή και υποχώρησης, είναι φυσικό να συμβαίνουν σε οποιαδήποτε εξελικτική διαδικασία, είτε πρόκειται για μια σωματική προσπάθεια, είτε για ένα πνευματικό εγχείρημα. Μη σε ξενίζουν αφού είναι παροδικές.
Να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν έπαθες κρίση αυτο-σαμποτάζ και παραβίασες τη δίαιτα ή εγκατέλειψες το γυμναστήριο, τη γιόγκα, το διαλογισμό, ακόμα και για καιρό, ή πέρασες ένα δυστυχισμένο βράδυ καπνίζοντας αρειμανίως, δεν έχεις υπογράψει ακόμα την καταδίκη της προσπάθειάς σου. Εκτός κι αν αυτός ήταν ο σκοπός σου και ζητούσες μια δικαιολογία (μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια). Αλλά σίγουρα ούτε η στασιμότητα ούτε μια παροδική ασυνέπεια εκ μέρους σου, αποτελούν αιτία να πετάξεις στα σκουπίδια ό,τι έχεις κάνει μέχρι τώρα. Συγχώρησε τον εαυτό σου για την αδυναμία του, σήκω επάνω, τίναξε τη σκόνη και ξαναπάρε το δρόμο της επιτυχίας.

Μυστικό 5ο: Συνέχισε ακόμα κι αν (νομίζεις ότι) δεν έχει νόημα
Ασφαλώς και δεν γίνεται να είμαστε διαρκώς ανεβασμένοι ψυχολογικά, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά στη ζωή μας. (Πόσο μάλλον όταν δεν πάνε...) Είναι ανθρώπινο να περνάμε φάσεις όπου δεν έχουμε την ψυχική δύναμη να κάνουμε τίποτα πέραν των υποχρεωτικών και να μας φαίνεται σαν αβάσταχτη υποχρέωση εκείνο που ξεκινήσαμε να κάνουμε με τόσο ενθουσιασμό. Να πιστέψουμε, ακόμα, ότι αν τουλάχιστον "αυτό" έφευγε από τη μέση, η ζωή δεν θα μας βάραινε τόσο πολύ. "Τρέχω και δεν φτάνω, η κεραμική μου έλειπε". "Τσακώθηκα με τον άντρα μου, το παιδί δεν διαβάζει, ε, πώς να μην καπνίζω;". "Και που χάνω κιλά, τι έγινε; Πάλι αδιαφορεί ο Κώστας. Τουλάχιστον πριν από τη δίαιτα είχα κάτι να απολαμβάνω".
Το θέμα όμως είναι ότι αν υποκύψεις και εγκαταλείψςις, θα νιώσεις καλά μόνο προσωρινά. Αν παρατήσεις κάτι που σου αρέσει και σε ανανεώνει ψυχολογικά, θα κερδίσεις λίγο χρόνο και χρήμα, που όμως ακαριαία θα τα διαθέσεις αλλού, οπότε πάλι θα σου λείπουν. Και θα έχεις στερηθεί μια χαρά από τη ζωή σου.

Αν ξαναρχίσεις το κάπνισμα, δεν θα βελτιωθούν οι οικογενειακές σχέσεις αλλά ούτε οι τούρτες και οι πίτσες θα ισοσκελίσουν τη θλίψη για την αδιαφορία ενός άντρα. Αντίθετα, πέρα από τα γνωστά προβλήματα, θα έχεις επιπλέον και το βάρος μιας μικρής ή μεγάλης αποτυχίας. Μιας προσπάθειας πεταμένης στα σκουπίδια.

Μυστικό 6ο: Βρες συμπαραστάτες
Δεν είναι δεδομένο ότι όσοι βρίσκονται κοντά μας μάς συμπαραστέκονται πάντα όπως χρειάζεται. Αντίθετα, συχνά αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σαμποτέρ των προσπαθειών μας. Η μαμά που επιμένει να φάμε τη γεμάτη θερμίδες πίτα της ("ένα κομματάκι τι θα πειράξει;"), η φιλενάδα που καπνίζει μπροστά μας μη κρύβοντας την απόλαυσή της, ενώ ξέρει ("α, το ’κοψες είπες, ε;"), όλοι εκείνοι που απαξιούν ή ειρωνεύονται το στόχο μας δεν αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Σε εκείνους, λοιπόν, που δεν μπορείς να αποφύγεις, κόψε τη φόρα για επεμβάσεις, "αποπλανήσεις" και ειρωνεία, ακόμα κι αν χρειαστεί να φερθείς σκληρά. Από τους άλλους, απομακρύνσου για όσο κρίνεις απαραίτητο. Καλλιέργησε τις σχέσεις με άτομα που μοιράζονται το ενδιαφέρον ή την προσπάθειά σου.

Μυστικό 7ο: Μη συμβιβάζεσαι και μη μειώνεις τις απαιτήσεις σου

Το καλό είναι εχθρός του καλύτερου. Θέλεις να χάσεις δώδεκα κιλά, αλλά χάνοντας επτά νιώθεις μια χαρά και λες: "Γιατί να μη σταματήσω εδώ;". Θέλεις να κόψεις τελείως το κάπνισμα και κατάφερες να μειώσεις το πακέτο στα πέντε τσιγάρα την ημέρα. Έμαθες τρεις βασικές κινήσεις του χορού της κοιλιάς, τις οποίες θεωρείς αρκετές για να εντυπωσιάσεις την παρέα σουστην επόμενη έξοδο.

Σκέψου απλά: από τα επτά κιλά, θα ξαναπάρεις τα περισσότερα, αν όχι όλα, γιατί η απώλεια δεν είχε τη διάρκεια και το μέγεθος ώστε να διατηρηθεί. Και θα ξανακυλήσεις εύκολα στο να καπνίζεις ένα πακέτο, γιατί κανένας πρώην καπνιστής δεν καταφέρνει απλώς "να το μειώσει"- το τσιγάρο θέλει κόψιμο, τελεία και παύλα. Σταματώντας στις τρεις βασικές κινήσεις του χορού της κοιλιάς, δεν θα γνωρίσεις ποτέ τα οφέλη του για το σώμα σουκαι απλώς θα ξεβιδώνεσαι σε ένα αστείο τσιφτετέλι.
Μην εγκαταλείπεις το στόχο σου πριν τον ολοκληρώσεις. Μην αρκείσαι στα λίγα. Τα λίγα πολύ εύκολα μετατρέπονται σε "καθόλου". Να επιμένεις μέχρι τέλους ώστε να δίνεις στον εαυτό σου την ηθική ικανοποίηση ότι αυτή τη φορά, και καμία άλλη στο μέλλον, δεν πρόκειται να τα παρατήσεις.

Από τη Βασιλική Τζουράκη