Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ εγκυμοσύνης;

01.05.2016
Πόσο αξιόπιστο είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης; Υπάρχει περίπτωση να δείξει λάθος αποτέλεσμα; Τι πρέπει να προσέξεις; Μάθε όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Το ποσοστό ακρίβειας του τεστ εγκυμοσύνης φτάνει το 99%, συνεπώς αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσεως που θα βρεις στο κουτάκι θα έχεις αρκετά αξιόπιστο αποτέλεσμα. Ενοείται βέβαια σε περίπτωση θετικής ένδειξης πως επιβάλλεται επίσκεψη σε γυναικολόγο και περαιτέρω εξετάσεις αίματος που θα δείξουν με ακρίβεια αν όντως περιμένεις παιδάκι. Η εξέταση αίματος είναι αυτή που θα σιγουρέψει ή θα διαψεύσει το τεστ εγκυμοσύνης.

Υπάρχει περίπτωση το τεστ εγκυμοσύνης να κάνει λάθος;

%PHOTO1%

Υπάρχει περίπτωση το τεστ εγκυμοσύνης να κάνει λάθος;

Αν και οι πιθανίοτητες είναι εξαιρετικά μικρές, αν ακολουθείς κάποια αγωγή με ορμόνες ή παίρνεις φαρμακευτική αγωγή όπως για παράδειγμα ηρεμιστικά, αντισταμινικά, φάρμακα κατά της επιληψίας ή διουρητικά είναι πιθανό να μην υπάρξει έγκυρο αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο στην περίπτωση συγκεκριμένων φαρμάκων κι όχι κοινών αντιπυρετικών και παυσίπονων τα οποία δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Από την άλλη - αν κι ακούγεται αυτονόητο, δεν είναι - να τονίσουμε πως όταν το τεστ βγει θετικό η πιθνότητα λάθους είναι εξαιρετικά μικρή ενώ αντίθετα μπορεί ένα τεστ να μην ανιχνεύσει πιθανή εγκυμοσύνη, ειδικά αν το έχεις κάνει εξαιρετικά νωρίς.

Πώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης & πώς θα μειώσεις την πιθανότητα λάθους;

%PHOTO1%

Πώς λειτουργεί το τεστ εγκυμοσύνης;

Αυτό που κάνει το τεστ εγκυμοσύνης είναι ν΄ανιχνεύσει μια ορμόνη, τη λεγόμενη HGG, την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ή αλλιώς ορμόνη της εγκυμοσύνης που εκκρίεται ήδη από την αρχή της κύησης. Το τεστ ανιχνεύει τα επίπεδα της ορμόνης που αν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα δείχνει εγκυμοσύνη. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα της κύησης κι όχι νωρίτερα, αν και τα νέα τεστ εγκυμοσύνης, τα λεγόμενα νεάς γενιάς μπορούν να δείξουν ασφαλές αποτέλεσμα ήδη από τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης.

Tip: Για να μειώσεις την πιθανότητα λάθους, πάρε διπλό τεστ εγκυμοσύνης.