Νέα συσκευή διώχνει την ημικρανία

16.07.2015
Υποφέρεις από πονοκεφάλους; Μια νέα συσκευή μπορεί να σε ανακουφίσει.

Στην Ελλάδα η ημικρανία, που είναι και η πιο βασανιστική μορφή κεφαλαλγίας, ταλαιπωρεί το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 30% υποφέρει από πονοκέφαλο τάσεως, τόνισε ο κ. Δ. Μητσικώστας, Νευρολόγος, MD,PhD, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΝΝΑ, President European Headache Federation, με αφορμή την παρουσίαση συσκευής, η οποία αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και της απλής κεφαλαλγίας.

Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι, και η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες. Ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Τ. Schoenen, τόνισε ότι η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση στις κεφαλαλγίες. Έτσι δημιουργήθηκε «ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης του τριδύμου νεύρου, που αποδεικνύεται ως η λύση για περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία».

Η συσκευή ονομάζεται Cefaly και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα.