Προσπαθείς για παιδάκι; Αυτά θα σου φανούν χρήσιμα!

30.07.2015
Κάνε συχνά σεξ και γνώρισε τον κύκλο σου: Η πρώτη και κυριότερη συμβουλή που στην έχουμε δώσει και κατά το παρελθόν. Είναι το πρώτο βήμα για τα ζευγάρια που μόλις ξεκινούν τις προσπάθειες. Βέβαια, αν και 9 στα 10 ζευγάρια θα καταφέρουν να γίνει η σύλληψη μέσα σε διάστημα ενός χρόνου από την έναρξη των προσπαθειών υπάρχει κι αυτό το 10% που λαχταρά για ένα τεστ θετικό αλλά...

Και μετά ξεκινά το άγχος και το ψάξιμο για tips και μαγικές συμβουλές που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να διαβάζεις τη στήλη μας "Γονιμότητα" πιθανότα έχεις κι εσύ το άγχος για την απόκτηση ενός παιδιού.

Αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις - διότι να τονίσουμε πως κανένας δεν είναι περισσότερο αρμόδιος από το γιατρό - κι όλα δείχνουν φυσιολογικά, τότε μάλλον φταίει το άγχος, ίσως και η διατροφή. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και ήδη γνωστά όπως για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και η ενίσχυση του οργανισμού σου με φολικό οξύ. Υπάρχουν όμως και κάποια πραγματάκια λιγότερο εμφανή που ίσως βοηθήσουν.

Ψάξαμε και βρήκαμε τις λεπτομέρειες αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μιλώντας στην βρετανική Daily Mail η διατροφολόγος Dr Marilyn Glenville αποκαλύπτει έξι μικρά μυστικά για να δώσεις έξτρα ώθηση στη γονιμότητά σου!

1. Ο οργασμός είναι το κλειδί;

Σύμφωνα με νέα μελέτη των βιολόγων Ρόμπιν Μπέικερ και Μαρκ Μπέλις, οι πιθανότητες γονιμοποίησης είναι σαφέστατα αυξημένες μετά από γυναικείο οργασμό.

Όπως έδιεξε η μελέτη οι ισχυρές μυϊκές συσπάσεις (που σχετίζονται με τον οργασμό) δημιουργούν βοηθούν το σπέρμα αν οδηγηθεί από τον κόλπο στον τράχηλο.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εξελικτικούς ψυχολόγους ο οργασμός στην πραγματικότητα έχει λόγο ύπαρξης που δεν είναι άλλος από το να ενισχύσει τις πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος από έναν άνδρα που επιθυμεί κι όχι με κάποιον άλλο.

Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μια γυναίκα δε μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς να έχει φτάσει σε οργασμό.

2. Πες ναι σε πρωινές βολτίτσες!

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν συσχέτιση του ήλιου με την γονιμότητα. Οπως τονίζει η Dr Glenville όλα έχουν να κάνουν με τα επίπεδα της βιταμίνης D που θωρακίζει το γυναικείο ανοσοποιητικό κι ενισχύει τη γονιμότητα.

3. Μείωσε τον καφε

Τι σχέση έχει ο καφές; Δε το λέμε εμείς αλλά οι επιστήμονες. Όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καφέ σε ξαθημερινή βάση έχουν τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε σχέση με αυτές που δεν το παρακάνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κι ο καφές σε αυτή την περίπτωση κατατάσσεται στις καταχρήσεις, στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο, μειώνοντας τη γονιμότητά σου ενώ ακόμη και 2 καφέδες την ημέρα έχουν συνδεθεί με αύξηση της πιθανότας για αποβολή.

Κόψε τον καφέ, ίσως αυτή είναι η λύση.

4. Νέο όπλο στο παιχνίδι: Το ευεργετικό συνένζυμο

Όλοι ξέρουμε για τις βασικές βιταμίνες και στοιχεία πυο πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως για παράδειγμα το φολικό οξύ ή ο ψευδάργυρος. Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη "μαγικό" συνένζυμο που μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητά σου κι αυτό είναι το Q10.

Το συνένζυμο Q10 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και το φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η ενέργεια που εκλύεται αφενός ενισχύει το σπέρμα του συντρόφου σου αλλά και την ποιότητα των δικών σου ωαρίων.

5. Πρόσεξε που στηρίζει το λαπτοπ ο καλός σου

Όλοι ξέρουν πως υψηλή θερμοκρασία δεν κάνει καλό στο σπέρμα οπότε ο καλός σου αποφεύγει τα ζεστά μπάνια, τις θερμαινόμενες κουβέρτες και τις κάλτσες το χειμώνα όπως και το τζακούζι και το χαμάμ κάθε εποχή του χρόνου. Όμως δεν είναι μόνο αυτά...

Το λαπτοπ μπορεί να βλάψει την υγεία του σπέρματος αν ο καλός σου έχει την κακή συνήθεια να το στηρίζει στα πόδια κι αυτό διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία στα γεννητικά του όργανα.

6. Τύλιξε το φαγητό σου σε χάρτινη σακούλα - όχι με μεμβράνη

Μελέτες έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της μεμβράνης που χρησιμοποιούμε για να τυλίγουμε τα τρόφιμα και η οποία κατασκευάζεται από ένα είδος πλαστικού που ονομάζεται πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό σύστημα και να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.