Η εγκυμοσύνη είναι... μεταδοτική; Πώς & γιατί

02.05.2016
Μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι μεταδοτική; Κι όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.

Όλα έχουν να κάνουν με τον φιλικό περίγυρο και τη φάση ζωής που βρίσκονται οι συνομίλικοί μας. Όπως δείχνει παλαιότερη έρευνα, αν οι παιδικές φίλες μιας γυναίκας έχουν κάνει παιδί, αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει και η ίδια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια κι αυτό από...

Η μελέτη δείχνει ότι η επίδραση των φίλων είναι σημαντική αναφορικά με το πότε μια γυναίκα θα αποκτήσει το πρώτο της παιδάκι.

Για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, οι μελετητές εξέτασαν διαχρονικά την περίπτωση περισσοτέρων από 1900 γυναικών από τις ΗΠΑ, από τα σχολικά τους χρόνια μέχρι και μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι τα 33 έτη.

Οι γυναίκες καλούνταν κατά διαστήματα ν΄απαντούν ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων για το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Από αυτές πο 820 έγιναν μανούλες μέσα σε αυτό το διάστημα, με τη μέση ηλικία να είναι κοντά στα 27 έτη ενώ λίγο περισσότερες από τος μισές γυναίκες δήλωσαν πως η εγκυμοσύνη τους ήταν ακούσια. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι περισσότερες από αυτές τις εγκυμοσύνες έρχονταν λίγο μετά από τις γέννες φίλων, ένα με δύο χρόνια αργότερα.

Η τεκνοποίηση φαίνεται λοιπόν να επηρεάζεται σημαντικά από τον περίγυρο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πώς μπορούν οι φίλοι να είναι τόσο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση ενός ζευγαριού ν΄αποκτήσει παιδί;

Όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, η εμπειρία που παίρνει το ζευγάρι από τα παιδιά των φίλων βοηθά στη μετάβαση από τη μια φάση ζωής στην άλλη ενώ σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει κι αυτό που θα ονομάζαμε... ζήλια.

Θέλουμε να μοιάζουμε με τους φίλους μας και να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα κι ΄ςετσι εξηγείται η... μεταδοτικότητα της εγκυμοσύνης.