Πώς να μείνεις έγκυος όταν δυσκολεύεσαι

07.05.2015
Η μητρότητα είναι κάτι που οι περισσότερες γυναίκες ονειρεύονται κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε θέλεις να γίνεις μαμά από όταν ήσουν μικρό παιδάκι, είτε το μητρικό ένσττικτο αναπτύχθηκε κοντά στα τριάντα σου, η γονιμότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες μας. Όταν βέβαια συνειδητοποιείς πως η "επιχείρηση" εγκυμοσύνη δεν είναι και τόσο εύκολη, οι πρώτες σκέψεις είναι αρνητικές και φέρνεις την καταστροφή.

Σου παρουσιάζουμε τα πρώτα 7 βήματα που πρέπει να κάνεις για ν΄αντιμετωπίσεις ψύχραιμα κι αποτελεσματικά το πρόβλημα υπογονιμότητας.

1. Μίλα γι΄αυτό ανοιχτά

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις ανοιχτά με το σύντροφό σου, χωρίς ντροπές για το ζήτημα. Θέλετε κι οι δύο παιδιά; Είστε και οι δύο έτοιμοι να προσπαθήσετε για την απόκτηση ενός μωρού; Μόνο συλλογικά θα τα καταφέρετε κι ο ένας θα στηρίξει τον άλλο.

2. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, πριν επισκεφτείς κάποιον ειδικό γονιμότητας δοκίμασε απλά να χαλαρώσεις. Το άγχος από μόνο του μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας χωρίς απαραίτητα να συνυπάρχει παθολογικό αίτιο. Μερικές φορές τα ζευγάρια έχουν τόσο έντονη επιθυμία να γίνουν γονείς με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι ίδιοι την γονιμότητά τους. Χαλαρώστε, απολάυστε τη ζωή, ερωτευτείτε από την αρχή κι ίσως το μωράκι να προκύψει ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένετε.

3. Τσέκαρε τα οικονομικά σας

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι θεραπέιες γονιμότητας στοιχίζουν αρκετά απότε αν η εξωσωματική είναι μονόδρομος, φροντίστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποταμιεύσεις. Ρωτήστε, ενημερωθείτε και συγκεντρώστε τ΄απαραίτητα χρήματα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.

4. Ξεκίνα από τα απλά

Εάν αποφασίσατε να επενδύσετε σε θεραπείες γονιμότητας, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από τις απλούστερες επιλογές. H εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πάντα η πρώτη μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ακολουθεί ένα ζευγάρι. Προηγούνται άλλες τεχνικές, λιγότερο επεμβατικές. Ανάλογα με το αίτιο της υπογονιμότητας υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ζήτα να ενημερωθείς γι΄αυτές. ενδομυϊκές ενέσεις που προκαλούν ωορρηξία, σπερματέγχυση, ορμονική θεραπεία είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να δώσουν λύση.

5. Το κεφάλι ψηλά

Αν ο γιατρός σας σύστησε να ακολουθήσετε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μη τα βάφεις μαύρα. Οφείλεις να παραμείνεις θετική κι αισιόδοξη αν θέλεις να ενισχύσεις τις πιθανότητες ν΄αποκτήσεις παιδάκι. Προσπάθησε να βλέπεις τη θετική πλευρά: το παιδάκι σου στο μέλλον θα γνωρίζει πως δεν προέκυψε απλά αλλά ήταν συνειδητή η επιλογή σου να το φέρεις στον κόσμο.

6. Μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια

Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να τα παρατήσεις. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Σίγουρα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν είναι η ευκολότερη εμπειρία, ωστόσο, με επιμονή και ηρεμία όλα θα επιτευχούν.

7. Μη σου γίνει εμμονή

Μην απορροφηθείς εντελώς από την επιθυμία σου ν΄αποκτήσεις παιδί ξεχνόντας να ζήσεις. Πρόσεξε μη σου γίνει εμμονή. Οφείλεις να συνεχίσεις τη ζωή σου φυσιολογικά όπως θα συνέβαινε αν δεν είχες μπει σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πήγαινε διακοπές με το σύντροφό σου, βγες με φίλους, οργάνωσε ένα οικογενειακό γεύμα και συνέχισε να... ζεις.