Τα χέρια αποκαλύπτουν την υγεία σου

14.07.2015
Τι μπορούν να «πουν» τα χέρια σου για την υγεία του οργανισμού σου; Εντόπισε τα ύποπτα σημάδια στις παλάμες, τα δάχτυλα και τα νύχια σου.

Έλεγξε παλάμες και δάχτυλα

Παρατήρησε προσεκτικά τις παλάμες και τα δάχτυλά σου.

Κρύες παλάμες και δάχτυλα: Πρόκειται για συνήθη κατάσταση στα αγχώδη άτομα. Αν ωστόσο επιμένει, πρέπει να εξετάσεις το κυκλοφορικό σου.

Κόκκινες παλάμες: Οι κοκκινίλες που συνοδεύονται από αίσθηση φαγούρας και καψίματος μπορεί να είναι κάποιο έκζεμα ή να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, ένα από τα πιο κλασικά συμπτώματα ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος, είναι το κοκκίνισμα της εξωτερικής άκρης της παλάμης, κοντά στο μικρό δάχτυλο.

Πρησμένα δάχτυλα: Συνήθως οφείλονται σε περιοδική κατακράτηση υγρών, π.χ. λόγω προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Αν όμως τα δάχτυλα παραμένουν πρησμένα για εβδομάδες, πρέπει να ελέγξεις το θυρεοειδή σου.

Προσοχή! Αν οι παλάμες σου ιδρώνουν υπερβολικά, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού, ιδίως δε εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως αυξημένη θερμότητα, ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες, μείωση σωματικού βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή.

Παρατήρησε τα νύχια

Είναι θαμπά; Συνήθως αποτελεί ένδειξη κακής διατροφής ή αναιμίας. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε κάποια σοβαρή βλάβη οργάνου, όπως του ήπατος ή της καρδιάς.

Είναι λευκά; Εάν τα νύχια είναι κυρίως λευκά αλλά με πιο σκοτεινή στεφάνη ή «άγρια», αυτό ίσως να αποτελεί ένδειξη ηπατίτιδας ή άλλης ηπατικής βλάβης. Εάν είναι λευκά στη βάση τους και έχουν πιο καφέ απόχρωση στο πάνω μέρος τους ή έχουν μεγάλες λευκές οριζόντιες γραμμές, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά. Η ύπαρξη λευκών κηλίδων αποτελεί ένδειξη έλλειψης διαφόρων διατροφικών στοιχείων.

Είναι κίτρινα; Αν δεν οφείλεται στη χρήση σκούρων μανό, μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση από μύκητα, ιδίως δε εάν η επιφάνεια του νυχιού έχει αποκτήσει κλίση ή τα νύχια έχουν γίνουν πιο παχιά αλλά και πιο εύθραυστα και αποσπώνται εύκολα από τη θέση τους. Πιο σπάνια, τα κίτρινα νύχια συσχετίζονται με παθήσεις του θυρεοειδούς, πνευμονοπάθεια, διαβήτη, ψωρίαση κ.ά.

Είναι μελανά; Η γαλάζια/μπλε απόχρωση των νυχιών αποτελεί ένδειξη κακής οξυγόνωσης του σώματος, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε αναπνευστική λοίμωξη, κυκλοφορικό ή καρδιακό πρόβλημα.

Η επιφάνειά τους είναι κυματιστή; Ίσως πρόκειται για πρώιμο στάδιο ψωρίασης ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Έχουν αλλάξει σχήμα; Τα κοίλα νύχια μπορεί να είναι ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας, νεφρικής ανεπάρκειας ή προβλήματος στο θυρεοειδή. Εάν είναι κυρτά και φουσκωμένα κατά το ήμισυ, τότε ίσως υπάρχει κάποια πνευμονική πάθηση, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακό νόσημα ή κίρρωση του ήπατος.

Σπάνε εύκολα; Ξηρά, εύθραυστα νύχια που ξεφλουδίζουν, θρυμματίζονται συχνά ή χωρίζουν στις άκρες συνδέονται με παθήσεις του θυρεοειδούς ή υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου.

Το δέρμα γύρω τους είναι κόκκινο και πρησμένο; Αποτελεί ένδειξη μόλυνσης. Σπανιότερα, συνδέεται με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, ή με κάποια άλλη διαταραχή του κολλαγόνου.

Υπάρχουν μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια; Οι συγκεκριμένες γραμμές πρέπει να ελέγχονται άμεσα, διότι μπορεί ορισμένες φορές να προκαλούνται από μελάνωμα.

Μήπως τρως τα νύχια σου; Αν δεν πρόκειται απλώς για μια κακή συνήθεια, ίσως υποκρύπτει σοβαρή αγχώδη διαταραχή, κατάσταση που απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.

Προσοχή! Εάν πιέσεις τα νύχια σου, αυτά πρέπει να πάρουν ένα λευκό χρώμα και μόλις τα αφήσεις να επανέλθουν στο σχεδόν ροζ χρώμα τους. Εάν μείνουν λευκά για περισσότερα από δύο λεπτά, τότε θα πρέπει να ελέγξεις εάν έχεις χαμηλό σίδηρο ή πάσχεις από αναιμία.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αναγνωστών γύρω από θέματα υγείας και σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουν για αυτοδιάγνωση, ούτε υποκαθιστούν την ιατρική αξιολόγηση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 143
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.