Οι καλοκαιρινές διακοπές βοηθούν τη γονιμότητά σου

16.07.2015
Οι καλοκαιρινές διακοπές και η ηλιοθεραπεία σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο ν΄αποκτήσεις παιδάκι. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες και το τεκμηριώνουν. Ιδού...

Η ηλιοθεραπεία δε σου προσφέρει μόνο μαύρισμα αλλά βοηθά επίσης στο ν΄αποκτήσεις παιδάκι σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση στον ήλιο - πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις φυσικά - αυξάνει κατά 1/3 τις πιθανότητες μιας γυναίκας που προσπαθεί να κάνει παιδάκι να συλλάβει. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο κορυφαίο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη γονιμότητα.

Μάθε περισσότερα...

Όπως δήλωσε ο Βέλγος επιστήμονας Frank Vandekerckhove οι διακοπές δε βοηθούν τη γονιμότητα μόνο εξαιτίας της χαλάρωσης και της αποβολής του στρες αλλά και χάρη στην ηλιοφάνεια.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων οι ειδικοί εξέτασαν τις περιπτώσεις 6000 γυναικών που ακολουθούσαν θεραπεία γονιμότητας και προσπάθησαν να διακρίνουν αν υπάρχει συσχετισμός της ημερομηνίας σύλληψης με τις καιρικές συνθήκες. Υψηλές θερμοκρασίας και λιακάδα φάινεται πως βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε αντίθεση με το ψύχος και τον βροχερό καιρό.

Η σύνδεση με ηλιοφάνειας με την επιτυχία κύησης ήταν «το πιο εντυπωσιακό» εύρημα καθώς ο ηλιόλουστος καιρός φάινεται να αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά 35%.

Ο Δρ Vandekerckhove, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, τονίζει πως η ηλιοφάνεια ένα μήνα πριν από τη σύλληψη είναι πιθανό να βοηθήσει τα ωάρια μιας γυναίκας να ωριμάσουν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια πιθανή εξήγηση είναι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D που γίνεται με την ηλιακή ακτινοβολία και μεταβάλλει τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε αλλά επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας.

Αν και η μελέτη έγινε σε γυναίκες που είχαν μπει ήδη σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως το ίδιο δεν ισχύει και για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο.