Ο πονοκέφαλος που δεν πρέπει να αγνοήσεις

08.11.2014
Εννοείται πως δε χρειάζεσαι να πανικοβάλλεσαι με το παραμικρό ενώ ο πονοκέφαλος είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο σύπτωμα, που όλοι κατά καιρούς νιώθουμε. Κι όμως υπάρχει ένα είδος πονοκεφάλου που δεν πρέπει ποτέ να αγονήσεις! Μάθε τα συμπτώματα και την αιτία.

Αν ο πονοκέφαλος δεν είναι όπως οι συνηθισμένοι, που περνούν γρήγορα και δεν επανέρχονται τις επόμενες ημέρες αλλά έχει μεγάλη διάρκεια (πάνω από 5 ώρες), εμφανίζεται ξαφνικά, απότομα σαν κεραυνός εν αιθρία κι παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα, μην αμελείς να επισκεφτείς άμεσα κάποιο γιατρό. Και μπορεί τα παραπάνω συμπτώματα να μη δείχνουν κάτι το ανησυχητικό, ωστόσο θα πρέπει να αποκλείσεις κάθε πιθανότητα, διότι όλα τα παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις κρύβουν... ανεύρυσμα ή άλλη σοβαρή αιτία.

Μην πανικοβάλεσαι: Δεν μιλάμε γι΄απλό πονάκι

Προς Θεού βέβαια, μη φοβάσαι δίχως λόγο κι αιτία. Μιλώντας για έντονο και συνεχόμενο πονοκέφαλο εννούμε εξαιρετικμά επίμονο πόνο που εμφανίζεται απότομα σε καθημερινή βάση (δίχως κάποια προειδοποίηση, σαν κάτι να σε χτυπάει) και διαρκεί για αρκετές ώρες μεσα στην ημέρα ενώ δεν έχει καμία σχέση με τις κλασικές ημικρανίες, που προκαλούν οι ορμονικές διαταραχές πριν την περίοδο ή ακόμη και η λήψη αντισυλληπτικών ή με τον κλασικό πονοκέφαλο που μπορεί να εμφανίζεται είτε μετά από ένταση, επίπονη εργασία ή ακόμη και μετά από κρασάκι ή ποτό.

Άλλωστε, για να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό πρέπει να συντρέχουν κι άλλα συμπτώματα όπως για παράδειγμα η δυσκαμψία του αυχένα αλλά και ναυτία, εμετοί, ίσως και μερική παράλυση και δυσκαμψία μελών του σώματος ή και υψηλό πυρετό και σύγχυση, ακόμη και δυσκολία στην ομιλία.

Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα (ξαφνικός κι επίμονος πονοκέφαλος με συνοδεία ζάλης, εμετού και δυσκαμψίας) κρίνεται αναγκαία η εξέταση από ένα νευρολόγο. Οτιδήποτε μπορεί να δσιαγνωστεί έγκαιρα με μια απλή ψηφιακή μαγνητική ή αξονική τομογραφία και να αντιμετωπιστεί.